Home » Авторски страници

Поздравителен адрес по случай 6-ти септември

2012.09.06 Няма коментари
Spread the love

ВСЕУКРАИНСКА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ

“КОНГРЕС НА БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА”

.

 П О З Д Р А В И Т Е Л Е Н   А Д Р Е С

 

.          Уважаеми сънародници!

Честит Ден на Съединението на Княжество България с Източна Румелия! От година на година се отдалечаваме от значимите дати за България. Вече 127 години ни делят от едно от най-достойните събития в развитието на българската държава. 6-ти септември е пореден важен ден за нашата история. Обединената България се появява в резултат на дългогодишните усилия на духовници, революционери, възрожденци и радетели за независимо отечество.

Днес, отдавайки почит на героите на нашата история, на градителите на България, ние не трябва да забравяме, че ролята на пазителите на българщината е за всеки един от нас. Именно от нас зависи какво ще предадем на бъдещето поколение. С нашите действия ние определяме каква история ще учат те.

Последните събития в България, развили буйни дискусии по повод евентуалното премахване от учебниците на историческите личности като Христо Ботев, Васил Левски и Иван Вазов, са камбана, биеща за поредно обединяване. Ние, българите в Украйна, безкрайно сме възмутени от начина, по който се оценяват действията на народните герои. Абсурдно е да се осъждат борците за Свобода от XIX век с оглед на стандартите за етика и толерантност днес. Силата на един народ е в неговите корени. Над 200 години ние в Украйна пазим националната ни идентичност, говорим на български език и предаваме българските традиции на нашите деца. Всичко това се случва, защото сме силен народ и се гордеем с нашата история, която ни кара да вървим напред към заветите на нашите предци.

В Деня на Съединението искам да се обърна към политиците в България с призив да обединят действията си към недопускането на разглеждане на подобни въпроси, засягащи дълбоко всеки българин. Обръщам се с призив към всички българи, независимо в коя точка на планетата се намирате днес, нека се обединим около духовното и просветно единство на нашия народ. Нека намерим повече време да разкажем на нашите деца за тайната на силата ни да бъдем горди българи.

Пожелавам ви здраве и благополучие! Бъдете свободни в делата си и мислите!

 

С уважение,

Юрий Граматик

Президент на Всеукраинската обществена организация

„Конгрес на българите в Украйна“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.