Home » Избрано

Защитници на добива на шистов газ в България

2011.12.15 5 коментари
Spread the love

 

1.  Илиян Драганов Василев

Посланик в Русия от 2000 до 2006 г. През 1981–1990 г. сътрудник в Международния отдел на БЗНС, по-късно – резидент-мениджър, консултант по международно строителство и развитие във фирма „Дж. Джоунс и Ко“ и представител на фирмата в България, а през 1994–1997 г. – изпълнителен директор на ДОО „Хоум сервиз“. Изпълнителен директор и Българската международна стопанска асоциация, председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. От 2007 г. до април 2011 – председател на Делойт България. Заместник-председател на българския Реформ Юнион Клуб.

Секретен сътрудник на ДС с псевдоним „Сашо 11”

Из Решение  № 175/ 14.12.2010 г. на Комисията по досиетата, в което се оповястяват данни за принадлежност към ДС на  посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатическите мисии на Р. България.

 

Три имена Илиян Драганов Василев
Дата на раждане 07.07.1956 г.
Място на раждане гр. София
Вербувал го служител ст. лейт. Христов на 09.02.1988 г., регистриран на 09.03.1988 г.
Ръководил го служител ст. лейт. Христов
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ПГУ
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник секретен сътрудник
Псевдоними Сашо-11
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Документи от ръководилия го щатен служител; рег. бланка; рег. дневник; картони – обр. 1 – 2 бр. и обр. 3; дело Ф1, а.е. 7553; доклад на НРС рег. № RB102101-001-04/ 12-2093/ 28.10.2010 г.
Снемане от действащия оперативен отчет  
Публична длъжност или публична дейност Извънреден и пълномощен посланик в Москва от 04.02.2000 г. до 30.06.2006 г.

 

 

 1. Васил Симеонов Балинов,

проф. дгн в Минно-геоложкия университет,

агент и секретен сътрудник на ДС с псевдоним „Балтов”

 

Из Решение № 230/ 16.06.2011 г. на Комисията по досиетата, отнасящо се до ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, и техните заместници; други длъжности, които се заемат с акт на Министерския съвет или министър-председателя – Висша атестационна комисия

 

Три имена Васил Симеонов Балинов
Дата на раждане 04.08.1936 г
Място на раждане гр. Луковит
Вербувал го служител регистриран на 06.01.1973 г.
Ръководил го служител ст. лейт. Георги Николов Георгиев; о. р. Орлин Симеонов; лейт. Димитър Г. Азлалиев; лейт. Иван Димов; кап. Бранимир Грозданов
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ПГУ-VII
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент; секретен сътрудник
Псевдоними Балтов
Данни в наличните документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Разходен документ, отчетен от ръководил го щатен служител; документи от ръководили го щатни служители; рег. дневник; картони – обр. 1 – 2 бр. и обр. 3; дело Ф1, а.е. 3517.
Снемане от действащия оперативен отчет 1976 г.
Публична длъжност или публична дейност Член на научна комисия по геологически и географски науки от 2000 г. до 2006 г.

 

 
3. Проф. Кристалина Стойкова – научен секретар на Геологичния институт на БАН.

Консултант на нефтените компании Texaco, British Gas, Enterprise Oil, OMW, Melrose Resources при сондиране за нефт и газ в черноморския шелф – според информация, дадена от самата нея в CV. (Американската компания за добив на нефт „Тексако“, погълната в последствие от „Шеврон“, е осъдена за 8,6 милиарда долара от Еквадор за замърсяване на водите и почвите.)

Из CV-то на проф. Стойкова:

По важни научни и научно-приложни разработкиМонографии  • Научни статии• Цитирания• Научни и приложни разработки• Участие в международни проекти• Внедрявания• Изобретения        90Над 150 цитата, от тях – 56 в чуждестранни монографии и международни списания, 24 в монографии в България, над 70 в български списания.съвместни проекти по МГКП, с Австрия, Пери-Тетиски консорциум, Францияконсултант на редица нефтени компании (Texaco, British Gas, Enterprise Oil, OMW, Melrose Resources) при сондиране за нефт и газ в черноморския шелф

 

 

4.  Алекс Алексиев,

Институт за иследване на Балканите и Черноморския регион

/и екперт по радикален ислям  (?!)  в института „Хъдзън“/ 

Днес по пограма „Хоризонт“ на БНР, г-н Алексиев, който, доколкото разбирам, живее в САЩ, заяви, че никъде нямало доказан случай на замърсяване на водата при добив да шистов газ, както и че аргументите на онези, които говорят за рисковете от този добив у нас, са, цитирам, „комунистическа пропаганда“.

 

Който има време и желание да търси и обработва видима публично или не толкова (но достатъчно доказуема) информация, свързана с активно шестващи по ТВ дебати, пресконферении,  интервюта в медиите и пр. „безкористни“ защитници на добива на шистов газ в България, може ако иска да продължи и допълни този списък.  Той въобще не обхваща всички.

 

 

М. Христова,

Stranitzi-stannitzi.blogspot.com

5 Comments »

 • Mariana said:

  Лют скандал на пресконференция за шистовия газ

  „Привърженици и противници на проучванията и добива на шистов газ в България се скараха люто на пресконференция в БТА. Първо думата имаха поддръжниците, които пресрочиха времето си и опонентите им от „Зелените“ им започнаха да роптаят и да ръкопляскат и подвикват подигравателно.

  Представител на поддържащите добива на шистов газ заяви, че провокациите на „Зелените“ са известни я цял свят и „ние трябва да внимаваме те да не станат маша в ръцете на най-реакционните партии“. Той каза, че на следващата пресконференция ще разкажат за връзките на еколозите с „руския монополист“. Борислав Сандов от „Зелените“ се разгневи, отиде зад бюрото и попита директно защо не разкажат още сега, което бе подминато с мълчание. „Не ви е срам! Предатели!“, продължи Сандов.

  След това той седна на мястото за изказвания и заяви, че говорилите преди него са са лобисти, всички от които са с досиета от ДС.

  „Ние не представляваме ничии чужди интереси, камо ли руски. Т.нар. енергийна независимост чрез добив на шистов газ е пълна лъжа, защото енергийна независимост не се гради върху изчерпаеми източници и с отравяне на почвата. Диверсификацията трябва да се постигне чрез връзки за втечнен газ със съседни държави и възобновяеми енергийни източници. Компаниите спекулират със залежите на шистов газ, които според тях имало в България, за да си повишат акциите. Ние се плашим, че дори проучванията за шистов газ могат да доведат до замърсяване на водата и почвата на страната“, категоричен бе Сандов.

  „ОТ МОСВ правят умишлени манипулации, че не може да се направи ОВОС за дълбочинни проучвания, напротив, ЕК казва, че това е необходимо. Явно законодателството ни не е хармонизирано с европейското и ние ще пуснем сигнал по този повод“, заяви екологът.

  Той припомни, че бразилската прокуратура днес заведе иск за близо 11 млрд. долара срещу „Шеврон“ заради петролен разлив и компанията вече няма да развива бизнес в южноамериканската страна.“

  Константин Тодоров,
  http://www.novini.bg/news/38627-лют-скандал-на-пресконференция-за-шистовия-газ-(видео).html

 • Mariana said:

  Прессъобщение от Инициативен Комитет „За Чиста България“
  по повод срещата в Областна управа – Варна от 12.12.2011 г.

  „Ние, гражданите от ИК „За Чиста България”, смятаме, че трябва да се внесем повече яснота за случилото се на 12.12.2011 г. в Областна управа Варна. Два дни преди тази среща министър Трайчо Трайков пред журналисти обявява, че на 12.12.2011 г. представители на „Шеврон” ще вземат участие на среща в Областна управа – Варна. Г-н Симеонов, областен управител на Варна, на 12.12.2011 г. на въпросите на граждани и журналисти се опита да отрича и да скрие, че в сградата има представители на „Шеврон”.

  Във връзка с разменените реплики между г-н Цветанов и г-н Сидеров по време на парламентарно заседание на 16.12.2011 г., всички присъствали в предверието на Областна управа – Варна могат да потвърдят, че народните представители г-н Карбов и г-н Сидеров се държаха изключително учтиво и възпитано и по никакъв начин не са повишавали тон, нито са нарушавали обществения ред, нито пък са подстрекавали гражданите и това може да се види и на видеото http://vbox7.com/play:m9c600ea7e .

  А ние, гражданите присъствали там, бяхме поканени там от г-н Данчо Симеонов, областен управител, който на предходната „закрита„ среща, проведена в Областна администрация – Варна, не ни допусна дори на пресконференцията след срещата, като ни каза, че ще има следваща среща, която вече ще е и за граждани. Това беше следващата среща и затова ние, гражданите, бяхме тук, но бяхме отново гонени с репликите „Напуснете„ и ” Вън” .

  Скандално беше поведението на представителите на „Шеврон” на тази среща и на Областна управа Варна, които първо се опитаха да СКРИЯТ, че в сградата въобще има представители на „Шеврон”, а след това не позволиха двама народни представители, г-н Сидеров и г-н Карбов, който е избран от областта, да присъстват на работната среща за развитието на региона. Гражданите помолиха „Шеврон” да им отдели 15 минути след срещата и да отговори на техни въпроси, но това ни бе отказано. На излизане от сградата участниците в срещата, включително представителите на компания „Шеврон”, дори не се представиха на стоящите в предверието хора, включително и журналисти. Срещайки погледите им се смутиха, наведоха глави и напуснаха сградата, избягвайки да ни погледнат в очите. Предвид това, че компанията навсякъде, където е работила, е свързана с тежки аварии и замърсявания, скандално е, че представителите на компанията не поеха отговорност дори за 15 минути да застанат пред хората и да разговарят с тях. Първо се криха, а след това бягаха едва ли не. „Скритата” среща на 12.12.2011 г. в Областна управа – Варна е показателна как смятат да работят енергийните компании в България.

  На 21.12.2011 г. от 12 до 14 часа пред сградата на Областна администрация – Варна ще се проведе ПРОТЕСТ срещу липсата на прозрачност и обществено обсъждане при вземане на важни за Североизточен регион решения и обсъждания. (Част от които са и проучванията за търсене и добив на нефт и газ, които не ограничават използването на метода „хидравлично разбиване” при търсене и добив на шистов газ).

  Инициативен Комитет „За Чиста България“

 • valeria said:

  докога България ще бъде полигон за експерименти от чужди нам интереси.защо трябва да досъсипем родната ни природа заради някъкви съмнителни печалби които несъмнено ще отидат в чужди сметки.крайно време е да накараме това продажно правителство малко да се освести и да престане да превръща България в пустиня защото това ще ни се случи ако допуснем добива на шистов газ.в САЩ вече събират плодовете на такива експерименти.господа управляващи България не е частна фирма която да разпродавате.ако не сте в състояние да решавате проблемите отидете си за да ви заместят такива които знаят и могат.НЕ на шистовия газ.

 • Шистов Газ « Green.bg said:

  […] подробна информация […]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.