Home » Е-Списание

“Ангел си ти” (България) vs. “Ангел си ти” (Р. Македония)

2010.03.02 Няма коментари
Spread the love

Песента „Ангел си ти“ ще представи България на конкурса Евровизия в Осло, Норвегия.
Видео от изпълнението:

И понеже много се коментира, какви са шансовете на нашата песен и възможно ли е тя да премине поне във финалния кръг, редакцията на www.Eurochicago.com реши да ви предложи да направите сами паралел между две песни с еднакво име  – „Ангел си ти“ на Миро от 2010-та и „Ангел си ти“ на Тоше от 2004 година.

Тоше е псевдоним на певеца Тодор Проески – роден на 25 януари 1981 година в град Прилеп, представил Република Македония на конкурса Евровизия през 2004 година.
Миро е псевдоним на певеца Мирослав Костадинов, роден на 10 март 1976 г. в Добрич, който ще представи България в Осло в края на май тази година.
През 2004 година при съседите ни избухва скандал и повечето македонски композитори отказват да пишат песни за конкурса Евровизия.
През 2009 година всички още помним, какво се разрази у нас около песента на “Човека глас”.
През 2004-та Тоше успява да подготви 8 песни, написани специално за него. Чрез гласуване на зрители и жури,  убедително е избрана песента „Ангел си ти“, с която той да представи Р.Македония на конкурса в Истанбул (Турция).
В зала 2 на НДК на финалното шоу българската «Ангел си ти» събра почти половината (48.05%) от гласовете в съреднование с още 4 други песни, всички изпълнени от Миро. За първи път до сега се случва и зрителите да могат да гласуват по време на цялото телевизионно шоу.

Видео с  песента «Ангел си ти» на  Тоше Проески:

През 2004-та в Истанбул Тоше успява да класира песента си за заключителната вечер, но сред финалистите заема 14 място с 47 точки.

Видео от песента “Ангел си ти” на английски език (лайф от финала)

След конкурса на Евровизия македонският певец издава албум, негова песен става химн на УНИЦЕФ, изнася много концерти и навсякъде жъне успехи. За да дойде фаталният 16 октомври 2007 година, когато загива при автомобилна катастрофа край град Нова Градишка, Хърватия. Колата му се удря в движещ се пред нея камион, а след това и в страничната мантинела. Тоше Проески пътувал на седалката до шофьора, който бил негов приятел. Певецът бил дълбоко заспал в момента на удара, така че не е усетил нищо – счупил шиен прешлен и загинал на място. Властите дълго разследвали причините за катастрофата и защо не се е отворила въздушната възглавница пред него. Денят на погребението му в Република Македония е отбелязан с национален траур.

Допълнение: Понеже знаем, че страницата ни се  посещава от много приятели от Македония, ще напомним, че редакцията на Eurochicago.com, преди повече от една семица, изпрати писмо до македонския президент (линк1) в подкрепа на справедливите искания на българката Спаска Митрова и още чака отговор. В края на тази седмица Инициативен комитет от български емигранти, американски граждани и европейци живеещи в САЩ ще изпрати второ писмо до ръководителите на Република Македония (линк2). Ние се наслаждаваме на чудесните изпълнения на Тоше Проески, но не можем и да не уловим фалшивите ноти на македонския съд.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.