Home » Е-Списание

Коледа и Нова година в Чикаго (видео)

2009.12.24 2 коментари
Spread the love

Euochicago2010В духа на националните ни традиции и с  богати артистични програми, преминават тазгодишните Коледни тържества на българските училища в Чикаго. „Ой, Коледо, мой Коледо, роди ми се Боже чедо!” – нареждат коледарите пожелания за здраве и берекет.

Коледните партита не секват, независимо от кризата. Може би, защото всички се надяваме, тя да отмине през Новата 2010 година.  И разбира се, децата най-радостни чакат приближаващите празници. Заради започващата ваканцията първи в Чикаго празнуваха учениците от българските училища. Вижте по-долу чудесен 3 минутен видео-репортаж на Мария Илиева, който показва тържеството от най-голямото наше училище тук «Джон Атанасов».

След тях празнуваха и децата в училищата към двете православни църкви, както и в евангелистката. Голям интерес предизвикаха детските спектакли на децата от училището при църквата «Иван Рилски». В учебен център «Знание» писаха писма до Дядо Коледа, а децата от училище «Слънчогледи» украсиха заедно голяма празнична елха.

В града ни има още много украсени елхи и ледени пързалки. Зоопарка на Линкълн Парк радва с голямо светлинно шоу, а в ботаническата градина различни влакчета ни разкарват между празнично украсените дървета.

Българските вестници са пълни с покани за Новогодишните тържества. За да посрещнете 2010 година в някое българско заведение или банкетна зала цените варират от 40 до 150 долари. Кувертите за вход по Коледа и по-специално за 25 декември, са около 10 пъти по-евтини и струват $10-15.

За разлика от предишни години, този път по афишите не открихме известни поп-фолк певици. Вероятно ниският долар и по-големите възможности за изяви в България са  ги задържали да не прелетят океана. Това дава възможност на нашите местни музиканти и изпълнители, някои носители на европейски и световни отличия да покажат, че Чикаго има възможност да се превърне и в културен емигрантски център.

Да си пожелаем през Новата 2010-та  – здраве, късмет и празникът да не ни напуска!


Eurochicago.com

2 Comments »

  • Petq Georgieva said:

    Chestita Koleda na vsi4ki!!Veseli praznici i mnogo usmivki!!

  • Roza said:

    Да сте живи, да сте здрави! Поздрави от Русе!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.