Home » Авторски страници

Изгубеният свят на Стара Европа оживя в Ню Йорк

2009.11.24 Няма коментари
Spread the love
Автор:  Симеон Гаспаров

Фактът, че раждането на Европейската цивилизация е станало на Балканите се знае от почти всички. Но мястото, на което това се е случило, се оказа, не това, което си мислехме че е. Две хилядолетия, преди появата на Древногръцката цивилизация, по земите на днешна България, Румъния, Украйна и Молдова, съществувала силно развита цивилизация, от която е покълнала културата на съвременна Европа.

Официално това бе доказано на 17 ноември, по време на откритата, археологическа изложба, в сградата на Института за изучаване на история на древния свят, към Университета в Ню Йорк.

Експозицията, която американските учени представиха на широката публика, бе посветена на изгубения свят на старата Европа, който е процъфтявал край Дунавската равнина – 5000-3500 г. преди новата ера.

Жителите на Ню Йорк, ще имат възможността в продължение на 5 месеца да  се запознаят, не само с античните скулптури, тотеми, керамика и предмети от битта, на предците ни от древността, но и да видят, част от най-старото златно съкровище в света, което бе открито във Варненския Некропол и докарано, специално за събитието от музея на град Варна.

“Като страната, от която е генералният директор на ЮНЕСКО, България е  решена да не щади усилия, за развитието на международното сътрудничество по опазването на нашето общо културно наследство” заяви българският посланик в ООН, г-н Райко Райчев, който зедно със своите колеги от световната организация, посланиците на Румъния, г-жа Симона Мискулеску и на Молдова, г-н Александру Чуйба, присъствува на нейното официално откриване в Манхатън.

http://simeongasparov.com/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.