2024-04-18

2 thoughts on “Победа на покойник над Р. Овч. и компания

  1. Отворено писмо до Цацаров във връзка с неповдигнати обвинения към Р. Овчаров още от 2013 година:
    Линк: https://www.eurochicago.com/2013/06/otvoreno-pismo-do-tsatsarov-vav-vrazka-s-nepovdignati-obvineniya-kam-r-ovtcharov/

    И още:
    За Румен Овчаров американските власти твърдят, че „многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“.

    Бившите шефове на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов и Иван Генов, който също беше депутат от БСП, са уличени в координирано с Овчаров получаване на “комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ “Козлодуй” към собствените си бизнес интереси”.

    За тримата бяха посочени и случаи на ощетяване на централата при доставки на ядрено гориво и приемане на поткопи от няколко милиона евро. (Точно както твърдеше и покойният днес Котев).

    „Фактите не звучат конкретно“, заяви Генов пред bTV. „Това, което е по-конкретно, е, че съм искал подкуп от бизнесмен да му съдействам да спечели тръжна процедура в Козлодуй – подкуп от 3 млн. лв. Как се е получила тази информация в разследващи органи на САЩ?“, пита той. „Имаше през 2016 г. такова нещо, не помня точно кога, обади ми се следовател и каза, че иска, когато ми е удобно, да отида да обсъдим един сигнал. Отидох същия ден. Показа ми един печатен лист без име – анонимен, като сигнал. Казваше се, че аз и въпросният бизнесмен сме говорили в сауната. Аз съм му казал, че може да спечели търга, в който участва, но това ще му струва 3 милиона. Казах, че този господин (бизнесмена – бел.ред.) го познавам отдавна, руски възпитаници сме – обичаме сауната. Но такъв разговор с него не съм водил“, заяви Генов. Той не каза дали фирмата на конкретния бизнесмен е печелила тръжни процедури за атомната централа, но потвърди, че е имал бизнес отношения с АЕЦ-а. „Следователят много бързо прие моите думи като нормално верни. Бизнесменът е бил предния ден при следователя“, уточни Иван Генов.

    .

  2. Ето че и за моите дългогодишни съдебни действия срещу посочените онзи ден от САЩ по “Магнитски” шефове на АЕЦ-Козлодуй, бях предложен още 2015 г. от уж Демократа Мартин Димитров от трибуната на Народното събрание 🙂 да ме разследва ДАНС — дойде Видовден
    .
    2015 г.
    Зелените – клиенти на ДАНС. Ха-ха-ха

    ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
    Комисия по енергетика

    ПРОТОКОЛ № 4

    На 22 януари 2015 г. от 14.00 часа в зала „Запад“ на Народното събрание се проведе редовно заседание на Комисията по енергетика.
    ВАЛЕНТИН НИКОЛОВ: … Има ли неправителствени организации в България, които по някакъв начин, обжалвайки някакви административни актове, или да ги поясните какви, могат да забавят, има ли негативен сценарий за забавянето на удължаването на ресурса на 5 и 6 блок и кои са. Ако може да ги кажете направо поименно.

    ДИМИТЪР АНГЕЛОВ: … Това са зелените организации, екологичните организации, които, естествено, контролират работата и изпълняват техните задължения. Считам, че те в един от случаите декларативно се отнесоха към разрешението за разработения ОВОС по отношение на програмата за продължаване на срока на експлоатация.
    Декларациите, които са направили от екологичните организации обаче стоят и те са оспорили съществуването на ОВОС и има едно дело, което би трябвало да прочете през края на март тази година, мисля, за това, доколко има основание законосъобразно решението на Министерство на околната среда и водите с утвърждаването и съществуването в момента на ОВОС по площадката на 5 блок и специално по продължаване срока на експлоатация на 5 и 6 блок.
    Ние сме подходили много сериозно. Подготвили сме се, ще участваме, естествено, в това дело и се надяваме и сме убедени, че би трябвало, ако всички гледат реалистично на това какви са споровете и какви са нашите аргументи, ние да отхвърлим тези претенции.

    ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: … Ние сме коментирали тази тема. Аз също съм изключително обезпокоена от подобни действия и смятам, че няма здравомислещи сили нашето общество и не бива да има такива, които биха желали този процес по удължаване на живота на 5 и 6 блок на „АЕЦ Козлодуй“ да бъде забавен, тъй като всички ние, цялата държава ще страда от това, както гражданите, така и икономиката. Така че смятам, че има национални приоритети, около които всички ние трябва да се обединим. Този приоритет, свързан с удължаването на живота на 5 и 6 блок на „АЕЦ Козлодуй“ е именно такъв. Затова аз използвам тази трибуна, за да призова всички граждани и екологични организации – те, разбира се, имат своите права, имат своите възможности да изразяват своето виждане по определени теми, но аз бих ги призовала да не се действа просто така, в името на това, да се обжалва нещо, защото последиците наистина могат да бъдат много сериозни. Ние при всичките усилия, които полагаме за това, да спазим графика по отношение както на техническото изпълнение, както и всички други дейности, които трябва да бъдат предприети от страна на държавните институции и Агенцията за ядрено регулиране – имаме пълното й разбиране – едни такива действия, чисто популистки, ако мога така да кажа, могат да спрат този толкова важен процес и да нанесат страхотни вреди на нашето общество.
    Призовавам също и съдебните инстанции също да разгледат по-бързо подобни жалби, тъй като тази жалба вече е факт. Ние така или иначе, ще се озовем в един съдебен процес. Може би е добре и ние в хода на съдебното производство да пледираме за това, да пледираме за по-голяма експедитивност по отношение на тези решения.

    ТАСКО ЕРМЕНКОВ: едва ли има здравомислещ човек – разбрахме, че има нездравомислещи организации, но едва ли има здравомислещ човек, който да смята, че продължаването на 5 и 6 блок на експлоатационния срок не е изключително важен

    МАРТИН ДИМИТРОВ: Аз на Ваше място бих отправил едно запитване до Държавна агенция „Национална сигурност“ относно тези обжалвания. Нищо не пречи да се види за какво става въпрос, да поискате тяхното съдействие. Наистина, ако това са екологични организации е добре, но пак Ви казвам: интересът на определени кръгове да не се удължи ресурсът на 5 и 6 блок на „АЕЦ Козлодуй“ е много сериозен.

    МАГДАЛЕНА ТАШЕВА: Вие казвате, че март месец излиза дело. Господин Ангелов, казахте, има неща, които са извън нас. Зелените организации не са вътрешен въпрос, те са извън нас. Ще Ви помоля да обясните точно кое не им е вътрешното. Кои зелени организации, назовете ги, водят дело, първо.
    Второ, всички тези възражения срещу ОВОС и на т.нар. зелени организации, и на кмета по някакъв начин свързани ли са с проекта за изграждане на депо за радиоактивни отпадъци в Козлодуй?

    ДИМИТЪР АНГЕЛОВ: В момента действа докладът на ОВОС, така че той не може да прекрати своето действие, докато завърши процесът на обжалване. Естествено, обжалването във Висшия административен съд има продължителен период. Първото заседание в март месец ще доведе, предполагам, само до началото. Очаква се да има още няколко заседания в тази тричленка, след това ако някоя от страните не е доволна от резултата, да има обжалване, да се ходи на следващ етап, също да има насрочване след определено време разглеждане на материалите, така че ние до юни, ако правилно разбирам процеса на изпълнение, няма да имаме резултат.
    По втория Ви въпрос, няма нищо общо на практика докладът за ОВОС по площадката за 5 и 6 блокове, за които говорим за продължаване на срока за експлоатация, с националното хранилище за ниско и средно активни отпадъци, което е на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Там също е оспорено и той е в процес на спиране на практика на дейностите, за съжаление. Продължително време там нищо не се изпълнява. Готви се нов доклад, който трябва да бъде готов след доста време и да мине целят процес на съгласуване и на утвърждаване, което е една голяма загуба и дейностите по извеждане от експлоатация на 1 до 4 блок, безспорно, от това имат загуби и проблеми.

    МАГДАЛЕНА ТАШЕВА: Питах Ви кои организации водят дело.

    ДИМИТЪР АНГЕЛОВ: Аз, за съжаление, в момента не мога да Ви кажа, но след това ще намеря и ще имам удоволствието да Ви предам точно за какво става въпрос.

    ПРЕДС. ДЕЛЯН ДОБРЕВ: Надявам се да изпратите информацията в Комисията по енергетика, за да имат достъп всички народни представители до нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *