Home » Авторски страници

Благотворителен концерт “Да възродим духа на Храма”

2012.05.03 Няма коментари
Spread the love

На 5 май 2012 г. от 19 ч. в Дома на „Лукойл Нефтохим“ в Бургас ще започне Благотворителен концерт „Да възродим духа на Храма“. Това е вторият концерт, който е част от многобройните мероприятия на Инициативен комитет за възраждане на Свято-Преображенския събор в Болград, създаден в социалната мрежа Фейсбук, но много скоро напуснал виртуалното пространство и свързал стотици родолюбиви сърца по целия свят.

Редица български таланти се присъединиха към каузата и приеха поканата да участват в Благотворителния концерт. Това са ПФА „Странджа“; Група „Горещ пясък“, Рафи; „Петте сезона”; Клуб за спортни танци „Бургас 75“; Димитър Атанасов; „Prima choir“; Стоян Ганчев; Клуб „Сезони“; Ивайло Михайлов – тенор и солист на Държавната опера в гр. Пловдив; Радостина Йовкова-Иванова, солист на НФА „Филип Кутев“; Трио „Жарава“; Танцова формация „Земляци“. Водещите ще са Райна Манджукова, журналист и Радостина Йовкова-Иванова, солист на НФА „Филип Кутев“.

Първият концерт под мотото „Да възродим духа на Храма“ се проведе на 20 април в Пловдив. Тогава също редица артисти и творчески формации се включиха в благотворителната акция.

Радостина Йовкова-Иванова, Организатор на концерта в Бургас: 

«Аз и мои колеги – певци от различни жанрове – сме съпричастни на каузата да се възстанови този български храм. Ние не можем да помогнем със собствени средства, но решихме, че пеейки и привличайки свои колеги за участие в благотворителни концерти в родните си градове, бихме могли да бъдем полезни. С тази инициатива искаме да покажем на нашите сънародници, които живеят извън пределите на България, но милеят за Родината, че ги чувстваме свои и могат да разчитат на нас.»

Райна Манджукова, журналист, координатор на Инициативен комитет за възраждане на Свято-Преображенския събор в Болград:

«Всичките тези събития, съпричастието на толкова хора са доказателство, че сме силни и можем да се обединим в името на една кауза. Целта ни е да подкрепим морално, а доколкото можем – и материално сънародниците ни в Бесарабия. Заедно с приятели, родолюбци по целия свят сме направили първите крачки. В много български училища в чужбина се провеждат открити уроци «Болградският събор – храмът на възродената българщина», в различни български вузове студентите организират лектории. Започна серията от концерти. Предстоят изложби, търгове… Няма съмнение, че ще постигнем успех и още повече хора ще се присъединят към нас. Отворени сме за всички желаещи да помогнат».

 

Максим Димитров,
Информационен портал на българите в Украйна
(Skype:  maksim_dimitrov)

 

—————————————————————-

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

На 26 януари 2012 г. избухна пожар в Българската светиня в Украйна. Пред очите на стотици жители на гр. Болград изгоря куполът на катедралата. Спасителната служба и военните успяват да изнесат иконите. Потушаването на пожара продължава повече от 10 часа с участието на пожарни екипи и от съседните градове. Причините за възникването на този пожар все още не са изяснени.

Спасо-Преображенският събор, паметник на културата, е построен с труда и средствата на българските преселници в края на ХVІІІ-ти и в началото на ХІХ-ти век. Църквата е осветена на 29 октомври 1838 г. и тази дата става неин храмов празник.

Съборът е светиня не само за бесарабските българи. През 1938 г. в България тържествено е отбелязана 100-годишнината на храма. Тогава се ражда идеята денят на освещаването на храма 29 октомври (16-ти по стар стил) да бъде обявен за Ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото на тази общност, която е участвала в борбите за национално и културно възраждане на българския народ, и в строителството на Нова България след Освобождението през 1978 г.

——————————————————–

Вече действащи сметки, по които могат да се превеждат пари в лева, евро и щатски долари:

Банка ДСК – Клон Дондуков. Получател: ИКВСПС (Инициативен Комитет за Възраждане на Свято-Преображенския Събор); IBAN: BG57STSA93000020206880; BIC: STSABGSF.

EUR VARIANT 1
INTERMEDIARY BANK:
DEUTSCHE BANK AG, FRANKFURT/MAIN, GERMANY
SWIFT: DEUTDEFF
BENEFICIARY’S BANK:
ACC WITH INTERMEDIARY BANK:947706800
IMEXBANK, ODESSA, UKRAINE.
SWIFT: IMEXUA2X
BENEFICIARY:
NAME: PRAVOSLAVNA PARAFIYASPASO-PREOBRAZHENSKOGO SOBORU M.BOLGRAD ODESKOI YEPARHII UPTS
ACCOUNT: 26001003065005
НАЗНАЧЕНИЕ ПЛАТЕЖА:
POZHERTVOVANIE NA VOSSTANOVLENIE SPASO-PREOBRAZHENSKOGO SOBORA V G.BOLGRAD    EUR VARIANT 2
INTERMEDIARY BANK:
COMMERZBANK AG, FRANKFURT/MAIN, GERMANY
SWIFT: COBADEFF
BENEFICIARY’S BANK:
ACC WITH INTERMEDIARY BANK:400886990101
IMEXBANK, ODESSA, UKRAINE.
SWIFT: IMEXUA2X
BENEFICIARY:
NAME: PRAVOSLAVNA PARAFIYA SPASO-PREOBRAZHENSKOGO SOBORUM.BOLGRAD ODESKOI YEPARHII UPTS

ACCOUNT: 26001003065005
НАЗНАЧЕНИЕ ПЛАТЕЖА:
POZHERTVOVANIE NA VOSSTANOVLENIE SPASO-PREOBRAZHENSKOGO SOBORA V G.BOLGRAD
USD
INTERMEDIARY BANK:
DEUTSCHE BANK TRUST COMPANY AMERICAS,  NEW YORK USA
SWIFT: BKTRUS33
BENEFICIARY’S BANK:
ACC WITH INTERMEDIARY BANK: 04407588
IMEXBANK, ODESSA, UKRAINE.
SWIFT: IMEXUA2X
BENEFICIARY:
NAME: PRAVOSLAVNA PARAFIYASPASO-PREOBRAZHENSKOGO SOBORU M.BOLGRAD ODESKOI YEPARHII UPTS
ACCOUNT: 26002003065004
НАЗНАЧЕНИЕ ПЛАТЕЖА:
POZHERTVOVANIE NA VOSSTANOVLENIESPASO- PREOBRAZHENSKOGO SOBORA V G.BOLGRAD

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.