Home » Авторски страници, Избрано

Политическа нумерология

2013.03.12 Няма коментари
Spread the love

ИЛИ СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ

 

Преди дни видях във Facebook нарисувани „Четири ябълки, които промениха света” – под всяка съответно пишеше: на Ева, на Нютон, на Бийтълс, на Стив Джобс. Прибавих още една, под нея писах: на Ерида*, и после текстът „Петата ябълка” се появи в някои електронни издания.

Днес видях „31 неща, които ще променят нашия живот”, отпечатани с емблемата на Движение “България на гражданите”, горе вляво на листа, а накрая – името и подписа на Меглена Кунева. Всяко от „нещата” започва с „Ще” – любимото бъдеще време на популистите. Последното „Ще” е: „31. Ще изградим и ремонтираме повече пътища от което и да е правителство досега.” – плагиатство или подсещане на ГЕРБ, че приоритетите им са били сгрешени?

Като цяло този рекламен лист на „българските граждани”, поставен между страниците на вестник, ми напомни първо: на 800-те дни, за които менторът им от НДСВ обещаваше, че ще подобри живота на българите; второ: на „светлото бъдеще”, което 45 години обещаваше Българската комунистическа партия, и трето: на разнообразието от предложения, предлагани от „България на протестиращите граждани”.

Като прибавим помпозната логорея на Меглена Кунева и съдружници, се вижда, че те имат галопираща кратофилия (властолюбие) – на национално и европейско равнище. А пишат „31 неща, които ще променят нашия живот” – лицемерие, по-натрапчиво от рекламите с позиращи артисти от сапунени телевизионни сериали.

Дано “бунтът на кокичетата”** да прекърши политическото им (и корпоративно) лицемерие. И да спрат да лъжат!***

 

Д-р Георги Чалдъков

________________________________________________

* Петата ябълка е митологичната „златна ябълка на раздора”, на която пише Kallisti (На най-красивата), и е подхвърлена под масата от Ерида (богиня на раздора и съперничеството) за Афродита, Хера и Атина. Парис дал „ябълката” на Афродита, тя му помогнала да отвлече Хубавата Елена… и започнала 10-годишната Троянска война.

** Заглавие на стихотворение на младия психолог и поет Мартин Николов за „третия бунт на масите”.

*** „Стига сте лъгали!”- така завършва статията на Валери Найденов, озаглавена „Андрей Райчев срещу ламята. Литературен разбор на абсурда” (в. „168 часа”, 8-14 март 2013 г.).

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.