Home » Авторски страници, българи зад граница

Кое е най-значимото българско събитие на 2020 г. в САЩ, според класацията на Еврочикаго

2021.02.28 Един коментар
Spread the love

.

Включете се и Вие в ежегодното издание на традиционния конкурс на www.Eurochicago.com

.

По традиция обявяването на “Българско събитие на годината в САЩ” се извършва по време на честването на Националния празник 3-ти март и издигането на българското знаме на площада пред кметството на Чикаго. И тази година ще обявим резултатите по време на тържествения ритуал.

Конкурсът се организира ежегодно от 2010 година, като началото бе поставено от екипа на интернет сайта ни със съдействието на посолството ни във Вашингтон и консулствата ни в САЩ, както и с медийното партньорство на БТА, и на почти всички големи български медии.

Очакваме през новата 2021 г. да се присъедините към усилията ни, като с Ваша помощ да направим възможно най-пълен списък на събитията в САЩ с българско участие. Изпращайте събитията, които според Вас трябва да бъдат отразени на нашите страници и включени в класацията, на редакционния ни имейл (вж. тук).

За разлика от други конкурси, нашите награди отиват при този, който е съобщил и гласувал за събитието.

BG event in USA 2011Идеята за конкурса: Чрез широко отразяване на събитията и успехите с българско участие в САЩ, те да добият популярност и да привлекат в по-значима степен вниманието на нашата общност в Америка и по света.

Девизът: “Да отбележим всички добро, което се случва в Америка, с българско участие!”

 
През годините досега най-много читателски гласове са събрали следните събития:

2009 – Избирането на родената в София Лаура Чуканов (Laura Chukanov – Miss Utah 2009) за трета подгласничка на финала на най-престижния конкурс за красота “Мис САЩ”, спечелвайки симпатиите на зрителите, които я избраха на първо място в гласуването по интернет.

2010 – Дипломирането на първи випуск осмокласници от училище “Джон Атанасов” (“John Atanassov”) в Чикаго. За първи път в САЩ ученици преминаха целия осемгодишен български курс на обучение.

2011 – Изпратените от читателите имейли определиха като най-значително българско събитие Първи форум на българските училища в САЩ и подкрепящите ги организации (The Forum of Bulgarian schools in the US). А в анкетата на сайта Eurochicago.com най-много бяха гласовете за концертите на Теодосий Спасов и неговия Theodosii Spassov North America Tour ’2011. При това 59 души от тях гласуваха в последните няколко часа преди приключване на анкетата. Това бе причината Еврочикаго и Посолството ни в САЩ да издадат две грамоти – едната за събитие на годината, а другата за зрителския вот.

2012 – Най-голям медиен отзвук получи първият по рода си конкурс “Мис Българка в САЩ (Miss BULGARIA in USA)”, проведен през месец май в Чикаго.

2013 – Напълно единодушно за събитие на годината бе определено преименуването на кръстовището пред Българското посолство във Вашингтон на името на Димитър Пешев (“Dimitar Peshev Plaza”).

2014 За събитие в САЩ за 2014-та бе обявен Фолклорният фестивал „Верея в Чикаго – вижте видео от събитието. На второ място остана първото издание на книгата „Chicago – българският град“.

2015 – Юбилейният 50-ти пролетен фестивал за музика и танци „Балкански игре“ бе обявен за най-значителното и в случая дори историческо събитие, поради кръглата годишнина. Негови организатори са българката Галя и китаецът Джон. (По традиция, най-значителното българско събитие за годината обявяваме на Националния празник 3-ти март, при вдигане на българското знаме на площада пред кметсвото на Чикаго – вж. тук).

2016 – “Черга пъстроцветна” – сборникът с разкази и стихове на 66 български автори от няколко континента бе признат за уникално българско културно събитие в САЩ, поради  начина на събиране на произведенията и средства за сборника, както и за безплатното му разпространение. Така бе поставена и първата стъпка в начинанието за безплатна виртуална книжарница на страниците на Еврочикаго, където все повече автори подаряват свои произведения на българите по света (вж. линк).

2017 – Мaщaбния пpoeĸт нa “Бyлcaтĸoм” зa изcтpeлвaнe нa пъpвия бългapcĸи тeлeĸoмyниĸaциoнeн caтeлит (вж. линк), ĸoйтo нapeди cтpaнaтa ни дo 11-тe eвpoпeйcĸи дъpжaви c пpиcъcтвиe в кocмoca. След 23 юни 2017 г. България се превърна в единствената страна в Югоизточна Европа със свой частен сателит. “Bulgariasat-1” е и едва вторият за цяла Европа, чието изстрелване е осъществено изцяло от частен инвеститор. Той беше изстрелян от космическия център “Кенеди” във Флорида, с ракетата за многократна употреба Falcon 9 на компанията на Илън Мъск SpaceX.

2018 – Тържественото честване на юбилейния 40-ти фестивал в Ню Лексингтън, в памет на застъпника на българската национална кауза от XIX век Джанюариъс Алойшиъс Макгахан (вж. линк), и новоиздадената книга за Макгахан, с автор Камелия Попова от Нейпървил.

2019 –  „Малко българско училище“ (МБУ) стана първото частно училище със собствена сграда в чужбина (вж. линк).

2020 – Очаквайте съобщението ни малко по-късно тук.

 

Очакваме Вашите предложенията за новата 2021 година!  Нека заедно да отбележим всички добро, което се случва в Америка с българско участие!

 

.

One Comment »

  • Galia Miloucheva Kuo said:

    Скъпи Petranka & Peter Stamatov, благодарим ви от все сърце за вашето време, всеотдайност и ежегодната подкрепа на всички нас на близо и на далеч от Чикаго!! Бъдете здрави и щастливи!!!

    50th anniversary of Ensemble Balkanske Igre / Balkanski Igri @ The Spring Festival has been mentioned as one of the most important event of the year in 2015. 💥

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.