Home » Авторски страници, българи зад граница

Олимпиада по български език и българско „Дърво на живота“ в Украйна

2012.04.10 Няма коментари
Spread the love

На 7 април 2012 г. в град Одеса премина заключителният етап на Всеукраинската олимпиада по български език и литература, която бе организирана от Областния институт по усъвършенстване на учителите, съвместно с Управлението по образование към Одеската областна държавна администрация. Олимпиадата се провежда вече 17-ти път. Миналата година взеха участие 84 българчета. Тази година – 44 ученици от 9-ти до 11-ти клас от училища, където се изучава български език.

След провеждането на Олимпиадата участниците бяха поканени в Генералното консулство на Р. България в Украйна на прием с гощавка, приготвена грижливо и собственоръчно от самите сътрудници на консулството, и лично на Генералния консул Стоян Горчивкин и съпругата му.

Генералния консул Горчивкин сред участници в Олимпиадата

Целта на изявата е да се запознаят българчетата от най-различни кътчета на Украйна и да се стимулира развиването на техните таланти. Тази традиция беше въведена преди 10 години от предишния консул Георги Проданов.

На Олимпиадата бяха представени етнически българи от Крим, Запорожка област, и разбира се от Одеска област, Бесарабия, където живее най-голямата българска диаспора извън България. Всеки, който представяше училището си, беше подготвил някакъв приятен сюрприз – стихче или песен на роден език. Зарадваха ни и учениците от езиковия лицей в гр. Стари Крим, АР Крим.

„Тези деца, потомци на депортирани в Централна Азия през 40-те години на ХХ век кримски българи, за щастие са съхранили езика си, за да съхранят рода си, въпреки голямото давление от страна на властите. Така тези деца са единственото огнище на български език сред кримските българи, върнали се от депортацията след години. Те пренасят това огнище от училището в домовете си“ – отбелязва учителят на български език в лицея Надежда Бальжик, която сама е от село Кубей, Болградско.

Зарадваха ни и децата от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“, гр. Измаил, към Конгреса на българите в Украйна, със стихчето „Две люлки“ на Ана Терзивец. Ученици от Болградската гимназия „Г. С. Раковски“ прочетоха стихотворението на Иван Вазов „Българският език“. Всяка дума на присъстващите българчета, била тя изразена в песен или в стих, излъчваше любов към родния език и към всичко българско.

Генералният консул Стоян Горчивкин благодари на всички присъстващи за техните родолюбиви начинания и изрази увереност, че те са извор на таланти за България. Той отбеляза също бесарабските българи – видни дейци на Р. България: Райна Манджукова, автор и водещ на предаването за българи в чужбина «Облаче ле бяло» и председател на Държавната агенция за българи в чужбина преди години; министър-председателите Александър Малинов, Димитър Греков; просветните министри проф. Владимир Моллов и проф. Димитър Агура; ген. Данаил Николаев; акад. Александър Теодоров-Балан – първият ректор на Софийския университет… Консулът дори подкрепи своите думи със съвсем скорошна статия от вестник „Труд“ от 7 април 2012 г.. В нея авторът Пламен Кулински пише за бесарабския българин от с. Петростал Микола Балтажи – украински посланик в България, който след дълги години пак се завърна в Прародината.

Дървото на живота в Българското генерално консулство в Одеса

После г-н Горчивкин покани всички към банкетната маса, а също да се докоснат до една нова традиция в консулството – т.нар. Дърво на живота. Това дърво символизира единението на българите. Всяко клонче представя село или град, където живеят българи в Одеска област. Всеки българин може да закачи на „своето“ клонче лист със своето име и да се докосне към единното самосъзнание. Да бъде окрилен от това, че някога неговите деца на същото клонче ще закачат и своите имена, дори трикольор, с какъвто са отбелязани българите, допринесли за България най-много, някои – дори дали живота си.

Да честитим на учителя по български език и литература от Измаилски български културно-просветен център «Аз Буки Веди» към Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» Светлана Викторова Радолова и на нейните ученици, които за пореден път печелят призови места – Мария Ненова, 11-ти клас, III-то място; Злата Шишман, 10-ти клас, II-ро място;  Юлия Дога, 9-ти клас, III-то място.

Децата напуснаха консулството въодушевени от топлия прием и с надежда следващата година да се върнат пак.

 

Петър Добрев,
Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.