Home » Избрано

Гражданското движение против добива на шистов газ готви нов протест

2012.03.05 Няма коментари
Spread the love

Под мотото „БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА!”  Гражданско движение против добива на шистов газ се готви за нов протест. Той е планиран за 10 март 2012 г. от 11:00 до 14:00 ч., с начална точка паметникът на Патриарх Евтимий в София. Причините за протеста са изложени в публичното обръщение на Движението, в което се казва:

На 14 януари тази година гражданското общество в България постигна значима Победа! Няколко дни по-късно Народното събрание прие РЕШЕНИЕ за безсрочна забрана на технологията ХИДРАВЛИЧЕН УДАР!

Днес се правят опити решението за забрана да бъде отменено, без никаква гласност и публична дискусия. Свидетели сме, в условията на огромен външнополитически натиск, на безпрецедентна вътрешна медийна кампания, целяща дискредитирането на нашата Гражданска инициатива, и същевременно шистовият газ се представя като манна небесна, панацея за закъсалата ни икономика, Решението на проблема с енергийната ни независимост и пр. Дори и оня политик, който преди време си говореше с теменужките, втвърди отношението си към Майката Земя, Природата и нейните творения, все зарад единия шистов газ…

ИСКАМЕ ЗАКОН И РЕГУЛАЦИИ!

Излизаме на поредния протест, провокирани от следните факти и действия на управляващите, които се случиха след гласуването от Народното събрание на безсрочната забрана върху използването на технологията ХИДРАВЛИЧЕН УДАР при проучването и добива на ШИСТОВ ГАЗ:

От изказвания на министър Трайков пред медиите научаваме, че се сформира Консултативна комисия за шистовия газ, а нито Гражданската ни инициатива (както ни бе обещано от председателя на Парламента), нито учените, които предупреждават за опасностите при проучванията и добива на шистов газ, са поканени за участие в тази комисия.

Не бе прието предложението на Гражданската ни инициатива в Закона за околната среда да бъде включен текст, с който фирмите се задължават да огласяват пред контролните органи пълния състав на използваните от тях при сондажите флуиди.

Направени са промени в наредби за чистотата на водата (те не минават за гласуване в Народното събрание), които разрешават да бъдат инжектирани в подземни води нефт, газ, въглероден диоксид, и завишават многократно допустимото съдържание на цианиди в тях.

Дори промените, касаещи “погрешно преведената” Европейска директива, са най-минималните възможни, и в резултат – сондажите за конвенционален нефт и газ остават дори без задължителен ОВОС.

Нашите искания винаги са целели въвеждането на регулации в целия бранш, в съответствие с новите опасни технологии, които се ползват, с новите флуиди и химикали, които се държат в тайна от фирмите, което от своя страна не дава възможност да се прецени доколко те са опасни или не! След като са безопасни, защо се държат в тайна?!

Как да вярваме, че регулации ще бъдат направени, при положение, че дори елементарните ни искания не са удовлетворени, а промените продължават да се правят на тъмно, без гражданско участие и отново от заинтересовани лобисти и геолози в конфликт на интереси?! В добавка – всичко промени в законите или подзаконовите актове са точно в обратна посока – намаляване на дори съществуващите недостатъчни регулации!

——————

Обръщението съдържа следния апел:

ПРИСЪЕДИНЕТЕ КЪМ ПРОТЕСТА НА 10 МАРТ В СОФИЯ С ИСКАНЕ ЗА ЯСНИ, АКТУАЛНИ РЕГУЛАЦИИ; ПРОЗРАЧНОСТ И ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ В РАБОТАТА НА СЪОТВЕТНИТЕ КОМИСИИ; ЗА ИЗГОТВЯНЕТО НА НОВА АКТУАЛНА НОРМАТИВНА БАЗА ЗА ВСЯКАКВИ ДОБИВНИ ДЕЙНОСТИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО НОВ ЗАКОН ЗА КОНЦЕСИИТЕ! ДА СПРЕМ УЗАКОНЯВАНЕТО НА ОТРАВЯНЕТО НА ВОДИТЕ НИ!

 

Източник:  Група във Фейсбук против добива на шистов газ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.