Home » Авторски страници, Е-Списание

Г. Котев разкрива в блога си тайната за високите цени на тока в България

2020.04.08 Няма коментари
Spread the love

Първо ще припомня, че АЕЦ „Козлодуй“ е собственост на «Български енергиен холдинг“ ЕАД. От своя страна, БЕХ е изцяло държавна собственост и концентрира основната част от държавните активи в енергетиката. С обем на продажбите около 5102 млн. лв. през 2008 година, това е втората по големина по този показател българска компания и 53-та в Централна Европа, четем за нея в Уикипедия. Себестойността на произвежданата в АЕЦ „Козлодуй“ електроенергия се изчислява въз основа на ниска стойност на активите – така през 2016 година амортизациите са само 21% от оперативните разходи.

Дотук – чудесна информация за всеки български гражданин, който е собственик на поне частица, поне на няколко атома от най-голямата в региона ядрена електроцентрала.

Можем да се гордеем и с това, че именно благодарение на нея, по количеството изнесена електроенергия през годините 2018-та и 2019-та страната ни е в ТОП ПЕТ на най-големите износители на ток в ЕС. Изпреварват ни само Франция, Германия, Швеция и Чехия. Виждаме го в следващата графика от доклад на ЕК.


.

Вие сещате ли се по-какъв друг ценен показател сме в челото на ЕС? Как да не се възрадваме от тези показатели? Как отново да не поискаме втора централа-гордост край гр. Белене?

И тъкмо сме се размечтали как по жиците тече два пъти повече ток и как джобовете ни се пълнят и преливат от банкноти, и отнякъде се появява един забравен реакторен физик от АЕЦ «Козлодуй» Георги Котев.
Идва да ни отрезви със следната графика (която също е от доклада на ЕК). Тя е препубликувана в неговия блог. Вижте я долу.


.
На графиката с жълто са отбелязани средните годишни борсови цени за 2019 г. на електроенергията, по страни и отделни региони в някои от тях. Мястото на България, оградено в червена рамка, се намира наляво от центъра. Физикът Г. Котев ни пояснява – ясно се вижда, че пазарната цена на електроенергията у нас за миналата година е по-висока от тази във Франция, Германия, Швеция и Чехия (всички те са разположени на графиката вдясно от зелената вертикална линия). Нещо повече – цената у нас не само е най-високата сред нетните износители, а е и по-висока от много държави вносители на електричество.

Но това не е всичко – тази година вече сме ненадминати в цените! Следва още една графика и цитат от блога: «България е №1 по най-скъп ток в Европа за 2020-та. Тя изпреварва и Гърция, независимо че таблицата показва №2 за страната ни. Работата е там, че в гръцката цена вече са включени такса задължение към обществото и други такси, за разлика от цените в останалите европейски страни.»


.

Имаше една народна поговорка: «На гол тумбак – чифте пищови.» Не излиза ли, че е по-изгодно да живеем в някоя държава без ядрени централи? Не са ли високите цени причината, заради която финансово притеснени българи, не разчитащи на социални помощи, често тръгват да търсят другаде късмет, по-добри управници и евтин ток (линк1 и линк2).

Съветвам Ви да прочетете и други материали от блога на енергийният експерт Г. Котев – например ето този тук – Билет за БДЖ на цена от 20 000 000 (двадесет милиона) лева. От текста се информираме за стартирала обществена поръчка, според която “БДЖ – Пътнически превози” ЕООД е готова да заплати «излишни» 20 милиона лева към сметката за закупуване на електроенергия. Авторът ни предупреждава, че «излишните милиони» ще бъдат поделени между правоимащите, а ще са платени от клиентите (пътниците) на държавната железница. Това е друг изпитан метод за прибиране на парите на данъкоплатците.

И накрая Ви препоръчвам да изгледате видеото по-долу. То е от предаването “Честно казано с Люба Кулезич” от 20 март 2020 г., в което за първи път в телевизионен ефир се повдига завесата над сцената на престъплението с поскъпването на тока в България до №1 в Европа.

Около 2:45 минута от началото на видеото експертът Котев заявява: “Аз Ви нося резюме на решение Европейската комисия по дело, водено на Комисията срещу Българския енергиен холдинг, в което се казва, че БЕХ, чрез най-големите си предприятия АЕЦ “Козлодуй”, “Марица-Изток 2″, и НЕК трябва да предоставя електроенергия така, че да осигурява ликвидност, и да не се стига до спекулации с предварително изкупуване на големи количества електрически ток, за да се качва цената неимоверно.”

Но всъщност, държавните ни чиновници и министри не изпълняват препоръките на ЕС. За доказателство енергийният експерт показа на екрана таблица с договорени цени, в която всички цени са скрити, по искане на българската страна, за да не може да видим дали договорените количества се изпълняват на борсата.

Припомням, че от ЕК преди са образували подобни дела и срещу “Булгартрансгаз” и “Булгаргаз”. Дела за разследване на възможни нарушения на чл. 102 от Договора за функциониране на Европейския съюз, изразяващо се във възможна злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в България, както и за евентуалното извършване на длъжностни престъпления при определяне на цените на природния газ, топлоенергията и водата (за гр. София), довело до значителен ценови скок за крайния потребител.

П. Стаматов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.