Home » Авторски страници

Накратко

2013.03.23 Няма коментари
Spread the love

Пиши кратко, много кратко.

Може още по-кратко!

Извади думите от стихотворението!

Янаки Петров, „Кредо”

 

Водачи, пророци и спасители

В корените на гръцките думи paidagogos и paideia, и на английската education има „водаче­ство“. Във vates – латинската дума за поет – има “пророчество”. В metanoia – прошка – има „промяна на мисленето”. Затова учи­телите, учените, поетите и патриархът са водачи, пророци и спасители на нацията.

Човек и капитал

Капитал” произлиза от латинската дума capita – глави, а не от мускули и олигарси.

Илюзия и носталгия

Човек, на който е ампутиран кракът или ръката, про­дължава да усеща болка на тяхното място – нарича се “фантомен крак” и “фантомна ръка”. Въпреки че през 1989 г. бе направена ампутация на комунизма, сега много българи милеят за него – „фантомен комунизъм”. Така 45 години живяхме в илюзията и 23 години – в носталгията за кому­низма. И двете са голямо зло, тъй като удължават мъките на човека.

Истина и мнение

„Навън вали дъжд, но аз не вярвам на това“ – парадо­ксът на Джордж Мур е още едно подсещане за разликата между „Пътят на истината“ и „Пътят на мнението“, написани от Парменид 500 г. пр. Хр. В демокрацията всеки може да каже мнението си, но не и истината. Диктатура­та не позволява нито едното, нито другото.

Парадо­ксът СДС

Съюз на демократичните сили (СДС) и Сергей Дмитриевич Станишев (СДС).

Политическа глава

Майката на СДС – син Дмитрийев – искала детето й да бъде неуязвимо. Хванала го за главата и го потопила в реката – така тя станала най-уязвимото място на детето. От тогава е изразът “политическа глава” – да се знае, че ахилесовата пета на политиците е главата им.

Страх и власт

През изминалите 23 години за трети път преодоляваме агорафобията и започваме изграждането на агоракрацията – власт на площада

Хедонизъм и агресия

Съвременният човек все повече се оплита в Гордиевия възел на хедонизма и агресията. Възелът се контролира от допамина и неговия рецептор (D2/DRD2) – молекули както на удоволствието, така и на агресията. Образованието и възпитанието могат – като Александър Велики – да разсекат възела.

Геополитически кръст

Професор Конрад Лоренц установи, че като се излюпят, новородените сиви гъски тръгват след този, когото са видели първо след раждането си – и нарече това поведение “отпечатване”. Ако “първият” се покаже след повече от 36 часа на новоиз­люпеното, то остава без “отпечатък” и върви след всеки, който е пред него. Така и цели народи вървят след имперски държави. Сега България е разпъната на геополитическия кръст на САЩ, ЕС, НАТО и Русия.

Йоско и чичо Кольо

Само политик, който изпълнява съвета на чичо Кольо, знае кога ще възкръсне България? Засега обаче нито политикът, нито чичо Кольо са в нашата страна. Това причинява мутации на гена за инверсин, които водят до объркани ляво-десни политически доктрини. Още не сме построили локалната България, а някои бизнесмени преди 9-10 години направиха „Глобална България”.

Психоанализа

Като си спомням мисълта на Зигмунд Фройд: „Както в злото, така и в доброто човекът може много повече, отколкото си мисли”, се ужасявам още колко “много пове­че” зло може да направи човек, отколкото вече е направил: БКП-БСП, „Единство”-ДСБ, „България на гражданите”…

Народопатология

Алфред Нобел да беше завещал и награди за изкуство, пак нямаше да дойде в България. Защото нямаме реклама и грижи за талантите си, както и съпричастност и възхищение от успехите на другите – най-ток­сичните изяви на българската народопатология.

Чу ли обаче народът и по­литиците чуха ли евангелския текст за Добрия пастир по време на благодарствения молебен на патриарх Неофит?

Паисий и Маркес

– Внимавай тук добре, любомъдри читателю: да употре­биш тия знания за умна наслада и полза за себе си и за другите.

– Красиво, нали!

.

Д-р Георги Чалдъков

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.