2024-04-25

1 thought on “Korean and Finland teens are top readers

  1. The 30 member countries of the OECD are: Australia, Austria, Belgium, Canada, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Japan, South Korea, Luxembourg, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Slovak Republic, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, United Kingdom and the United States.

    –––––

    Българските ученици не могат да осмислят прочетенето

    Българските ученици имат елементарна грамотност- могат да четат и да пишат, но почти половината от тях се затрудняват да тълкуват и анализират текст. Те не могат да осмислят и оценяват много добре предоставената им информация, информира „Дневник“.

    Това са част от изводите от международното изследване за постиженията на учениците PISA 2009 г., което беше представено днес. То се провежда на три години, като през 2009 г. в него са участвали 65 държави.

    Всяка година се поставя акцент на една от трите измервани области: четене (2000 г.), математика (2003 г.) и природни науки (2006 г.). Тази година акцентът е отново върху четеното.

    В България то е обхванало над 4500 ученици, основно в девети клас, от 179 училища. Само 2.8 % от тях имат високи резултати, които им позволяват да развият компетенциите си.

    Като цяло България се представя по-добре в изследването спрямо данните от 2006 г., защото децата, които са под критичния минимум са с 10 % по-малко. „Това не трябва да ни успокоява, защото България заслужава по-добри резултати“, заяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

    Резултатите от проучването показват голяма разлика в развитието на момичетата и момчетата. Тя е почти две години в полза на момичета, като единствената страна с по-лош резултат е Албания.

    Резултатите на българските ученици са силно повлияни от социално-икономическата среда. По-силно влияние има майката, показват още данните от изследването. Според данните децата четат основно списания, като 21 % от участниците смятат, че четенето на книги за удоволствие е загуба на време.

    http://kafene.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *