Home » Авторски страници, българи зад граница

Българи в Чехия с апел до президента Радев

2018.08.09 Няма коментари
Spread the love

Наши сънародници в Прага и Чехия, представители на местни български организации и на българското малинство в Чехия, се обърнаха с апел към президента Румен Радев. Тяхното обръщение с молба за помощ до президента е свързано с Българския дом на ул. „Америцка“ 28 в Прага, за който нашето издание е писало неведнъж.

Апелът, който е бил изпратен вчера до българския президент, е подписан от Силвия Кръстева, зам.-председател на Българска православна общност в Р. Чехия; Наталия Калайджиева – представител на българското малцинство в Комисията на националните малцинства към Пражкото кметство, секретар на Българския културно просветен клуб в Прага; Кирил Беровски – председател на Асоциацията на българските сдружения в Р. Чехия, председател на Бьлгарски културен клуб в Прага; Янчо Янев – представител на българското малцинство в Комисията за малцинствата при управата на областта Усти над Лабе, председател на Български културен клуб в гр. Усти над Лабе, секретар на Асоциацията на българските сдружения в Р. Чехия.

В обръщението към президента се казва:

„Вместо да ни подпомагат в нашата дейност – както прави Чешката държава – те искат да ни изгонят и ликвидират като общност, за да могат да продадат Дома!!!? Имаме сериозни основания да твърдим това. Ако не сме прави в подозренията си, нека кажат честно и открито пред медиите, какви са намеренията им към сградата.
В този Дом, където се помещават: българска библиотека с над 850 заглавия, дневен клуб, традиционна българска механа с професионална кухня (затворена, по нареждане на посолството! през 2016 г.), редакцията на списание „Роден глас“ – съществуващо вече 45 години, репетиционна зала за смесен хор „Гласове от България”, канцеларии на сдруженията (АБС, БПО, БКПК), ателие за изписване на икони, инфоцентър и т.н.
…От 2015 г. изявите, които организираме, не се посещават от представители на Посолството и Българския културен институт, както беше през предишните години, дори когато са под егидата на Министерство на културата на Чехия и кметството на гр. Прага. Пишат се злонамерени клевети, целящи да омаловажат труда ни и да ни злепоставят, като определено се бойкотират нашите акции…
Най-важното е, че не българските държава или правителство, а работниците, градинарите, строителите, студентите и т.н – част от които са живи и до днес са в Чехия, изграждат и поддържат този дом, делейки от залъка, труда и своите средства. Елате и ще се убедите сами.“

Следва целият текст на апела.

 

ОБРЪЩЕНИЕ С МОЛБА ЗА ПОМОЩ

 

Уважаеми господин Президент на Република България,

Към Вас се обръщат българи, които от поколения – някои постоянно, а други временно, живеят в Прага, Чехия. Настоятелно Ви молим да ни помогнете в борбата за съхраняване на Българския Дом, намиращ се на ул. „Америцка“ 28 в Прага 2, квартал Виногради.

Накратко историята на този Дом: собствениците на сградата, инж. Никола Георгиев Ангелов и Юлия Георгиева Николова, са били активни участници в живота на българската диаспора в Прага. След смъртта им, родолюбивите им наследници Величка Димитрова Георгиева и Юлия Николова Славова – също покойнички, изпълняват предсмъртното желание на роднините си да дарят завещаната им сграда на българската общност в Чехия. Нека подчертаем, че говорим за сграда, която далеч не е притежавала настоящия си обновен и ремонтиран вид. Единственият възможен начин сградата да бъде съхранена за българите по онова време, е бил да стане собственост на тогавашната Народна Република България – с идеята, че НРБ ще съществува винаги – но уви, вече сме само Република, а „народната” кучета я яли. Апетитите на определени високопоставени лица към имота, според актуална оценка около един милион еврa, започват веднага след промените през 1990 г., като достигат апогея си през настоящата 2018 г., когато чрез посолството ни в Прага, Министерството на външните работи на Р. България подава съдебен иск в Градския съд на гр. Прага, с настояване заемащите сградата организации на българите, сред които са Асоциацията на българските сдружения в Чехия (правоприемник на най-старата организация в Чехия – Българската културно-просветна организация (БКПО), представена от Българския културно-просветен клуб), и Българската Православна Общност в република Чехия (БПО е създадена през 2001 г. и от 2010 г. активно работеща в Дома), “да я напуснат незабавно“, без абсолютно никакви реални аргументи. Срамно, но факт, българи срещу българи пред чешки съд…

Не може да се опишат чувствата ни в съдебната зала по време на делото.

На първа инстанция загубихме делото, в момента го обжалваме на по-горна инстанция.

Вместо да ни подпомагат в нашата дейност – както прави Чешката държава – те искат да ни изгонят и ликвидират като общност, за да могат да продадат Дома!!!? Имаме сериозни основания да твърдим това. Ако не сме прави в подозренията си, нека кажат честно и открито пред медиите, какви са намеренията им към сградата.

В този Дом, където се помещават: българска библиотека с над 850 заглавия, дневен клуб, традиционна българска механа с професионална кухня (затворена, по нареждане на посолството! през 2016 г.), редакцията на списание „Роден глас“ – съществуващо вече 45 години, репетиционна зала за смесен хор „Гласове от България”, канцеларии на сдруженията (АБС, БПО, БКПК), ателие за изписване на икони, инфоцентър и т.н.

Българският дом е част от Родината ни, в който са израснали поколения българи. Тук са се чествали и честват досега именни и рождени дни, събирали са се и продължаваме да се събираме на официални и традиционни празници. Някои са се запознали на събиранията в клуба и по-късно са създали български семейства. В по-ново време, за българчетата, родени в Прага, сами организираме сбирки и мероприятия, свързани със запазването на националната ни идентичност. Тук се провеждат богослужения на български език, изложби, фестивални дни, иконописни семинари, традиционни работилнички за малки и големи, и ред други изяви. Като забележете: ние се самоиздържаме на доброволни начала и никой от нас не получава заплащане за труда, положен за запазване на българщината. Използваме голяма част от свободното си време, като се стремим със собствените си средства да запазим националната си идентичност. Подпомагаме социално-слабите и възрастни сънародници, които всеки петък се събират на българска седянка в Дома.

От 2015 г. изявите, които организираме, не се посещават от представители на Посолството и Българския културен институт, както беше през предишните години, дори когато са под егидата на Министерство на културата на Чехия и кметството на гр. Прага. Пишат се злонамерени клевети, целящи да омаловажат труда ни и да ни злепоставят, като определено се бойкотират нашите акции.

Освен мерзките доноси и отказа за взаимодействие от страна на българските държава и институции, систематично ни е отказвано съдействие при организацията и честването на празници, като: 3 март, превърналия се в традиция Събор на българите в Микулчице, фестивални дни “Надежда, Вяра, Любов и Мъдрост“ и др. Следва да отбележим и първото в най-новата история православно великденско богослужение на български език в чешки катедрален храм, което продължи с тържество и богата програма в Дома.

Най-важното е, че не българските държава или правителство, а работниците, градинарите, строителите, студентите и т.н – част от които са живи и до днес са в Чехия, изграждат и поддържат този дом, делейки от залъка, труда и своите средства. Елате и ще се убедите сами. Единственото българско държавно училище в Европа, което отпразнува 70 години от основаването си, също е създадено по иниацитивата на същата диаспора, както и Домът. Училище, подпомагано финансово преди и сега от всички нас.

Политиката на разделяне на българите в Прага, провеждана от страна на посолството ни, се подновява с назначаването на почти всеки нов посланик.

Изпращали сме информация със съответните предложения, целящи решението на спора, към всички държавни институции, като последно бяхме поканени от Комисията за политиката на българите към НС на РБ, за съжаление нито една от тях до момента не прояви разбиране и най-вече воля за решението на този проблем.

 

С уважение,

Силвия Кръстева – Зам.-председател на Българска православна общност в РЧ

(б.р.: следват координати за контакт)

Наталия Калайджиева – Представител на българското малцинство в комисията на националните малцинства към кметството на гр. Прага,

Секретар на Българския културно просветен клуб, Прага

(б.р.: следват координати за контакт)

Кирил Беровски – Председател на Асоциацията на българските сдружения в РЧ,

Председател на Бьлгарски културен клуб, гр. Прага

(б.р.: следват координати за контакт)

Янчо Янев – Представител на българското малцинство в комисията за малцинствата при управата на областта Усти над Лабе,

Председател на Български културен клуб, гр. Усти над Лабе,

Секретар на Асоциацията на българските сдружения в Р. Чехия

(б.р.: следват координати за контакт)

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.