2024-04-16

13 thoughts on “Новите варвари

  1. National Chamber Foundation, 1615 H Street, N.W. Wastington, DC 20062, USA (202) 463-5552, октомври 1990. Превод (c) SPS corp.& Mintech Corp./U.S.A. Доклад върху проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България. Ръководство и редактиране: Ричард Ран, САЩ и Роналд Ът, САЩ.
    **********************************************************
    1.Андрей Луканов веднага след преврата на 10.11.1989г., кани екип от 22-ма специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът, за да разработят „Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм“.
    2.Към тях се присъединява и екип от 29 български специалисти. Това е практическата програма, по която се измени обществения строй в България.
    3.Още през март-август 1990 г. с този документ са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у нас. В него се залага стопанското, културното и духовното съсипване на страната. Интересно е да се знае, че докладът по “Проекта Ран-Ът” е приет от Народното събрание с ръкопляскания, а по един екземпляр от него е получил всеки от депутатите.
    4.Какво представлява организацията, „Фондацията на търговската камара на САЩ” (NFCF) и с какво се занимава тя? NFCF се занимава с разработки на проекти за бърз икономически растеж, основани на пазарни принципи, в страни с развиващи се демокрации.
    5. В заключение,за посещението на американската делегация у нас през август 1990 г. пресата мълчи и не съобщава нищо.

  2. Знаеш ли уважаеми „nik“, ще бъда снизходителен със тебе.“Лисицата като не стигнала гроздето, казала че е кисело“,че и твойта работа. Просто си един от многото манипулатори и нищо по вече.Следи внимателно http://frognews.bg/news_25505/P_Boiadjiev_Jelev_e_ubietsat_na_prehoda/
    там здраво съм хванал в мъртва хватка всички манипулатори и САМ ще видиш изхода от двубоя.
    ……………………………….
    „ИСТИНАТА облечена в дрипи или в мания от лилии е еднакно неприкосновена“.
    Важното, да служиш на НЕЯ неотменно и вярно каквото и да струва това.

    София,07.2010г.

  3. Прочетох много Истина и много лъжи във \"форума на жабите\". Прочетох и това:

    <i>\"манипулаторе \"знаещ\" Сряда, 21 Юли 2010, 16:55:41
    за момента сложил отново ФОРУМНАТА МАНТИЯ с ЦЕЛ показно на екипа сайт <b>\"eurochicago. com\"</b> как когато ИСТИНАТА е единственото към което се придържа човек използвашщ СЛОВОТО нищо насреща не може да противостои.\"</i>

    Видях и че превъзнасят <b>комуниста Тамбуев</b> и неговото тайнствено <b><i>\"секретно приложение\"</i></b> към Плана Ран-Ът, което така и никой не е видял (освен <b>Тамбуев</b>, на който <b>Луканов</b> му го бил <b><i>\"показал\"</i></b>, но не му бил позволил да копира; ерго, сега трябва да се задоволим с честната дума на комуниста, а не с текста на основополагащия секретен документ – макар че върху него се строи цялата помийна кампания, организирана от известно чий <b>в.\"<i>Нова Зора</i>\"</b>).

    Впечатлих се и от руския словоред, използуван от ТРИБУНа (предполагам, заблудително).

    Препоръчвам на ТРИБУНа да чете по-често друг един блог – този на <b>проф.Янко Н. Янков-Вельовски [http://iankov.blogspot.com]</b>, ако наистина желае да научи истината.

    Що се отнася до <b>Pontis</b> – не видях нищо укорително.

  4. Уважаемия „5:22“ AM да прочете сайта на жабите.Тема: П. Бояджиев:Желев е убиецът на прехода. Линк: http://frognews.bg/news_25505/P_Boiadjiev_Jelev_e_ubietsat_na_prehoda/
    Да не си на мястото на Петър Бояджиев. Който много лъже рано или късно си намира майстора. ФОРУМА не е играчка и който не го е разбрал и си играе с клавитурата бърка! При него не може да се лъже или правиш на тарикат. В даден момент лъжата и манипулацията се локализира, пеленгова и в определен момент изхвърлен.

  5. Лошо много лошо.Чел уважаемият „nik“ at 5:22 AM чел, та чак препрочел неколкократно написаното т „Pontis“, но така u не можал да открие нищо човека .Нека чете,поглеж получи просветление и схване смисъла на написаното както и другото в http://bgsviat.narod.ru/.Както казал поета:- „Ни дума, ни вопъл, ни стон“, по посочения линк. Мълчат всички като комунист на разпит. Ще мълчат,де ще ходят.Ама иначе на лозунгите и ослушването царе, сякаш написаното не се отнася за тях и се дрънка само глупости.

  6. Препрочетох неколкократно написаното от Pontis, но така u не открих какво e мотивирало ТРИБУН толкова безапелацинно да му се противопостави. Може би липсата на популизъм го е подразнила? Но нима българският демос (населението) не е онзи фактор, който благосклонно се подлага на всеки мераклия да го „оправя“ вече 20 години?! [Разбира се, не бива да се пренебрегват и навиците, придобити през предходните 45 години (1944-1989)].

    Ако така продължаваме – по системата „всеки срещу всеки“ несъгласен и на 1% от неговите предварителни представи – няма как да се измъкнем от блатото, в което предишните „другари“ (днешни мастити „господа“) ни натикаха преди 65, респ. 20 години.

    Или отново ще подпомогнем живота на старата истина: „Много вожд, малко индианец…“

  7. Що така някак си мисля, че написаното от уважаемият ник-нейм „pontis“ звучи като приветствие от името на ОФ-ръководството и генералният секретар на БКП др.Живков поднесено на присъстващите членове на събранието другарките и другарите и младото дръзновено поколение комсомолци? Вярно днес много народ се е възгордял забравил какъв бил в миналото или какви биле неговите родители ма чак пък да мислят, че ограбените в прехода обикновените български ядат доматите с колци хайде джанъм. Разбира се имам 100 аргумента в плюс, но не си струва да влизам в полемика с „pontis“.Това са индивиди,които преди 10-ти ноември 89-та бяха в челните комунистически редици,борци против империализЪма и капитализЪма, глашатаи на светлото комунистическо бъдеще. След 10-ти ноември 89-та същите индивиди, техните деца и внуци бидейки вече в САЩ и държавите от ЕС вече ги виждаме в една по друга светлина. Естествено с краднатите милиарди от България голяма част от тях са вече капиталисти, „почтени честни“ бизнесмени и „строители“ на светлото капиталистическо бъдеще. Примери на такива индивиди хванали дисагите и ощипали на Запад не едестеки, не стотици, хиляди са! РБЪЛГАРИЯ БЕ ЗВЕРСКИ ИЗТОЧЕНА И НАРОДА И ДОВЕДЕН ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА!Съдете сами: Бисер Димитров – ЗЗУ“ Стара Загора“, милиони в Силиконовата долина,банкера Миронов – източил „Минералбанк“ също милиони, фамилията на починалия Илия Павлов дори милиарди на „Мултигруп“ и т.н и т.н.Хайде сега, ще си говорим глупости,лозунги? Не става. А за България това е отредено:http://bgsviat.narod.ru/
    Като го прочете уважаемият ник-нейм „pontis“ съдържаниетоа все ми се струва,че друга песен ще запее.Най вероятно ще потъне в ефира.

    ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА!

    София,21.07.2010г.

  8. Новите варвари, както ги нарече Chara, са истинските ни робовладелци. Но за разлика от робите в Рим, ние дори гласуваме за тях. Доброволно. Едва ли е имало по-тъпи роби в историята. Ние дори нямаме патриархалния морал и осъзнат стремеж към свободата на героите от Чичо Томовата колиба. Ние не искаме свободата, не само защото не я познаваме, но и защото не я разбираме. Най-страшното е, че робството ни харесва. И не е вярно, че сме овце. Роби сме. А това е много по-страшно.

    (P.S. Забравих да спомена защо България няма да стане американски щат. Защото там робството е премахнато в средата на 19-ти век.)

  9. Благодаря за текста!
    Видно от Ипувер през Кавафис, чиито стихове бяха повод за есето ми, та чак до А. Томов, нямаме различия в усещането за варварството.
    Това ми дава основание да смятам, че можем да дефинираме феномена достатъчно точно.
    🙂

  10. Новите варвари са били винаги неизбежни и винаги едни и същи, в това вече той не се съмняваше. Ала историята се е повтаряла винаги като пародия. Днешните нови варвари бяха пародия на някогашните варвари. Днешният нов варварин ползва автомобил и компютър, телевизор и радио, самолети и атомни бомби. Но нека никой да не се лъже, че като пародия на старото варварство, новият варварин би трябвало да изглежда жалък. Новият варварин е по страшен. Къде и кога е казано, че пародията не убива? Напротив, тъкмо тая пародия е по-зловеща от всичко останало. Тя може да те излъже! Няма нищо по кошмарно от пародия на варварин. Някога варваринът бе ясен – страшен, зъл, агресивен. Днес варваринът е приятен на вид, днес той ти се явява под формата на шоу – добър ден, драги зрители, ето, аз съм отново при вас, но преди това какво – РЕК – ЛА – МА… Това е ключът към новият варварин –рекламата, зад която се крият много пари. Рекламата е новото свръхоръжие на новите варвари. Спрете им рекламата дори за миг и ще видите какво ще стане? Ще ви разкъсат, ще ви разчленят, ще ви пуснат в казан, а сетне залеят с киселина, за да не остане и помен от вас. Варварството съществува в латентно състояние в която и да е цивилизация и обратно. Няма на света варварство и варвари, които да не мечтаят някой ден за една “нова цивилизация”. Но нашите родни български варвари, подражатели на всичко западно, копирачи на най лошото от Запада, на неговите сурогати – те какво представляват всъщност? Представляваха онова, което ставаше в момента около Светослав Илиев …. Трябваше да ги назове и посочи с пръст, трябваше да им каже в очите онова, което мислеше за тях, да каже ИСТИНАТА – жив или мъртъв. Друг изход нямаше. И Светослав Илиев го направи с пълното съзнание, че е НАПЪЛНО БЕЗМИСЛЕНО, направи го без да помни, с най страшното неистово вдъхновение, на което бе способен…

    КРАЙ.
    ––––––––––––––––––––––
    „Четвъртата власт”, книга трета, автор – Александър Томов, 2003г.,

  11. НОВИТЕ ВАРВАРИ!
    …………..
    През цялата нощ Светослав Илиев не мигна. В мислите му бе настъпил хаос. Нищо в тая държава не бе истинско. Двадесет години политиците идваха на власт, за да грабят и осигурят себе си. Плътно зад тях се нареждаше прокуратурата, съда, следствието, полицията, църквата, а до тях престъпниците, обвързани с първите и по нататък – чиновници, доктори, учители,свещеници дори до последният продавач на пазара, който на свой ред също лъжеше – с мерки, с теглилки, в грамаж – ужас. Бесовете на АЛЧНОСТТА бяха обзели една огромна част от тоя народ и го връщаха към извечното лоно на природата, към зверското у човека, което на свой ред означаваше – към прастария закон на Платон, към правото на по силния. Останалото бе камуфлаж, логорея, думи, репортажи имащи за цел да създадат привидната илюзия, че е налице някаква държава. Имитация на държава и на държавност, поредният мит за тоя народ, за прикритие на собствените му бесове, които парите бяха раздухали и в момента те заразяваха живо и мъртво. Българският народ стремглаво летеше към дъното. Едни на дъното на мизерията и кофите за боклук, други към дъното на цинизма, на далаверите и лъжата, трети към дъното на клеветата, интригата и инсинуациите, четвърти…Четвъртите открито към дъното на престъпността. Обирите на квартири отдавна бяха станали нещо обикновенно, кражбите на коли-също. Не минаваше ден без кърваво убийство, изнасилване, кървав побой, тотален терор, които някои все още имаха наглостта да наричат “СВОБОДА” и “ДЕМОКРАЦИЯ”. Напразно такива като Светослав Илиев се опитваха да надигнат глас, да кажат нещо за моралните истини, за ценности и прочие “идиотщини”. Нямаше кой да чуе. АДЪТ бе настъпил. Всички го виждаха, чуваха, усещаха с кожата си, но се правеха, че не се отнася за тях. Накъде отиваше тоя народ – питаше се Светослав Илиев – и докъде щеше да стигне ? Най точно – до дъното на мерзостта, а оттам нататък? Оттам избуяваше все по-мощно едно ново ВАРВАРСТВО! Подлостта, мерзостта и грабежът не можеха да родят нищо друго, невъзможно бе да го родят. В основата на това варварство бе новият цинизъм и нихилизъм, опакован в тяхната нова музика -ЧАЛГАТА, помитаща всичко по пътя си. На мътния страшен български небосклон бе изгряла нова “звезда”- един гологлав шоумен, когото бяха нарекли “велико явление”. ЕЛИТЪТ щеше да се роди от новото варварство. Тъкмо днешните нови варвари щяха един ден да изперат и преперат КРАДЕНИТЕ от тях пари, да ги узаконят и да отрекат варварството, полагайки основите на “истинската цивилизация”. Това бе, изглежда, основен закон в развитието на обществата – продължаваше да се мята в мислите на Светослав Илиев…

    продължава

  12. до г-жа Светла Василева!
    …………………..
    Човека на който трябва да се даде заслуженото,тоест писател №1 в Р.България обрисувал найдобре прехода е г-н Александър Томов. Друг като него няма! Малък \"ОЛИМП\"…Неговата трилогия \"Четвъртата власт\" е историческа разкриваща прехода от \"морална\" гледна точка.С една дума,кражби, грабежи, ужас и гнусотия. Като прибавим и произведението му \"Принцесата от калта\" нещата просто заспиват. Пускам постинг \"НОВИТЕ ВАРВАРИ\" въртян 2 години в българското НЕТ-пространство, компилация от неговата трилогия за да се придобие вярна картина за нещата ставали тези 20 години.

  13. Публикацията на Светла Василева и стиховете на Константинос Кавафос привидно си противоречат. Но всъщност взаимно се допълват – защото „тези хора бяха някакво си разрешение“ (не съм съвсем съгласен с превода на Стефан Гечев – все пак „разрешение“ означава по-скоро „позволение„; точната дума е „решение„).

    За съжаление „новите“ няма да си дадат труда да прочетат това превъзходно есе. Ако ли пък някой от тях случайно му хвърли едно око, то реакцията му сто на сто ще бъде „Това не се отнася за мене!

    Но кои са те, „новите варвари„? Не са ли те старите варвари, техните синове, внуци и правнуци, които опустошиха една процъфтяваща само 20 години след 1919 г. държава, постигнала седмо място в Европа по жизнен стандарт (за да се окаже днес на 137-о място в света, заобиколена от най-изпадналите африкански и азиатски държави)?

    Не са ли те същите, които на 10 ноември 1989 г. (извинете за неакадемичния израз) „смениха резбата“, за да се превърнат магически за нула време от върли червени комунисти в чистокръвни новоизлюпени (вече сини, зелени, жълти, оранжеви, а даже и червени – защо не?) капиталисти?

    И не гласува ли за тях на всички видове „избори“ същият този „лош “материал”, който трябва да си смени чипа, да се възхищава на чалга културата, да гледа сълзливо умилено турски сериали, възторжено видиотено посредствени шоу програми, независимо как се наричат – Невада, Биг Брадър, Часът на истината или парламентарен контрол; да вярва на всичко, с което го зомбират от сутрин до мрак послушните медии“?

    Така че историята се повтаря „из род в потомство,“ a „материалът“ няма да си развали рахатлъка с четене на есета – дай му на него чалга, турски сериали, Биг Брадър – па стой та гледай! Опиташ ли се да му кажеш някоя и друга свястна дума, в най-добрия случай ще се отървеш само със солена попръжня, но нищо чудно и да ти счупят някоя и друга кост (пресен пример – на 21 юни т.г. на метри от северния вход на българската Съдебна палата проф.Янко Н. Янков-Вельовски – безкомпромисен правозащитник, честен политик и забележителен учен – беше зверски пребит).

    Все пак:

    Слава Богу, че все още има кой да пише такива прекрасни есета, както и малцина, които да ги прочетат и да се развълнуват, за да им отговорят спонтанно и искрено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *