2024-04-25

1 thought on “ПРАВОСЛАВНИ? КАЗУСИ

  1. България | 02.03.2010
    БПЦ: майка или мащеха?

    Духовници в българската западноевропейска епархия твърдят, че са заплашени от лишаване от сан, ако не приемат решението на Светия синод за уволнение на митрополит Симеон. Решение, което всъщност е незаконно.

    Спорът между Светия синод и православните българи в Западноевропейската епархия, чието седалище е в Берлин, достигна поредната си кулминационна точка. Синодът излезе с решение, с което назначава епископ Галактион за временно управляващ Западноевропейската епархия на мястото на уволнения митрополит Симеон. „Ако не се подчиним, ни заплашва низвержение“, казва отец Леонтинов от българския православен храм в Берлин: „Низвержение означава лишаване от сан, т.е. връщане на духовния статут на ниво мирянин. Няма да имам право да свещенодействам в българската църква“, казва отец Леонтинов.

    Причината за заплахата е нежеланието на духовниците да се подчинят на Светия синод, който освободи Западноевропейския митрополит Симеон от задълженията му. Заплахата е публикувана на интернет-страницата на Синода.

    Да припомним: не само почти всички свещеници, но и много от 600-те хиляди православни българи в Западна Европа, които участват активно в живота на църковната общност, се обявиха срещу решението на Светия синод. Според тях то е незаконно, защото по канон митрополит Симеон е избран пожизнено. Мотивът на синода, че той е отсъствал дълго от епархията, се отхвърля с аргумента за здравословното състояние на възрастния Симеон, който се лекува в САЩ. Защо там? Защото там той има здравна застраховка. Отец Леонтинов обяснява: „Това решение означава нарушаване на устава и накърняване на авторитета на Светия синод, защото той самият не спазва каноните на църквата!“.

    Целия текст –
    http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5304517,00.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *