Home » Авторски страници, Е-Списание, политика

Моменти от официалните речи на годишната посланическа конференция

2015.07.23 Няма коментари
Spread the love
Снимка: БТА

Снимка: БТА

„Ние, като дипломатическа общност, ще дадем всичко от себе си, за да позиционираме България по най-добрия начин. За нас българските интереси са над всичко“. С тези думи външният министър Даниел Митов се е обърнал към представителите на българския дипломатически корпус, които се събраха днес в София за Годишната посланическата конференция, съобщи пресцентърът на МВнР. В официалната церемония за откриването са взели участие премиерът Бойко Борисов, както и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Премиерът Борисов запознал в приветствието си г-жа Могерини и присъстващите дипломати с актуалната вътрешнополитическа обстановка. Той говорил за стремежите на правителството за провеждане на реформи в различни сектори. „Постигнахме значителен успех в пенсионната и здравната реформи. Надявам се, че ще успеем да постигнем консенсус и за съдебната реформа“ – заявил Борисов.

От своя страна Даниел Митов подчертал, че дипломатическата служба на България се придържа към разбирането, че смисълът на външната политика на една страна е да осигури възможно най-добрите условия за развитието и просперитета на нацията. „Стъпили сме здраво на европейските ценности, нямаме колебания в своя избор и това ни дава ясен ориентир за посоката, в която се движим“ – казал Митов.

В изказването си той изброил приоритетите на българската външна политика. „Национален интерес е да преодолеем последствията от действията на т.нар. Ислямска държава и други терористични групи, водещи до засилен миграционен поток към България и ЕС” – посочил Митов, като призовал за солидарно разпределение на отговорността между държавите-членки. Сред останалите акценти в неговата реч са били предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, кризата в Украйна, гарантирането на енергийната сигурност на страната, интересите на България в Югоизточна Европа, както и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

„Председателството ни дава шанс за модернизация на администрацията, а процедурите и участието в преговорния процес в ЕС ще ни направят по-успешни в отстояването на българските национални интереси“ – заявил още Даниел Митов. Той подчертал важността на присъединяването на България към Шенген, като акцентирал, че засилването на външната граница на ЕС би изпратило силен сигнал за единството на ЕС в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция. В рамките на изказването си, министърът споменал и грижата за българските граждани и общности зад граница като основен приоритет на българската държава – се казва още в официалното прес-съобщение на Външно.

В рамките на изказването си върховният представител на ЕС Федерика Могерини е подчертара съществения принос на България във формирането на европейските политики. Тя заявила, че страната активно участва в процеса на преразглеждане на европейската политика за съседство и откроила включените по предложение на България измерения за сигурност и енергийна диверсификация. „Това е в интерес не само на България, но и на цяла Европа. Когато кажем Европа ние казваме България, когато кажем Брюксел, ние казваме София“, заявила Федерика Могерини.

Върховният представител посочила, че страните-членки са изправени пред редица общи предизвикателства, които изискват единен и солидарен подход. По думите й държавите-членки споделят еднакви дългосрочни интереси – върховенство на закона, енергийна сигурност и устойчиво развитие за целия континент. „Интеграцията на страните от Западните Балкани е от особено значение за стабилизирането на региона. Процесът ще е сложен, но можем да сме сигурни, че пътят на Западните Балкани свършва в ЕС”, казала в заключение Могерини.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.