2024-04-24

3 thoughts on “Откриха родния Мачу Пикчу и луксозен град на 7000 г.

  1. Триград възпламенява „Орфическите мистерии”

    Събота, 24 Юли 2010

    Днес в Триград започва празника „Орфическите мистерии”. Жителите и гостите на Родопа планина и тази година ще станат част от вълшебните ритуали, изпълнявани някога по тези земи, съобщи БГНЕС.

    Мистериите ще обграждат околността в продължение на два дни – „Напяване на китки“, „Глашатай броди из село”, маскарадни игри, нестинарски танци и посрещане на слънцето с чаена церемония. Очаква се и шествие до пещерата „Дяволското гърло”. Празникът се организира за осми път. Няколко са легендите за произхода на името и самото село. Твърди се, че е старо тракийско селище. И никога досега от създаването си не е било преименувано. От векове е известно като място на лечебни билки и древни предания.

    Местна легенда разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал между клоните на дърветата, сякаш заслушан в неговата музика, птиците спирали във въздуха и животните спирали по горските пътеки, а зверовете се укротявали. Когато вакханките разкъсали певеца и го хвърлили в реката, всяка капка от кръвта му се превърнала в красиво планинско цвете, наречено силивряк. Силиврякът е рядък реликтен ендемит за Балканите, притежаващ уникалните свойства на амброзията. Докато пътувате из региона, можете да се полюбувате на нежните му цветове по планински поляни.

  2. Б.Р. По желание на любознателен читател и на няколко иманяри, редакцията порави грешката си – добавихме илюстрации от http://www.bulmaps.bg. 🙂

  3. Много интересно четиво, но би било още по-приятно ако имаше някоя и друга снимка към материалите. Или поне карта с обозначения…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *