Home » Авторски страници

Аню Ангелов: Синьо като небето, такова е бъдещето на военното ни сътрудничество със САЩ

2010.07.01 Един коментар

Във Вашингтон приключи 6-дневно посещение на военния министър на България Аню Ангелов


С министъра разговаря Соня Каникова (Дойче Веле)

SoniaKanikova

С какви впечатления приключвате посещението си във Вашингтон?

Аз оценявам моето първо посещение в САЩ като успешно. Срещите бяха на високо равнище, срещнахме се със секретаря по отбраната Робърт Гейтс, който отдели повече от предвиденото време за нашата среща. Обсъдихме много интересни въпроси, най-вече се съгласихме за необходимостта от развиване и изпълване със съдържание на стратегическото си партньорство. Аз съм много доволен от организацията на самото посещение и от самите разговори, от тяхното съдържание.

Имахте широк спектър от срещи: в Пентагона, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Сената, Камарата на представителите, военните командванията в Съфолк, Университета по отбраната. Т.е. приеха ви на много повече места, отколкото типично е една програма на военен министър. Как четете това?

Мисля, че можем да го четем само по един начин: че американската страна проявява интерес към това посещение и има въпроси, които все още са открити и трябва да се решават – както с Департамента по отбраната, така и с Държавния департамент.

От какъв характер са тези въпроси?

Главно се постигна определена яснота по отношение на намеренията на САЩ да продължават да развиват съвместните съоръжения в България,

Повече използване на тези съоръжения, използването им за повече учения с участието не само на американски и на български военни подразделения, но и с участието на страните от региона. Има една идея, която обсъдихме със секретаря Гейтс съоръженията да се превърнат в натовски център за подготовка на екипи за обучение и свръзка, които са много нужни в изпълнението на новата стратегия на НАТО по отношение на операцията АЙСАФ в Афганистан.

На фона на влошените напоследък отношения между САЩ и Турция смятате ли, че САЩ започват да се приближават повече към България и Румъния?

Аз не мисля – както бях убеждаван по време на посещението Турция е стратегически партньор във военната област на САЩ, и според тях ще продължи да бъде такъв.

Не бих казал, че отношенията са влошени. Може би има известно излизане от нормалните отношения, както с гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност относно иранската ядрена програма и съответните санкции, така и нарасналото напрежение между Турция и Израел.

На мен ми се струва, че деликатно и внимателно се отнасят и в никой случай /от американска страна/ не казват, че са влошени тези отношения. Това устройва изцяло и нашата държава, ние също искаме да имаме един надежден партньор и съюзник на нашата южна граница каквато е Турция, ние имаме много добри отношения в областта на отбраната, и в други области.

Не виждам конкретен мотив в това, че заради влошаване САЩ обръщат повече внимание на България и на Румъния. Считам, че няма някакво особено преместване на центъра на внимание от Турция върху България и Румъния. Ние никога не можем да очакваме такова преместване на вниманието на САЩ с оглед на това какво представляват за САЩ Турция и нейните въоръжение сили.

Вие имахте разговори с американската администрация за ПРО – има ли някакви конкретни планове, които засягат България?

Моята задача беше да уверя американската страна, че българското правителство и Министерство на отбраната ще подкрепят изцяло едно бъдещо решение на съвета на високо равнище в НАТО през ноември в Лисабон за превръщането на противоракетната отбрана в ключова мисия на НАТО за следващите 10 години. Освен това аз уверих нашите американски домакини, че сме готови да обсъждаме различни варианти на нашето участие и принос в създаването на тази система на НАТО в Европа, включително и на основата на конкретни преговори. Няма напредък по отношение на това непосредствено дс започнат някакви преговори. Вероятно се очаква решението на НАТО в Лисабон. След това ще се пристъпи към техническите параметри на самата система, къде трябва да бъдат разположени нейните елементи, в това число и американски елементи по силата на новия фазиран адаптиран подход на САЩ. Така че нещата предстоят. Ние получихме уверението на американската страна в лицето на г-жа Елън Таушър, че България е изключително надежден съюзник на САЩ и, ако това се налага, ще се обрънат към нашата страна.

Бихте ли коментирали разговорите си с американската страна за многоцелевите изтребители?

Във връзка с моето искане да се възобнови процеса на оценка на възможността да ни бъдат предоставени втора ръка самолети Ф-16, някои медии в България го свързаха едва ли не като сделка, т.е. вие ще приемете елементи от противоракетната отбрана , а ние ще ви дадем Ф-16. Абсолютно такова нещо няма. Няма такава връзка, това са две съвършено отделни писти, по които върви нашето сътрудничество в бъдеще.

В края на тази визита, как изглежда това бъдеще?

На мен ми се струва както е синьо небето, така изглежда ясно и бъдещето на военното сътрудничество между САЩ и България. Ние сме положили здрава основа чрез споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, то може само да се разширява, да придобива повече конкретика и повече различни форми.

One Comment »

  • колката said:

    Смотана подлога!!!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.