2024-03-28

2 thoughts on “Мащабите на бедствието

  1. Скъсани диги на реки и препълнени язовири в Южна България

    http://www.mediapool.bg/нова-вълна-заплашва-село-бисер-ако-нивото-на-язовир-елена-не-спадне-news189285.html

    Критична остава обстановката в кв. Гебран в Свиленград, където заради скъсана дига на река Марица придошлата вода достигна ниво от над един метър. За ограничаване на последствията от наводнението в областта са изпратени сили и допълнителна техника от съседните области, уточняват от МВР. Към 12 часа бе съобщено, че се е скъсала и дигата на Марица при село Генералово.

    Опасност от преливане има и при реките Росица (в района на Севлиево), Върбица (при Джебел), Арда (около Вехтино), както и при Сазлийка (до Гълъбово), където вече няколко села са били откъснати заради разлив. Критични са и нивата на реките Харманлийска и Марица – в района на Харманли и Свиленград.

    От „Напоителни системи“ съобщават за скъсани диги по корекцията на река Харманлийска между селата Стойково и Любеново, както и при вливането й в Марица, при река Бисерска до землището на село Бисер и при Марица в района на Свиленград.

    Продължава контролираното изпускане на язовирите „Студен кладенец“ и „Ивайловград“, уточняват и от екоминистерството. Според информация към ранната сутрин във вторник преливат и язовирите „Боровица“ (0.060 куб.м/сек.), „Камчия“ (13 куб.м/сек.), „Ясна поляна“ (1.3 куб.м/сек.) и „Йовковци“ (8.670 м3/сек. с преливна височина 12-13 см). Наложило се е отварянето на основния изпускател на язовирите „Тракиец“, „Ахелой“, Г. Трайков“ и „Йовковци“.

    Снегът затвори пристанища, магистрали, пътища, гранични пунктове и летище

    Заради разлив на река Марица върху на участък от пътя към ГКПП „Кап. Андреево“ пунктът остава затворен, като трафикът към него се пренасочва към КПП „Лесово“. Затворени са и граничните пунктове Дунав мост, Кардам и Силистра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *