Home » Авторски страници, българи зад граница

Отговор на Българското посолство в Прага на предложение на БКПО

2015.06.25 2 коментара
Spread the love

Както нашето издание вече информира (вж. тук), на 15 юни т.г. Българската културно-просветна организация в Чехия изпрати писмо до Българското посолство в Прага, с копие до зам. външния министър Румен Александров, главния секретар на МВнР Стоян Тодоров, началника на отдел „Имоти“ в МВнР Стела Арнаудова, председателя на ДАБЧ Борис Вангелов, Комисията по политиките за българите в чужбина при НС и други адресати. В писмото се казваше:

„Уважаеми г-н Посланик, по повод създадената неприятна ситуация около т.нар. Български дом, находящ се на ул. „Америцка“ № 28 в гр. Прага, както и проявеното напрежение в тази посока от страна на цялата българска диаспора в ЧР, си позволяваме да се обърнем към Вас с конкретно предложение а именно: осъществяване на работна среща с участието на всички председатели на български сдружения на територията на гр. Прага в посолството на Република България в Чешката република. Имайки предвид разнопосочните мнения по темата считаме, че с авторитета си институцията Посолство на РБ в ЧР, респективно Вие като посланик на РБ, на тази среща от една страна бихте могли да помогнете много относно туширането на това излишно напрежение, от друга – за да не се допуснат бъдещи нежелателни спекулации от чешка страна.“

На 23 юни Българското посолство в Прага е изпратило отговор на това писмо, чието съдържание може да се види по-долу.

3

ДО

Г-Н КИРИЛ БЕРОВСКИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНА

ОРГАНИЗАЦИЯ

гр. ПРАГА

.

Относно: Предложение за работна среща

.

Уважаеми господин Беровски,

Във връзка с Ваше писмо от 15.06.2015 г., Посолството на РБ уведомява, че приема предложението за организиране на работна среща на председателите на всички български сдружения на територията на град Прага с ръководството на ДП на РБ в ЧР. Срещата може да се осъществи на 13 юли т.г. (понеделник) от 15:00 часа в сградата на българското посолство на ул. Краковска № 6, Прага 1.

Всяко сдружение следва да бъде представено от един негов член (председател или упълномощено лице). Моля представителите на сдруженията да имат готовност да легитимират организациите си с копия от актуална съдебна регистрация. Срещата ще се проведе само при наличието на представители на всички български сдружения, съгласно Вашето предложение, за което очакваме потвърждение.

23.06.2015 г.

гр. Прага

ПОСОЛСТВОТО

.

—————————————————————————————————————————————————–

Хубаво е разбира се, че Българското посолство в Прага е отговорило на Българската културно-просветна организация в Чехия и определило дата за предложената работна среща. За съжаление обаче, както се вижда от съдържанието на писмото, в него не става дума за какъвто и да било ангажимент от страна на посолството по организирането на тази среща. Изглежда тази организация е оставена изцяло на БКПО, тя да я организира. За това пък има изрично изискване, което се поставя, че ако не присъстват всички организации, срещата няма да се проведе.

Към цитираната дотук информация може да прибавим или да припомним, че в една от публикациите по темата Българския клуб в Прага в нашето издание, публикувана на 7 юни (вж. тук), си бяхме позволили да напишем, между другото, следното:

“В българското Външно министерство и в Българското посолство в Прага работят дипломати. Това е или поне би трябвало да бъде тяхната основна квалификация и капацитет. Ако тези дипломати не съумеят да поканят и съберат на едно място представители на всички български организации в Прага и в Чехия, и да решат ако трябва, като представители на собственика на сградата – Външно министерство, кои помещения на коя организация да дадат; да тушират поне част от насъбраните противоречия, недоверия, неразбирания между различните български организации в Чехия, както и между БКПО и МВнР – значи тези дипломати са по-добри в ултиматумите, в бързането за проучване на пазара на недвижими имоти в Прага, в повтарянето на едни и същи тези, но не и в това да разплетат и решат един проблем, който зависи главно от тях.”

В крайна сметка обаче се случва така, че вместо дипломатите от Външно министерство и от посолството ни в Прага да инициират такава среща с българските сдружения, Българската културно-просветна организация я инициира. А после от посолството и от Външно министерство оставят изглежда цялата дипломация и грижа по организирането на тази среща встрани от себе си. Поради ще си позволим за пореден път да апелираме към българските дипломати в нашето Външно министерство и в посолството ни в Прага да се постараят повече за решението на този казус и да не оставят собствената си дипломатическа работа на някой друг.

 

Еврочикаго

2 коментара »

  • Димитър Янков said:

    Как най бързо мога да си извадя лична карта.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.