Home » Авторски страници, българи зад граница

“Аз Буки Веди” в Одеса записва деца за новата учебна година

2012.08.28 Няма коментари

Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ започна записване на ученици за учебната 2012/2013 г. Центърът е създаден през 2008 г. и днес работи в градовете Одеса, Измаил, Иличевск и Болград. Учениците са предимно бесарабски българчета, на които се предоставя възможност да запазят връзката с България чрез изучаване на български език и литература, история и география на България. Отделно внимание се отделя на изучаване и развитие на народни традиции и обичаи. Към културно-просветният център са образувани танцови, вокални и художествени формации. Много от възпитаниците на „Аз Буки Веди“ са носители на първите награди в литературни и творчески конкурси като „Таланти твої, Україно“, „Стефан Гечев”, „България в моите мечти”, „Прехвръкна птиче” и други. Сред випускниците има студенти в българските университети.

Юрий Граматик, Президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:

"Аз Буки Веди" - Одеса, 3 март 2011 г.

“Първоначално Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ започна да работи в Одеса. Една от причините да започнем този проект бе липсата на образователни средища за българчета в големия град. След Одеса, „Аз Буки Веди“ бе отворен в Иличевск, Измаил и Болград. Днес постъпват предложения за отваряне на филиали и в други градове на Одеска и Николаевска области. Съвместната работа на учители, деца и родители дава положителен резултат и тласък да вървим напред. Успешната реализация на краткосрочните цели като активното участие на учениците в различни конкурси, олимпиади, семинари, е добър фундамент за реализация на дългосрочните цели. Един ден, когато нашите ученици ще заведат своите деца в българско училище, предавайки по този начин българското самосъзнание, тогава ще можем да кажем, че и дългосрочните цели са реализирани. А за сега предстои да продължим да работим все така упорито и съвместно”.

"Аз Буки Веди" - Болград, 2011-та

В 35 училища в Одеска област, където живее компактно българско население, изучаването на български език и литература са включени в училищната програма като редовна или факултативна дисциплина. Според Юрий Граматик едно или двучасово изучаване седмично на български език и литература е недостатъчно за качественото усвояване на материала.

„Украинското законодателство днес позволява на българите да ползват родния си език като регионален в определени райони. Една от възможностите, които се откриват, е ползването на българския език в органите на местната власт. Но, за съжаление, към този момент реализацията на това право е доста сложна поради незнанието на литературен български език. Все пак, до 1989 г. запазването и развитието на българския език бе извън класните стаи и се предаваше от родители на деца. Сложилата се ситуация трябва да послужи като индикатор за властите в България, че има нужда от преразглеждане на политиката за развитие на българския език в чужбина поотделно за всяка страна“ – допълни Юрий Граматик.

"Аз Буки Веди" - Одеса, откриване на учебната 2011-та

Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ сътрудничи с Министерството на образованието, младежта и науката на Р. България и Държавната агенция за българите в чужбина. Успешната реализация на дейността се дължи и на Програмата „Роден език и култура зад граница“, в която „Аз Буки Веди“ участва всяка година. Учениците имат възможност по време на лятната ваканция да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България.

 

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.