Home » Е-Списание

17 милиона кандидати за 55 000 зелени карти за САЩ (подробности)

2009.10.07 Един коментар
Spread the love

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ откри сезона за кандидатстване в лотарията „Зелена карта” за 2011 година. 17 милиона души ще се надяват да получат една от 55-те хиляди зелени карти.

Информира С. Каникова (www.dw-world.de)

Очакванията, че в лотарията „Зелена карта” тази година ще участват най-малко 20 милиона души, вероятно няма да се сбъднат. Американската асоциация на имигрантите предвижда, че кандидатите няма да са повече от 17 милиона. Те ще се конкурират за 55 хиляди визи за постоянно пребиваване в САЩ, което ще влезе в сила от 2011 година. Намалелият брой кандидати за зелени карти се дължи най-вече на застоя в световната икономика, казват от асоциацията. Същевременно обаче броят на регистрациите, които се извършват само по електронен път, зависи и от достъпа до компютри и интернет. Най-голям брой кандидати идват от страни в третия свят, където електронните регистрации се превръщат в непреодолима бариера за много от желаещите да поемат към Америка.

И европейците искат зелени карти

Интересът към лотарията „Зелена карта” е безспорно най-силен в слабо развитите страни, но през последните години се регистрира значително покачване на регистрациите от Европа, казва Холгер Зимерман. Той е собственик на един от най-популярните сайтове, предлагащи помощ за регистриране в лотарията. Любопитно е, че за зелена карта кандидатстват и все повече германци. Близо 2 200 германски граждани са спечелили миналата година зелена карта. Не всички европейци имат право да участват в лотарията. Великобритания, а от тази година и Полша, имат повече от 50 хиляди имигранти в САЩ за последните пет години, което означава, че не се квалифицират за Лотарията за разнообразяване на имигрантския поток.

„Зелената” лотария – шанс за много българи

По данни на Държавния департамент през последните години България е на 11 място по брой на спечелените зелени карти. От Източна Европа само Полша и Украйна имат повече успели кандидати. След България се нареждат Албания, Русия и Литва. По брой на спечелени зелени карти на глава от населението България е на шесто място в класацията. В лотарията за 2009 година зелени карти са получили 1 154 българи, а за 2010 година – 842. Крайният срок за регистрация в лотарията е 30 ноември, така че окончателният брой на кандидатите ще бъде известен едва след тази дата.

Участието в „зелената“ лотария е безплатно – опасност от измами

Междувременно Държавният департамент предупреди за многобройни измамнически сайтове, които изглеждат точно като сайта за лотарията на Държавния департамент, но за разлика от него събират такса за регистрация. Добре е да се знае, че участието в „зелената” лотария е безплатно.

Тази лотария съществува от 1994 година и представлява надежден инструмент за поддържане на броя на американското население, както и за привличане на талантливи и образовани хора. Напоследък САЩ са разтревожени от „изтичане на мозъци”. Стотици хиляди таланти напускат страната най-вече в посока Индия и Китай. Броят на кандидатите за зелени карти остава все пак многократно по-висок от броя на напускащите страната. Освен 55-те хиляди зелени карти от лотарията, САЩ предоставят всяка година още 140 хиляди зелени карти, които се дават на висококвалифицирани чужденци.

Автор: Соня Каникова/Редактор: Даря Попова-Витцел

––––––––––––––––––––––––––––

Допълнение:

Крайният срок за регистрация в лотарията е 30 ноември 2009

„Зелена карта- 2011“  – линк към сайта на лотарията

Инструкциите на български – линк

Проверете подходящи ли са вашите снимки – линк

За първи път тази година има опция за проверка на това дали сте спечелили по електронен път – всеки участвал в лотарията, ще може да провери дали е спечелил. Запишете/съхранете/принтирайте  потвърждаващият номер, който ще излезе след, като попълните формата за участие.

One Comment »

  • jivko said:

    zelena karta super

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.