Home » Авторски страници

Трети литературен конкурс за ученици на център “Алеф”

2015.12.10 Няма коментари
Spread the love

“Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната” е темата за тазгодишната надпревара в литературния конкурс на Центъра за еврейско-българско сътрудничество “Алеф”.

Untitled22

В навечерието на еврейския празник на светлината Ханука и на християнския празник Рождество Христово, Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” обявява третия литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Тази година темата е: “Изкуството е сцена, която размива всички различия, или приносът на българските евреи в културата на страната”.

„Искаме да привлечем вниманието на младежите към творците, които чрез своето изкуство обединяват хората, а не ги разделят. На тази кауза са посветили таланта си много български автори от еврейски произход. Защото и в най-мрачни времена изкуството спасява и възвисява. С този конкурс искаме да покажем неразривната връзка между еврейските творци и българското изкуство. Със своя самобитен светоглед, те са обогатили българската култура и тя присъства на световните сцени.” Така Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф”, обосновава темата и призовава средношколците от страната и тази година да участват в конкурса.

Според регламента, в надпреварата могат да се включат ученици от VIII до XII клас. В свободна литературна форма – есе, те трябва да изразят своите виждания за хората, които със своя интелектуален и емоционален заряд са превърнали изкуството си в посредник за всеки един диалог, в език, който всички разбират.

Конкурсът стартира на 7 декември. Учениците от цялата страна могат да изпращат своите произведения до 30 март 2016 г. на адрес: [email protected] или на адрес: Бургас 8000 пл. “Баба Ганка” 4, ет. 4. Център„Алеф”.

Ученическите произведения трябва да съдържат емблематичните послания на големите имена на българската култура към поколенията, чрез които те са обогатили познанието за взаимно разбиране и приятелство и са разширили кръгозора на българите.

Организаторите не поставят ограничения – това може да са впечатляващи биографични примери, конкретни творби или части от тях, забележителни произведения на изкуството или оценка на цялостната работа на един или повече автори.

За да помогне на състезателите в литературната надпревара, и този път Център „Алеф” помества в сайта си http://alef-bg.org голям библиографски масив за най-известните български творци от еврейски произход в литературата, музиката, изобразителното изкуство, театъра и киното: Валери Петров, Елиас Канети, Дора Габе, Анжел Вагенщайн, Морис Йомтов, Панчо Владигеров, Петър Ступел, Жул Паскин, Греди Асса, Давид Перец, Леон Даниел, Гриша Островки, Ицхак Финци и др.

Електронната библиотека съдържа биографични справки, публикации на части от известни стихове, разкази, картини, звукови и видео файлове. Тя е на разположение не само на участниците в конкурса, но и на всеки, който би имал интерес към темата.

Ученическите есета ще бъдат оценени от авторитетно жури, в състава на което са Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг, Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг.
Авторите на най-добрите творби ще получат парични премии, грамоти и книги. По традиция първата литературна разработка ще бъде публикувана във водещи български медии.

Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония през пролетта на 2016 г., в навечерието на еврейския празник на освобождението Песах.

Лауреатите на литературния конкурс на "Алеф" за 2014 г.

Лауреатите на литературния конкурс на “Алеф” за 2014 г. и членове на журито

Център „Алеф” организира ежегодно литературния ученически конкурс, за да даде възможност на младите да преосмислят своите ценности и да направят изводите си за бъдещето. С всяка изминала година в него се включват все повече младежи, разширява се и „географията” на конкурса.

През 2013 г. десетки ученици написаха есета на тема „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, посветена на 70-та годишнина от спасяването на българските евреи. През следващата, 2014 г., впечатляващ брой участници – над 60 от цяла България, се включиха с изключително задълбочени разработки на тема „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”.

 

Еврейско-български център “Алеф”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.