Home » Избрано

Шефът на АЕЦ “Козлодуй” пребит заради далавери с ядрено гориво

2011.11.23 Няма коментари
Spread the love

Автор: Надя Христова

Шефът на АЕЦ Козлодуй е пребит заради далавери с рециклирано ядрено гориво, използвано в централата. Преди около месец Александър Николов неволно или съзнателно е признал някои скандални неща пред журналист от Eurochicago.com (вж. тук) и вероятно затова е сплашван. Тази теза разви пред BNews ядреният физик Георги Котев. Той смята, че разкритията му за далавери с ядрено гориво са причина за нападението срещу изпълнителния директор на АЕЦ-а, и не вярва на версията, свързана с търговията с ток. Котев, който е работил 17 г. в централата, твърди, че горивото на 5-ти и 6-ти блок вече осма година е опасно, а държавата е ощетена с десетки милиони евро.

Физикът твърди, че в нашия АЕЦ се осъществява корупционна схема, като България дава пари за свежо ядрено гориво, а руснаците доставят друго, по-евтино и опасно експериментално гориво. А няма кой да контролира подмяната, тъй като Агенцията за ядрено регулиране (AЯР) не проверява задълбочено характеристиките на доставките.

Не кой да е, а

изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ е главно действащо лице в далаверата за 2 милиарда лева на АЕЦ-а,

твърди Георги Котев пред BNews. Според него корупционната схема е започнала през 2004 г. с поетапната подмяна на горивото за 5-ти и 6-ти блок на атомната електроцентрала.

Самата подмяна с новото гориво, което вече осма година се използва, е незаконна, защото АЕЦ „Козлодуй“ няма лиценз да го използва, твърди той. По думите на Котев то е формално одобрено от АЯР въз основа на документи с подменена информация. Самият той, в продължение на 4 г. събрал

над 2000 страници документация, които доказват, че новото гориво за АЕЦ-а е опасно.

Няма компетентна инстититуция у нас или в чужбина, която да не е била алармирана за проблема, твърди Котев.

Според него инцидентът, при който в понеделник вечерта изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов бе жестоко бит,

е следствие от „Доказателство номер последно“ на Котев – важен уличаващ документ, който по думите му е бил умишлено крит от него до средата на август т.г.

Преди една година енергийният министър Трайчо Трайков обещал да проучи твърденията на Котев. През януари т.г. той назначил ведомствена комисия от “независими експерти”.

Те обаче се оказвали хора, 100% зависими от АЕЦ-а, тъй като били доценти, назначени в централата за стотици хиляди левове. Единият от тях в интервю за БНР сам признал, че има договор с АЕЦ “Козлодуй за 570 000 лв.

На 5 април т.г. същата комисия, която е в сериозен конфликт на интереси, излязла с доклад, според който Котев не е прав.

И до днес обаче ядреният физик продължава да твърди, че има достатъчно доказателства за това, че

в АЕЦ “Козлодуй” вече осма година се върти далавера за милиарди,

тъй като само една от новите горивни касети струва 1.5 млн. евро.

Пред BNews Котев направи следната алюзия:

Представете си, че руска фармацевтична компания иска да тества лекарство, доказало своята вредност. Точно

това прави Русия на гърба на бългаската АЕЦ – експеримент с непознато гориво. 

Новото гориво е от рециклиран уран. Веднъж докарано в Русия от богатите европейски страни, там то е обогатено и върнато в България за експериментална експлоатация, обяснява Котев.

На въпрос как би коментирал някои твърдения, че самият той атакува АЕЦ “Козлодуй”, защото е подставена личност, служеща на конкурентни френски и румънски интереси, Котев бе лаконичен:

“Ами нека да ми извадят банковите сметки и да видят!”

Парадоксално, ядреният физик твърди, че според последните разкрития в световен мащаб ядрената енергетика е криминална и не може да се развива легално, без хората да бъдат лъгани, крадени и дори убивани.

Какво по-силно доказателство за това от

потуления инцидент на 26 април т.г., когато от нашия АЕЦ беше изпуснат радиоактивен газ при разхерметизиране на ядрено-горивна касета от новото експериментално гориво, което е от рециклиран уран,

пита риторично Котев. 

Ядреният физик не вярва в тезата, разпространена от някои медии, че Александър Николов е бил пребит  заради търговията на електроенергия.

Аргументът няма как да натежи, тъй като тази търговия върви от години и досега не се е стигало до такива крайности, обяснява Котев. Той предполага, че най-вероятно

до побоя на шефа на АЕЦ “Козлодуй” се стига след като само преди месец, на 19 октомври, самият Александър Николов признава пред журналист от Eurochicago.com за важни грешки в международния доклад, изготвен от шведски експерт.

Според доклада на шведа горивото в АЕЦ-а ни не е рециклирано.

Пред медията Николов признава и за разхерметизираната касета на 26 април 2011 г. Според него

само за месец от АЕЦ-а през 2008 г. изчезват 6 касети, равняващи се на 3 тона гориво

– все неща, за които Котев е информирал многократно и наши, и чужди авторитетни институции.

“Всички знаят. И служителите в АЕЦ “Козлодуй”, от МИЕТ добре знаят, че Николов е замесен в аферата с ядреното гориво. ДАНС също знаят. Те най-вероятно знаят и че в момента говорим”,

каза през горчив смях Котев, който обясни своя личен мотив да разкрие корупционната схема: “Ако утре гръмне целият реактор, как ще се чувствам? Искам схемата да бъде прекратена, да не бъдем подлагани на риск и да спрем да бъдем ограбвани”, заяви Котев.

Въпреки горчивината и песимизма, натрупан през последните години, той е уверен: “Колкото повече ядрената мафия всячески се опитва да прикрие и заличи следите на извършеното от тях уникално криминално престъпление, свързано с подмяната на ядреното гориво в Козлодуй, толкова повече доказателства в обратна посока виждат бял свят.

Трябва ли да се случи нещо още по-лошо от личната трагедия на пребития Николов, за да се даде гласност за престъпните далавери в АЕЦ-а?

– попита риторично ядреният експерт в края на интервюто, което даде специално за BNews.

Георги Котев е 46-годишен, бивш главен експерт по реакторно-физични анализи в АЕЦ „Козлодуй”. Завършва Московския енергиен институт, специалност „Атомни електроцентрали и установки”. Работи в Козлодуй от 1991 г. Котев предизвика международен скандал през 2008 година, когато си взема неплатен отпуск от централата, заминава в Брюксел и качва в Интернет изявление, в което предупреждава за използването на опасно гориво в АЕЦ „Козлодуй”. Следват успокоителни изявления от ръководството на централата и обвинения към Котев.

BNews.bg

———————————————————————-

* Пълен запис на пресконференцията в София прес от днес на Георги Котев – атомен експерт енергетик, и Иво Инджев – журналист може да чуете ТУК. 

** Най-важното в кратък репортаж на БНР може да чуете тук .

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.