Home » Авторски страници, българи зад граница

Българи в Чехия: Петиция за Българския дом в Прага

2018.08.15 Няма коментари
Spread the love

Част от фасадата на Българския дом в Прага

Българи в Чехия инициираха петиция за съхраняване на Дома на българите в Прага, намиращ се на ул. “Америцка” 28, в центъра на чешката столица. Заради сградата на този Български дом Министерството на външните работи на Р. България води съдебна дела, за да изгони местни български организации, които го обитават. Петицията може да бъде видяна и подписана на следния адрес: www.peticiq.com/bulgarskidompraga

Ето как организаторите на тази петиция обясняват каузата, за която се борят:

Българската държава притежава просторна сграда в центъра на Прага. Тя е закупена през 1971 г. и вече дълги години се използва от българското малцинство в Чехия за развиването на културна и просветна дейност, целяща съхраняването на българското самосъзнание, език и обичаи.

Вече няколко години нашите сънародници живеят в страх за това какво ще се случи с техния български клуб, тъй като разбират за намеренията на българската държава да си вземе обратно сградата, на която е собственик, и да ги изгони оттам. 

Изтъква се мотивът, че Българската културно-просветна организация (БКПО) (б.р.: БКПО се нарича сега Асоциация на българските сдружения в ЧР), която стопанисва българския клуб, не е законен правоприемник на по-старата организация БКК „Георги Димитров“, а това е  в разрез с истината. Тук е важно да се каже, че БКПО в Прага е неправителствена организация, която обединява голяма част от българското малцинство в Чехия и която няма нищо общо с Българския културен институт в Прага, който е държавен орган, подчинен на Министерството на културата на Република България.

На 26 февруари 2015 г. българската държава материалицзира своите намерения: посланикът на Република България в Прага, г-н Лъчезар Петков, връчи на  председателя на БКПО  в Чехия предизвестие за освобождаване на сградата на Българския клуб, намираща се на ул. Америцка № 28, без да даде никакво предложение за решаването на проблема. А той е сериозен, защото:

1. От 1972 г. българите в Прага са направили редица подобрения на сградата със собствени средства и с дарения, които са събирали сред сънародниците ни в Чехия. Цели 43 години са стопанисвали и поддържали тази сграда.

2. Вторият етаж на българския клуб представлява библиотека  (съдържаща към 1000 заглавия) със зала, която се използва за различни срещи и събития – провеждат се филмови вечери,  всяка седмица там пее български хор, всяка първа неделя се срещат български деца и родители от Православната общност и др.

3. На първия етаж в Дневния клуб се правят седянки, беседи, организират се турнири по шах и т.н.  Българският клуб разполага и с механа, където сънародниците ни отбелязват своите празници, спазвайки българските вековни традиции.

4. Българската културно просветна организация издава списание „Роден глас“ с частична финансова подкрепа на чешкото Министерство на културата.

Освен с тези два етажа сградата разполага и с база за настаняване, от която има приходи. 50 % от тях отиват в перо поддръжка на сградата, 20% в дарения и около 30% за различните видове културни, спортни и други мероприятия, включително и за издаването на ”Роден глас”. От тези средства се спонсорират и българските клубове в други чешки градове, общо 7 на брой, които БКПО обединява и които нямат собствени приходи. В никакъв случай не може обаче да се каже, че сградата носи само материални дивиденти – напротив, основното й предназначение е да бъде дом на българите в Прага, тяхното кътче от родината.

Без сградата на ул. “Америцка” № 28 споменатите по-горе български клубове в Чехия ще останат без финансиране, което поставя под въпрос тяхното бъдещо съществуване. След връчването на предизвестието, БКПО разполага с време до 28 май 2015 г. В този срок българите в Прага трябва да освободят сградата на своя Клуб и да преместят вещите,  оборудването, книгите и всичко, което са събирали през годините, без да знаят къде, под предтекст, който е в разрез с историческата истина. Случващото се накърнява безкрайно много тяхното самочувствие на българи и разрушава образа на Родината-закрилница, който те носят в сърцата си.

Българите в Чехия са официално признати за малцинство и представляват 3% от нейното население. Първата организация на българите в Чехия е учредена през далечната 1880 г. – сдружение „Българска седянка“, чийто приемник е БКК „Георги Димитров“, а негов законен приемник е Българската културно-просветна организация в Чехия. Повече информация можете да намерите на сайта на ПКПО в Чехия http://www.bgklub.cz/, както и на http://www.facebook.com/bulgarskidompraga.

———————————————————————————————————————————————————-

Бел.ред.: Още информация по темата може да се намери в следните публикации:

Българи в Чехия с апел до президента Радев – https://www.eurochicago.com/2018/08/apel-radev/

Прага. Дипломация „като по учебник“ – https://www.eurochicago.com/2018/08/praga-kompleks/

Обръщение на Българската православна общност в Чешката република – http://stranitzi-stannitzi.blogspot.com/2018/06/blog-post_27.html

Български свещеник нежелан на мобелен за 3-ти март в Прага. „С любов към Господа“ желан е посланикът – https://www.eurochicago.com/2018/03/moleben/

Казусът с Българския дом в Прага. МВнР продължава да смята, че съдебният процес е решение – https://www.eurochicago.com/2017/09/praga-mvnr/

Заседание на КПБЧ за Българския дом в Прага (стенограма) –https://www.eurochicago.com/2017/08/zasedanie-na-kpbtch-za/

Българският дом в Прага. Представители на МВнР и АБС в ЧР – в заседание на парламентарна комисия – https://www.eurochicago.com/2017/08/balgarskiyat-dom-v-praga/

Доц. Здравко Попов: Партньорските взаимоотношения с мигрантските общности по света са висока степен на дипломация

Как посолството ни в Прага „сплотява“ българската общност

Съборът в Микулчице и Българският дом в Прага – писмо до институциите

БНР за казуса с Българския клуб в Прага

Българка от Прага: Никой не вярваше, че наистина ще ни гонят от Българския дом…

„Роден глас“: „Историята на една среща“ и обръщение на председателя на БКПО

Още за Българския клуб в Прага – МВнР нае чешки адвокати, за да съди БКПО

Становище на ДАБЧ по казуса с Българския клуб в Прага

Отговор на Българското посолство в Прага на предложение на БКПО

Писмо на БКПО до българския посланик в Прага

БКПО в Чехия до български държавни служители и депутати

За Българския клуб в Прага – отговор от Администрацията на МС

Родина за продан

Още публикации в сборна тема ТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.