Home » Авторски страници

Румяна Желева: С Хилъри ще намерим общ език

2009.09.24 Няма коментари
Spread the love

Симеон Гаспаров разговаря с Румяна Желева.


– Д-р Желева, как настоящата среща на ООН, която е посветена на климатичните промени, ще се отрази на България?

– Ще цитирам думите на президента Обама, че в борбата с климатичните проблеми няма малки и големи, бедни и богати държави. Така че отговорността ни е обща. Бях доволна да чуя в Ню Йорк, че на държави, които имат затруднения в борбата с климатичните проблеми, ще им се даде възможност да получат финансова и технологическа подкрепа. Мисля, че за икономика като нашата, която на технологично ниво не е на особено високо равнище, това е една положителна новина.

– Какво послание ще предадете на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън на срещата ви?

– Аз всъщност имам три срещи с г-жа Клинтън в рамките на три форума, които тя организира, а пък и САЩ са ни съседи в ООН според разпределението на местата в Общото събрание, така че ще се виждаме често. Ще споделя с нея, че България има ново правителство, избрано с много силен вот на българския народ, и че в страната ни има голяма обществена енергия за промени. Ще й кажа също, че се надяваме да срещнем подкрепа от страна на САЩ за реформите, които предприемаме, най-вече в борбата с организираната престъпност и в енергийната област.

– Надявате ли се да намерите общ език с г-жа Клинтън?

– Разбира се, с Хилъри като жени в политиката имаме нужда да се подкрепяме, но и да подкрепяме и дамите в политиката, така че няма начин да не намерим общ език с нея.

– Освен с г-жа Клинтън вие ще се видите и с президента Обама…?

– На срещата си с г-н Обама ще се опитам да създам симпатия към България. И него ще запозная със стъпките, които правителството и лично премиерът г-н Бойко Борисов предприема за извършване на реформи. Ще го информирам и за желанието ни за по-интензивни контакти между двете ни страни, което може би ще включи бъдеща моя визита, а защо не и на премиера Борисов.

Източник: в-к “Труд”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.