Home » Е-Списание

22 март – Първа пролет и Световен ден на водата

2012.03.22 Няма коментари
Spread the love

Днес е ден на пролетта в България

 

България днес отбелязва Първа пролет. От днес природата се събужда за нов живот.
Вчера, 21 март в 1:21 часа у нас настъпи Астрономическата пролет, която започва с пролетното равноденствие.
Пролетно равноденствие –  На този празник денят и нощта са с еднаква продължителност.
Посветен е на плодородието, на този ден се благославят семената за бъдещите насаждения. Традиционните цветове, с които може да отбележите празника са светлозелено и лимонено-жълто
За да имате добро здраве през настъпващата година, изпийте чаша студена вода и изяжте едно листо градински чай.
Пролетното равноденствие е повратна точка в годината, времето, когато светлината побеждава мрака. Нарастващата светлина благоприятства новия растеж. Дърветата се изпълват с жизнени сокове. Сексуалното желание се пробужда в животинския и човешкия свят. Затова на този ден се празнува плодовитостта на Земята.
Това е времето на посяването на семената както в буквален смисъл, в градината или на полето, така и символично. Често на този празник се посяват магически семена, това е магия, която изисква нашите нежни и внимателни грижи. По този начин човек може нагледно да осъзнае както от психологическа, така и от магическа гледна точка как поливането на семената, изваждането им от чашката и засаждането им навън и грижите за младото растение са едно постоянно напомняне за вълшебното пожелание, което сме отправили с тяхното засаждане.

На този празник имен ден имат хора с именат Пролет, Пролетка, Росен.

 

Днес е световен ден на водата

 

Световният ден на водата (World Day for Water или World Water Day) се чества с цел увеличаване на запознатостта и действие за привличане на вниманието към проблемите хората по света, които нямат достъп до чиста питейна вода. Денят се чества от 1993 г. насам на 22 март и е насрочен през 1992 г., когато Генералната асамблея на ООН приема резолюция.
Темата тази година е „Вода за градовете: отговор на предизвикателствата в градовете”. Целта е да се фокусира вниманието на международната общественост върху въздействието, което нарастването на населението в градовете, индустриализацията и несигурността, причинена от изменението на климата, конфликтите и природните бедствия, оказват върху градските водни системи и да се насърчат правителства, организации, общини и частни лица да се включат активно в посрещането на предизвикателствата в областта на управлението на водите в градовете.

 

Честита първа пролет на всички!

Елин Пелин,
“Пролетта да поздравим”

Ха в полето да вървим,
пролетта да поздравим!
Колко слънце,
колко радост,
колко цветя,
колко младост
е донесла днеска тя
навсякъде по света!

Ха в гората да вървим,
птичките да поздравим!
Там певците
сладкопойни
край потоци
и в усойни
е пратила пролетта,
да се радва днес света!

Хайде, хайде да вървим,
пролетта да поздравим!

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.