Home » Авторски страници

Международен телемост свърза ученици от Украйна, България и Франция

2015.04.05 Няма коментари
Spread the love

UK3

Международен телемост между Бургас (България)  – Николаев (Украйна) – Париж (Франция) свърза вчера ученици от трите държави. Интернет връзката между възпитаниците от СОУ “Св. Св. св. Кирил и Методий” – гр. Бургас и 7-мо средно общообразователно училище в град Николаев, Украйна, се реализира за втори път. В нетрадиционния обмен на социално-културен опит този път се включиха и техни връстници от Франция.

Инициативата за телемоста се провежда с помощта и под патронажа на почетния консул на Украйна в Бургас – Димитър Караненов. На събитието той използва възможността да покани украинските ученици да гостуват на българското Черноморие и в Бургас.

UKtanc

Темата на мероприятието е „Национални традиции и обичаи“. Целта на организаторите е да създадат взаимни връзки между децата от от трите страни. Учениците бяха вдъхновени да демонстрират националните си традиции и особености. Те показаха по неповторим начин фолклорното наследство на България, Украйна и Франция. Единствени възпитаниците на СОУ „Свети Кирил и Методий“ имаха възможността в цяла България да отбележат християнския празник Лазаровден в подобна обстановка и да излъчат до своите връстници от чужбина този уникален и древен български обичай.

Учениците от бургаската гимназия бяха подготвили истински спектакъл за своите нови приятели. Под ръководството на директора Снежана Няголова бяха изпълнени традиционни ритуали и танци. Чрез лазарски песни българчетата изпратиха своя пролетен благослов за здраве, плодородие и дълголетие към децата на Украйна и Франция.

Освен Лазарица, бургаските младежи пресъздадоха по неповторим начин и други типични родни празници, като Кукеровден, Баба Марта и отбелязването на деня на българската писменост – 24 май.

UK2

„В този глобален свят младите хора имат щастието и шанса да комуникират между няколко държави едновременно, за да разкажат за традициите, празниците и миналото си и по този начин да се слеят в едно цяло. Считам, че тази дружба може да се разрасне в едно по-тясно сътрудничество. Такива връзки и инициативи между децата на три различни европейски държави, са един от добрите начини за възпитание в дух на общност, солидарност и взаимноуважение. За да дадем начален тласък на още по-плодотворна връзка, от бургаска страна ще инициираме международна среща между учениците в България юни-юли месец“ – сподели по време на приветствието си г-н Караненов. Той пое ангажимент да съдейства пред всички институции, учениците от Украйна и Франция да дойдат в Бургас, за да се запознаят на място с всичко, на което станаха свидетели по време на видеовръзката.

.

Текст и снимки:

Комуникационна група
Имидж Едвдъртайзинг

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.