Home » In English

Journalists Brief EP about Government Corruption in Bulgaria

2012.12.05 Един коментар
Spread the love

The European Parliament is holding Wednesday a seminar focusing on corruption practices in Member States.

The presentation on Bulgaria will be delivered by Bulgarian journalists Atanas Tchobanov and Assen Yordanov, founders of the site for investigative journalism Bivol.bg (Биволъ), which is also the official partner of WikiLeaks for Bulgaria, and by human rights activist, Petar Penchev, from the Association for Free Speech Anna Politkovskaya.

Their report is titled “Government Level Corruption and Ties with Organized Crime.”

Speaking in an interview for the Bulgarian National Radio, BNR, just hours ahead of the seminar’s opening, Yordanov said the presentation will focus on leaked US diplomatic cables about the alleged criminal past of Prime MinisterBoyko Borisov,corruption among senior officials, ties of former Interior Minister, Rumen Petkov, with the mafia, precisely with the notorious Galevi Brothers, and on people with criminal past, who are holding senior posts.

The journalist gave as example the current Mayor of Burgas, from the ruling Citizens for European Development of Bulgaria party, GERB, who has been involved in smuggling, something that has been a proven fact in the recent past.

“Everything we do is in the interest of Bulgaria and society, because people must know who is ruling the country and how public resources are managed,” said he in commenting on accusations that Bivol are tarnishing consistently the image of the country.

On his part, Penchev stressed that there wouldn’t be a need for them to travel all the way to Brussels if the Bulgarian institutions had done their work.

www.novinite.com


The report of Bulgarian investigative journalists before the EP is titled “Government Level Corruption and Ties with Organized Crime.” File photo by BGNES

One Comment »

 • Pesho said:

  Миналото на премиера Борисов привлече вниманието на Европарламента

  Директорът на ОЛАФ сочи България като пример за транснационална корупция в Европа

  На семинар “Корупцията в страните – членки на ЕС”, организиран от три парламентарни групи – на социалистите, либералите и зелените – една от най-критикуваните държави бе България.
  За първи път в Европарламента в Брюксел се заговори публично за миналото на българския премиер Бойко Борисов. На семинар “Корупцията в страните-членки на ЕС”, организиран от три парламентарни групи – на социалистите, либералите и зелените – една от най-критикуваните държави бе България. В същото време християндемократите, които са политическото семейство на ГЕРБ, организираха спешно сходен, но чисто теоретичен семинар за “престъпните системи и корупцията в ЕС”. В съревнованието надделя тройният семинар, защото залата му бе препълнена, за разлика от другия. Българските евродепутати се разделиха по политически признак, като дискусията, засегнала и миналото на Борисов, бе проследена от шестима от тях – социалисти, либерали, един от СДС и един независим.

  Темата за Борисов бе развита най-подробно от пратеника на Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” и сайта “Биволъ” Атанас Чобанов в доклад под мотото “Борисов и доктрината за нашия кучи син”, използвайки определението на Франклин Рузвелт за диктатора Анастасио Сомоса Гарсия, управлявал Никарагуа 1936-47 г. В притихналата зала премиерът бе описан от Чобанов като ръководител на “мафиотска държава”, чието минало е свързано с контрабанда на наркотици и цигари. Припомнени бяха грамите на американски посланици, огласени от “Уикилийкс”, публикациите в “Конгрешънъл куотърли” и “Тагесцайтунг”, записът от разговора на Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов за Мишо Бирата и пр. “ЕС трябва да даде ясни насоки кой е приемлив и кой – не”, настоя Чобанов.

  Пряко от залата той направи видеотелефонен разговор с основателя на “Уикилийкс” Джулиан Асанж, укриващ се в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция и САЩ. Той заяви, че изтеклите поверителни телеграми в сайта му са автентични, включително и за Борисов.

  Чобанов и колегите му от “Биволъ” опитаха през юни да привлекат вниманието към миналото на Борисов на специалната Комисия на ЕП за организираната престъпност и корупцията CRIM, но на 24 септември предложението им бе отклонено само с един глас мнозинство “поради липса на ресурси за разследване”. Проблемът бе отнесен в началото на ноември и до парламентарната Комисия по петициите, която още не се е произнесла.

  Върху България се фокусира и изказването на директора на Службата за борба със злоупотребите в ЕС (ОЛАФ) Джовани Кеслер. Той напомни за разкрития от ОЛАФ “Случай “Николов – Стойков”. “Говори се за злоупотреба и корупция с еврофондовете, за подправяне на фактури”, каза той. “Но тези фактури са издадени от германски фирми. Това е показател за корупцията, която няма граници. В Германия са осъдени двама участници, а в България двама не са”…, заяви Кеслер по повод оправдаването на Марио Николов и Людмил Стойков. “По дефиниция сериозната корупция е транснационална. Затова не бива да се гледа на нея само през национална перспектива”, продължи той. “Каква трябва да бъде реакцията?”, запита директорът на ОЛАФ. “Трябва да има европейски, а не само национален отговор. Отговорът е да има европейски прокурор за такива престъпления, като се използват европейските договори. ЕП и комисията работят над този въпрос. Той няма да изземе функциите на националните прокуратури, но за първи път ще има европейско разследване, което ще е историческа стъпка”, заключи той.

  От изказалите се евродепутати само независимият Слави Бинев коментира конкретно темата “Борисов”. Той потвърди наблюденията на Кеслер и каза, че в България се установява своеобразна криминална диктатура, сочейки за пример министър-председателя.

  Председателят на Комисията по гражданските свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар – испански либерал – направи горчиво заключение: “ЕС не е в добра форма, дори някои мислят, че е в лоша. Проблемът не е само финансов, икономически и социален, а истинският проблем е дискредитирането на европейската идея. Борбата срещу трансграничната престъпност трябва да обедини националните и европейското законодателство.Трябва да се въведат общи наказания за едни и същи норми на престъпления и корупция. Трябва да стигнем по-бързо и по-далеч.”

  Португалецът Руи Тавареш от зелените, който е зам.-председател на комисията CRIM, добави, че “корупцията прави народите скептични за смисъла на демокрацията”.

  v-k sega.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.