Home » Авторски страници

Празник край “Св. Иван Рилски” в Чикаго

2012.08.25 Няма коментари
Spread the love

Голям ПИКНИК-СЪБОР си направиха българите в неделя. Пред Българския православен храм “ Св. Иван Рилски Чудотворец” в Чикаго слънцето разгони начумерените облаци и протегна топлите си лъчи, за да докосне и увери дошлите на празника българи, че дъжд няма да има.

Заредили се с много настроение и желание за веселба, нашите сънародници отрано запълниха масите под сянката на големите дървета пред Храма. Много бяха тези, които влязоха и си запалиха свещички, докоснаха иконата на Света Богородица и й благодариха за помощта и закрилата. Българинът уважава и почита своите християнски празници. За това на този ден Българският православен храм в Чикаго организира празнични тържества.

Празник без музика не може. Станали любимци на сънародниците си, дуо “ МИНКОВИ” отново показаха желанието си да веселят и поднасят най-доброто от българската музика и песен. Не липсваха песни и танци по желание. Не липсваха както винаги и талантливи наши сънародници, които не издържаха и запяха.

Бързо свърши традиционният Богородишки курбан. Свещеник Ноцков го освети и благослови, като отсипа първия черпак с пожелание за здраве и успех на българите зад океана. И тази година Ангел Георгиев, готвачът на Храма, вложи много умение и завиден талант в приготвянето на празничния обяд. Всички, които вкусиха от майсторски опечените агнета, се увериха в това.

Не можем да не благодарим и да не споменем, че както всяка година, и тази, на този голям наш църковен празник семейството на Венеция и Митко направиха парично дарение. Затова и църквата си позволи да намали цените на празничния обяд, като си пожела да дойде денят, когато всичко ще бъде безплатно.  “Господ да дава здраве и дълголетие на всички наши бизнесмени, да им помага в успеха и разчиства пътя им от несгоди и трудности “ – спомена в благодарственото си слово Свещеникът.

Хубав и топъл се оказа целият неделен ден. Не се cбъднаха прогнозите за дъжд. Наиграха се българите, повеселиха се и останаха доволни от хубавия празник.

 

Добри Карабонев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.