Home » Авторски страници

Правозащитници и еколози пишат до Борис Велчев в защита на прокурор Пламен Панайотов

2011.02.10 Няма коментари
Spread the love

Съвместно писмо от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и от Национално движение „Екогласност”, е изпратено днес до Главния прокурор, Върховна касационна прокуратура и Софийска градска прокуратура, научи www.Eurochicago.com. Писмото е по повод  изявленията на прокурор Пламен Панайотов за готовност да подаде оставка от заеманата от него длъжност.
Правозащитници и еколози настояват Борис Велчев да не приема оставката на прокурора, подготвил по сигнал на НД „Екогласност” наказателно обвинение относно злоупотреби при незаконен износ на ток, от политически олигарси в България, за стотици милиони лева щети за държавния бюджет.
Следва пълният текст на писмото.

––––

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”
носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”

Национално Движение Екогласност
Член на Приятели на Земята Интернешънъл

До г-н Борис Велчев
Главен прокурор

До Върховна касационна прокуратура
( на вх. № 24501/2006 г . от 16.11.2007 г. по описа на ВКП )

До Софийска градска прокуратура
( на пр.пр. № 13539/07 г. от 26.05.2009 г.)

ЗАПИТВАНЕ
oт Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и Национално движение „Екогласност”,

представлявани от Петър Пенчев Троянски

Уважаеми господа,

По сигнал от 31.07.2006 г. на Национално движение „Екогласност”, на 26.05.2009 г. прокурорът Пламен Панайотов от Софийска градска прокуратура образува наказателно производство по пр. пр. № 13539/2007 г. срещу виновните длъжностни лица от “НЕК” АД за това, че “през периода 2005-2007 г. в гр. София, при условията на продължавано престъпление, са нарушили властта или правата си – чрез неправомерно използване на служебна информация с цел да набавят за себе си или за другиго облага или за другиго вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 1 във връзка с чл. 26 от Наказателния кодекс”. Като автори на сигнала и допълненията към него, сме озадачени от факта, че внасянето на обвинителния акт в съда не се случи до днес, втора година след образуваното наказателно производство.

НАСТОЯВАМЕ да бъдем уведомени дали след изявлението на прокурор Пламен Панайотов в медиите, че е готов да внесе в съда обвинителен акт срещу далаверите с износа на ток, една седмица по-късно – на 29.03.2010 г. депутати от ДСБ внесоха в Прокуратурата данни за предполагаеми финансови злоупотреби в мини „Марица” при завишаване цената на въглищата за енергетиката, като от ДСБ поискаха проверката за въглищата да бъде приобщена към съобщеното предишната седмица най-напред в „Медиапул”, приключващо от Прокуратурата наказателно производство относно далаверите с износа на ток. И още, на 30.03.2010 г. министър-председателят Бойко Борисов посети Източномаришкия басейн и от място даде напътствия, отнасящи се до работата на Прокуратурата по включване и на цената на въглищата в готовия наказателен акт.
Предлагаме да се назначи проверка на тези факти дали не са успешен опит за политически чадър и отклоняване на държавното обвинение към други проверки, без пряка връзка със събраните достатъчни доказателства за вече установените нарушения за стотици милиони лева, в резултат на което се спря обвинителният акт срещу далаверите с износа на ток. Неслучайно един от износителите на ток Иво Прокопиев, наскоро успя да емигрира в държава, където българското правосъдие няма да може да го достигне.

За голямо наше съжаление като представители на гражданското общество, по сигнала от 31.07.2006 г. сагата с проверката продължава вече пета година: като се започна с отказ от 11.05.2007 г. за образуване на досъдебно производство по преписка № 5951/2006 г. на Градска прокуратура – София, обжалване на отказа и отново Постановление за отказ от Апелативна прокуратура – София от 07.08.2007 г. по преписка вх. № 3778/2007 г., които са обжалвани пред Върховна касационна прокуратура с две жалби – от 19.06.2007 г. и 14.08.2007 г. На 16.11.2007 г. по преписка № 24501/2006 г. ВКП разпореди проверка по представените от НД „Екогласност” допълнителни обстоятелства, която бе възложена на СГП вече с отделно писмо.

ОЧАКВАМЕ, че няма да бъде допуснато спиране на съдебното дирене срещу фирми на политическата олигархия – заедно с доказаното вече участие на фирми на Богомил Манчев, съгласно допълнението от 15.09.2009 г. към своя сигнал Национално движение „Екогласност” е подал данни и за фирмите “Вивид Пауър” на бизнесмена Иво Прокопиев(екс-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България) и “Енерджи Съплай” – собственост на Соня Николова-Кадиева, съпруга на Георги Кадиев(номенклатура на БСП), както и всичките 12 фирми, с които АЕЦ “Козлодуй” има преки договори за износ на ток, съобщено в публично интервю от 10.08.2009 г. от Иван Генов, ексизпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”.

Уважаеми господин Велчев,
Обръщаме се лично към Вас да не приемате оставката на прокурор Пламен Панайотов, след вчерашните негови изявления за готовност да подаде оставка от заеманата длъжност.

С уважение: /п/ Петър Пенчев

Член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и Зам.-председател на Национално движение ”Екогласност”

––––

Оригиналът на писмото може да изтеглите тук – pismoto

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.