Home » Авторски страници

Излезе най-новата биография на Алеко Константинов

2012.01.12 Няма коментари


Навършиха  се 149 години от рождението на видния български писател Алеко Константинов.

Вече е факт и най-новата тритомна биография на Алеко с автор Гавраил Панчев*. Тя е резултат от 16-годишен изследователски труд – авторът проучва и интерпретира над 5 000 текста, в това число и всички налични архивни документи по темата. Според проф. Светлозар Игов тази биография е най-добрата написана досега за Алеко Константинов.

За сравнение: предишният труд за Щастливеца, който все още се ползва от университетите и училищата в България, е от далечната 1964 г.

Целта на тритомника, според автора, е не само да се осмисли от днешна гледна точка литературната, обществената, правната и политическа дейност на Щастливеца, но и тя да се представи като алтернатива на Бай Ганю и „байганювщината“, която прогони хиляди българи в чужбина. И още един немаловажен факт: за „Бай Ганю“ има написани стотици научни текстове в хиляди страници, а за Алеко – изключително малко. Тази празнота в изследванията и знанието ни за А. Константинов се стреми да запълни новата биография.

Какво съдържа тритомникът:

Първи том включва: изследване и коментар на живота на Алеко Константинов в широк контекст – историята на Свищов, рода и семейството на автора и връзката му с християнската религия; като книгата възстановява също така и историята на известната Априловска гимназия в гр. Габрово.

Вторият том обхваща творческата и обществено-политическата дейност на Алеко Константинов след 1885 г. до 1897 г. Освен представяне на съвременна интерпретация за “Бай Ганю. Невероятни разкази за един съвременен българин”, книгата предлага на читателите изключително интересни факти от живота и дейността на Алеко като общественик и писател.

Третият том от Биографията е изцяло посветен на убийството на А. Константинов на 11.05.1897 г. Описани и коментирани са различни интерпретации. Специално и обстойно е изследвана и коментирана правната страна на убийството с помощта на всички нормативни (законови) документи и актове на Народното събрание, актуални към 1897 г. и използвани по време на процеса в Т. Пазарджик от есента на същата година.

Понастоящем писателят Г. Панчев работи над новия си проект- изследване върху живота на Захари Стоянов.

 

———————————–

*Още информация за Гавраил Панчев

Творческа дейност:
(1983 – 2008 г)
1983 – 1989 г – Основател и ръководител на градски литературен клуб. Главен редактор на списанията „Училище и литература” и „Светове”, Самиздат
1999 – 2001 г. – член на Дружеството на българските писатели – град Пловдив
1996 г. – включен в Енциклопедия „Кой кой е в българската култура?” (разпространявана в Европа)

Публикации:
(1989 – 2008 г)

Книги:

1. “Между робството и свободата” – сборник статии, изд. Полиграфия АД, Пловдив, 1994 г.
2. “Промяната”, сборник 4 студии, изд. Полиграфия АД, Пловдив, 1994 г.
3. “Убийството на Алеко Константинов” – изд. Литературен форум, София, 1997 г.
4. „Бай Ганю. Невероятни разкази за един съвременен българин” от Алеко Константинов: власт и знание” – сборник есета и статии, първо издание, изд. СЕМА 2001, Пловдив, 1998 г.
5. „Бай Ганю. Невероятни разкази за един съвременен българин” от Алеко Константинов: власт и знание” – сборник есета и статии, второ преработено и допълнено издание, изд. СЕМА 2001, Пловдив, 1999 г.
6. „Бай Ганю. Невероятни разкази за един съвременен българин” от Алеко Константинов: власт и знание” – сборник есета и статии, трето преработено и допълнено издание, изд. СЕМА 2001, Пловдив, 2000 г.
7. “Алеко Константинов. Биография”, в три тома
7.1. Алеко Константинов. Биография–I том, изд. Макрос, Пловдив, 2003 г.
7.2. Алеко Константинов. Биография–III том, изд. Макрос, Пловдив, 2003 г.
7.3. Алеко Константинов. Биография–II том, изд. Макрос, Пловдив, 2008 г.

50 статии и студии, публикувани в периода 1989 – 2003 г. на философска, политическа и културна тематика.

Образование:
1968 г – Завършено основно образование
1978 г – Завършено средно образование
1982 г – Завършено висше образование,
сп. „Българска филология”, Пловдивски Университет „П. Хилендарски”

Е-mail: [email protected]

Тел: (+359) 0885 356 001

Повече информация за проекта и автора можете да откриете на: www.gavrailpanchev.info.

 

Станислав Калчев,

www.bgfocus.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.