Home » Авторски страници

За подхода на “Америка за България”

2015.04.20 8 коментара
Spread the love

На 23 януари т.г. нашето издание публикува един материал за фондация “Америка България” (вж. тук), в който ставаше дума за финансирането и целите на фондацията. В него бе цитиран гражданският активист Стефан Стойков, както и публикация на ПИК. В публикацията на ПИК се споменаваше, че фондация “Америка за България” раздава грантове от по няколко милиона лева на изданията на Иво Прокопиев и на Mediapool. Но това е, дето се казва, е новина донякъде още от 2011 г. (вж.тук), цитат: “Медийната група „Икономедия“, която е собственост на бизнесмените Иво Прокопиев и Теодор Захов, спечели 3 млн. лв. субсидия от фондация „Америка за България“. Това става ясно от официална информация, качена на сайта на фондацията. Парите ще бъдат предоставени на групата, в която влизат вестниците „Капитал“ и „Капитал дейли“ и сайтът „Дневник“, за период от 3 години.”

Припомняме думите на Стефан Стойков, казани за фондация “Америка за България” през януари 2015 г.:

“Оказа се, че фондацията е финансирана с половин милиард долара, които са спечелени от българо-американсия инвестиционен фонд, който е създаден в България през 1992 година. И през 2008 година изцяло до последния цент се прехвърля от американското правителство за фондация “Америка за България”, която е регистрирана в Съединените американски щати.

В България е регистриран клон на тази фондация. Тъй като това е само клон, целият отчет, който се прави, и целите, които се постигат с тази фондация, се осъществяват в Съединените американски щати. А в България този клон стои само формално като наименование. Но реално те не представят отчети в Министерството на правосъдието, защото не може да се видят. И се оказва, че “Америка за България” само номинално е регистрирана като фондация. На практика в страната ни фондацията не прави отчети, защото няма финансиране, само по себе си.

От тук изниква логичният въпрос: Защо и как “Америка за България” постига цели, при положение, че няма яснота с какво точно се занимава и какви са нейните цели?”

.

В нашия материал за фондацията, публикуван на 23 януари написахме, че: “Може би и ние самите ще изготвим проект и ще кандидатстваме за грант, за да видим от собствени опит как фондацията оценява проектите”.

Разбира се ние не сме нито издание на Иво Прокопиев, нито пък хора с възможностите на вицепремиера Меглена Кунева или на Саша Безуханова. За които по-късно разбрахме, от една публикация на проф. Мирослава Кортенска в БЛИЦ, че са бенецифиенти по един проект, за който “Америка за България” е отпуснала гранд от 300 хиляди лв., цитат:

„От литературни агенти в чужбина разбирам, че две дами, нямащи нищо общо с литературата, са спечелили голям грант – около 300 000 лева, за разпространение на българска литература в Америка. Вероятно по този проект писателят Георги Господинов ще бъде преведен и разпространяван в Америка. […] И какви експерти са въпросните дами, спечелили субсидията: Меглена Кунева – юрист и Саша Безуханова- IT-специалист. Единственото им предимство е, че явно са сред любимките на фондация „Америка за България“. Надявам се след проверка да сме поне сигурни , че след като Кунева е вицепремиер, не продължава да е и получател на субсидия от Фондацията.”

 

Самата фондация пише за своите цели на началната страница на сайта си, под надслова “Нашата мисия”, следното:

“Фондация „Америка за България” подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.

Фондация „Америка за България” развива дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България и чрез много от своите програми насърчава контактите между хората на двете страни, както и обмена на идеи и знания.

Фондацията въплъщава щедростта на американския народ и се придържа към най-високите американски стандарти за етика, прозрачност и изконни ценности.”

.

На 26.02.2015 г. нашето издание изпрати до Фондация “Америка за България” запитване за гранд по проект “Културен обмен между България и САЩ в областта на литературата и изкуството”. (Тогава, както вече споменахме, не знаехме за гранда, за който говори проф. Кортенска в своя текст в БЛИЦ.)

Описанието на нашия проект в резюме бе:

“Целта на проекта е да развива дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България, чрез насърчаване контактите между хората в двете страни, както и обмена на идеи и знания, посредством публикуване на произведения на млади български писатели на български и английски езици, и разпространяването и рекламирането им в двете страни.
В рамките на проекта ще бъде извършено подбор на разкази, стихове и картини на български творци, както живеещи в България, така и творящи на американска територия, които представят Америка, както от гледна точка на българите в България, така и от гледна точка на българите американци, живеещи и работещи в новата им родина Америка.
В изданията на нашия проект ще бъде представен от първо лице културния шок на българина емигрант, както и приликите и разликите между американската и българска култури. По увлекателен и ненатрапчив начин на читателите ще бъдат представено американското общество в цялото му разнообразие от емигрантски диаспори от целия свят, които с поколенията се учат да живеят заедно като една нация, в невероятна сплав от идеи, нагласи и култури. Американските читатели на изданията ни ще могат да намерят различни интересни факти за българския начин на мислене, фолклорни, религиозни, културни, икономически и кулинарни традиции.
Вярваме, че този проект е уникален по рода си, тъй като не познаваме издателства, които да са специализирани в в издаването на произведения на български автори на тема емиграция в Америка, преведени и на двата езика.
Вярваме, че проектът може да послужи за по-нататъшното сближаване между българската и американската култури, и за заздравяването на връзките между двете държави.”

Получихме потвърждение от Фондацията същия ден, че запитването е било получено.

Untitled00

Бяхме развили и по-подробно описание на проекта – в случай, че някой от Фондацията ни потърси във връзка с нашето запитване, в което бяха споменати и наши партньори по проекта, един от които беше издателство “Гевара”, Индианаполис, Индиана, което, както и нашето издание, е на български емигранти в САЩ. В по-развитото описание на проекта ставаше дума например за следното:

“Запознаваме на българската общественост с американската култура, през погледа на българския емигрант, на родния им език. Превод на литературни произведения от български автори – и такива в България, и на български емигранти в Америка, на английски език, с оглед запознаване на американската общественост с най-новата българска литература – и емигрантска, и не емигрантска.
[…]
– Създаване на читалище в Чикаго, с библиотека, зала за срещи, сайт на читалището; както и онлайн книжарница за българска и преводна литература към читалището, с възможности за онлайн пазаруване на книги за българската общност в САЩ;
– Подпомагане на културното интегриране на българските емигранти в САЩ.”

.

На 3 април т.г., няколко дни след крайната дата за отговор от страна на Фондацията, получихме следното съобщение, подписано от Ана Изворска, програмен асистент:

“Получихме Вашия проект „Културен обмен между България и САЩ в областта на литературата и изкуството и със съжаление бихме искали да Ви информираме, че Фондация „Америка за България” няма да може да го подкрепи.

За съжаление избраният от Вас подход попада встрани от текущата ни програмна стратегия и приоритети и надхвърля възможностите ни да подкрепим многобройните предложения, които получаваме…”

Untitled01

Междувременно, на 31 март 2015 г., изпратихме и друго запитване за гранд до фондация “Америка за България”. То бе за нашия проект “Българско събитие на годината в САЩ”. Описанието на проекта в резюме беше следното:

“Търсим финансиране на една чудесна инициатива, съществуваща от 5 години, и по-точно за ежегодния ни конкурс “Българско събитие на годината в САЩ“.

Целта на проекта е широко отразяване на събитията и успехите с българско участие в САЩ, така че те да добият популярност и да привлекат в по-значима степен вниманието на американците и на българската общност в САЩ и по света.

Девизът на конкурса e: „Да отбележим и наградим всичко добро, което се случва в Америка с българско участие!“

Конкурсът се осъществява от 2010 г. насам на страниците на нашето издание, но за разширението му и за по-голямата му реклама ще са необходими за срок от 2 години.

За най-значимо българско събитие на годината в САЩ за 2014-та бе обявен Фолклорният фестивал „Верея“ в Чикаго – събитие, чието четвърто издание събра през април м.г. над 20 танцови състава от различни държави и континенти.

За 2013-та година за Българско събитие на годината в САЩ бе избрано преименуването на площада пред Българското посолство във Вашингтон на името на Димитър Пешев – „Dimitar Peshev Plaza“. На линка по-долу може да видите снимки от събитие в българското посолство, на което българският външен министър изрази благодарност за приноса на всички помогнали за кръщаването на този площад на Димитър Пешев. Министърът награди заслужилите, наред с отличието на МВнР „Златна лаврова клонка“, и с почетен плакет на Eurochicago.com, който e наша традиционна награда за организаторите и виновниците за българските събития на годината в САЩ. https://www.eurochicago.com/2014/04/balgarski-nagradi-vav-washington/

Нашият проект е уникален по рода си, с отлична репутация и отзиви. Той спомага за издигането на авторитета и самочувствието на многобройната българска общност в САЩ, за опознаване и сближаване между българската и американската култури, за заздравяването на връзките между двете страни. Българските събития в САЩ, които се стремим да популяризираме чрез този конкурс и не само чрез него, помагат и за това думите „българин“, „български“ и „България“ да се чуват в положителен контекст.”

.

И запитването по този проект получихме потвърждение от фондацията, че то е пристигнало.

Untitled02

На 14 април т.г. получихме за него следния отговор, подписан пак от Ана Изворска, програмен асистент във фондацията:

“Получихме Вашия проект „Българско събитие на годината в САЩ“ и със съжаление бихме искали да Ви информираме, че Фондация „Америка за България” няма да може да го подкрепи.

За съжаление избраният от Вас подход попада встрани от текущата ни програмна стратегия и приоритети и надхвърля възможностите ни да подкрепим многобройните предложения, които получаваме…”

Untitled03

Какво прави впечатление в аргументацията и на двата отказа:

“За съжаление избраният от Вас подход попада встрани от текущата ни програмна стратегия и приоритети и надхвърля възможностите ни да подкрепим многобройните предложения, които получаваме…” – цитат от първия отказ.

“За съжаление избраният от Вас подход попада встрани от текущата ни програмна стратегия и приоритети и надхвърля възможностите ни да подкрепим многобройните предложения, които получаваме…” – цитат от втория отказ.

Ако се чудите защо четете един и същи израз два пъти, не се чудете, просто точно така пише и в двата отказа, едно към едно. 

Но по-важното е, че от тази аргументация на отказа въобще не става ясно защо нашият подход към основните цели и мисия на фондацията, която, поне официално, е, пак цитат:Фондация „Америка за България” развива дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България и чрез много от своите програми насърчава контактите между хората на двете страни, както и обмена на идеи и знания” – е встрани от текущата програма на фондацията и нейните приоритети. По-скоро може да се каже, че подходът на самата фондация към нейната официална мисия попада някак си встрани от нея. Защото в официално записаната мисия на фондацията не се казва, че тя подпомага български политици, крупни бизнесмени или собственици на медии в България, които могат да влияят на общественото мнение в страната.

Тук може би е мястото да кажем, че кандидатствахме за градове по два проекта във фондация “Америка за България” не само, за да се опитате да разберем от собствен опит как тази фондация оценява проектите, но и защото смятате, че от изпълнението на тези проекти щеше да има полза за “насърчаването контактите между народите на САЩ и България, обмена на идеи и знания”, и пр., чрез един от най-естествените мостове за това – а именно стотиците хиляди български емигранти, които живеят в САЩ.

—————–

В документа, с който фондация “Америка за България” е регистрирана в САЩ – решение на Софийски градски съд от 19.09.2008 г. – пише, впрочем, че адресът на управление на фондацията в САЩ е в Чикаго, а седалището й е в Делауеър. Този документ е получен преди време по ЗДОИ от споменатия по-горе граждански активист Стефан Стойков. Г-н Стойков коментира информацията, която може да се разбере от това решение на СГС, по следния начин:

“От решението се установява, че клонът на Фондацията няма никакъв паричен ресурс, които да раздава като грантове. Очевидно грантовете се дават от САЩ, тогава кой упражнява контрол за паричните потоци и постигането на целите, поставени от Фондацията? Има ли колизия между записаното в целите, че „фондацията няма да включва ПРОПАГАНДА ИЛИ ОПИТ ОКАЗВАНЕ НА ВЛИЯНИЕ“ върху политически процеси, и фактът, че се финансират медии, които формират общественото мнение?” пита той, във връзка с това, че фондацията финансира определени български медии като тези на Иво Прокопиев, както и с това, че клонът на “Америка за България” в България няма никакъв паричен ресурс.

11

Дали Фондация “Америка за България” “въплъщава щедростта на американския народ и се придържа към най-високите американски стандарти за етика, прозрачност и изконни ценности” – както пише на първа страница в сайта на българския й клон, в рубриката “Нашата мисия”, оставяме на читателите сами да преценят.

.

Еврочикаго

8 коментара »

 • Prof.Y.Kiriklov said:

  Organizirania ot Nas Festival na ,,BULGARSKATA NAUKA I KULTURA,, Malaga,España,kandidatsva za podkrepa,no be otkazana.Vpreki,4e iszjalo
  pova subiteie otgovarja na vsi4ki pravila i iziskvanija i e v duha na
  tova,koeto obevjava fondazijata.

  Njama informazija,dali americanskata stramna osushtestvjava kontrol na
  bulgarskata strana?.

 • IVANOV said:

  PODKREPATA NA TAZI ORGANIZAZIJA ZA RAZNI ,,KULURNI,, MEROPRIJATIJ SA
  NEPRISTOINI OTNOVO,SME SVIDETELI NA KORUPZIA,LIPSA NA OBEKTIVNO I BEZPRISTRASNO OZENJAVANE NA KANDIDATITE.bJAHA OTPUSNATI PARI ZA GEI-PORNO SPECTAKUV VUV Varna,davat se pari za ,,Festival na bulgarskoto kino,, v New York ve4e 13g. bez da e zakupen nito edin bulgarski film
  v New York.Davatse pari na tehni hora,koito gi pilejat besmisleno.

 • Роман Кендеров said:

  Някой вече съмнява ли се вече, че тази прословута фондация се използва само за политически цели и няма нищо общо с меценатството? Интересно в САЩ не може ли някой да направи проверка в съответните регистри КОЙ стои зад тази фондация и да изнесе информацията?

 • Лила said:

  Грешката ви е, че не сте разбрали, че тези пари са дарени с цел ДА ОТИДАТ В БЪЛГАРИЯ, а не при българи в Чикаго или в Малага.
  Една от точките на статута им е “ДА НАУЧАТ БЪЛГАРИТЕ на благотворителност”. Това за мен лично означава, българите от Чикаго, или от Малага, да съберат пари помежду си и да финансират сами проектите си.
  Докато в България, заможни са само мафиотите, но те НЕ даряват, дори за болните деца. В повечето случаи.

 • Peter S said:

  Лила, когато получи първия си грант Прокопиев беше също емигрант – в сингапур ако не се лъжа. Ама някои явно са по-големи емигранти 🙂

 • Petko said:

  Българските шефове в прословутата фондация “Америка за България” прибират космически заплати за колонизаторската си мисия по родните земи, става ясно от отчетите на фондацията до Федералната данъчна служба на САЩ, публикувани от ПИК.
  Оказва се, че да обитаваш баровски офис насред София и да раздаваш субсидии на Иво Прокопиев и “Протестна мрежа” си е почти милионерско начинание.

  Сами преценете – изпълнителната директорка на “Америка за България” Десислава Тальокова (на снимката в кръгчето) е прибрала фантастичните за редовия български гражданин 149 294 долара годишна заплата за 2013 г. За 2012-а Тальокова се е разписала срещу ведомост за 141 990 долара, а за 2011 – за 144 493 долара.

  Излиза, че месечното възнаграждение на госпожата възлиза на не по-малко от 12-13 000 щатски долара.

  За трите години общо Тальокова, известна и като Майка Тереза на родните грантаджии, е прибрала официално около 435 000 долара. Близо половин милион – честито на печелившите!

  Не й отстъпва и нейната колежка Божана Куртева, финансов директор на фондацията. За 2013 г. тя е сложила в джоба си 122 556 долара, за 2012-а: 117 292 (като има и допълнителен бонус от 23 000 долара), а за 2011-а: 123 699 плюс бонуса от 19 524 долара.

  Още по-впечатляващо е, че за 2013 г. фондация “Америка за България” е раздала на своите щатни служители общо 1 013 037 долара под формата на заплати (данните са подчертани в таблиците с червено).

  Чисто формално “Америка за България” е специфичен модел за американската правна система – т. нар. квазидържавни агенции. Спецификата им се състои в това, че те се създават по силата на закон и с публични средства, а се управляват като частна организация.

  Това е форма, по която след края на Студената война САЩ започват да прилагат концепцията си за soft power, мека сила, според която държавните им интереси в чужди държави не следва да се прокарват директно от ЦРУ и официалната дипломация, а от подкрепяни от държавата частни организации.

  Трябва да поясним и че в данъчните справки заплатите са описани с термина compensation – за разлика от salary (заплата) в него се включват освен основната заплата и здравните застраховки, предоставени лимити за телефони, коли и др.
  Отчетите за раздадените пари от 2011 г. ще намерите на адрес: http://www.blitz.bg/news/article/367543

 • Петър said:

  Доре вижте и това видео:
  https://www.facebook.com/groups/besilo/permalink/1052927538168983/

 • George said:

  Антоанета Цонева и Асен Генов, които са част от неформалното гражданско сдружение “Протестна мрежа”, са осъдила окончателно в-к “Монитор” за клевета. Повод за делото бяха твърденията на вестника, че двамата са плащали за протести срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

  Новината бе съобщена от самата Цонева в профила й във Фейсбук. Съдът им е присъдил обезщетение от 3000 лв.

  “За тях това не са пари дори за семки, но присъдата си е присъда. Благодарности за адвокат Николай Христов”, написа Цонева.

  Заглавието на публикацията във вестника бе “Генов и Цонева в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров”.

  В самата статия се твърди, че “Протестна мрежа” са били на спешна “спявка с командира Радан Кънев и Атанас Атанасов”. По време на нея се била “родила идеята за набиране на платена агитка — около 500 души, предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.”.

  През миналата година имаше и други присъди за лъжи и клевети от страна на някои медии.
  В средата на декември гражданският активист Николай Стайков осъди на първа инстанция сайта ПИК заради обидни и клеветнически твърдения за него в 29 статии на изданието, публикувани в рамките на две години. Съдът призна частичен иск на Стайков за 12 500 лв., а сайтът ПИК да плати и разноски по делото за 3 хил. лв.

  На 30 май миналата година съиздателят на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев спечели на първа инстанция гражданско дело срещу сайта ПИК и неговия собственик Недялко Недялков за неимуществени вреди, които са причинени от разпространението на обидни думи и клевети.

  Повод за делото бяха редица статии в ПИК, в които се твърди, че Прокопиев “не зачита законите”, “е забогатял рязко за една нощ”, “се е финансирал през годините бързо и лесно, чрез публичните ресурси на пенсионната система вероятно с милиони левове”, “че е влачен от дело на дело и от прокурор на прокурор”. Във въпросните статии се твърди още, че “срещу него има образувано досъдебно производство за ощетяване на държавата в особено големи размери”, както и че “клати голяма банка”.

  Присъденото обезщетение бе в размер на 12 000 лева за трите иска, заедно с лихва.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.