Home » Авторски страници, Е-Списание

“Златна лаврова клонка” за Джанюариъс Макгахан на юбилейния фестивал в Ню Лексингтън

2018.06.09 Няма коментари
Spread the love

Днес, 9 юни 2018 г., за 40-та поредна година, в малкото градче Ню Лексингтън в сърцето на щата Охайо, се проведе фестивал в памет на яркия застъпник на българската национална кауза от XIX век Джанюариъс Алойшиъс Макгахан (Januarius Aloysius MacGahan).

Джанюариъс Макгахан

Той е известен в България като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ непосредствено след Априлското въстание (1876) и по време на Руско-турската война (1877-1878).

Обявата за първия фестивал в памет на Макгахан през 1978 г. Източник: New Lexington Public Library

Тази година събитието в Ню Лексингтън е юбилейно и на него се стекоха българи от Охайо, Илинойс, Западна Вирджиния, Федерален окръг Колумбия, Джорджия и други американски щати.

Специално от Вашингтон пристигна и българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев, а от Чикаго – българският генерален консул Иван Анчев, заедно с група родолюбиви сънародници, които помогнаха за организирането на фестивала. 

Специално за фестивала дойде и доц. Александър Петров от Калъмбъс, преподавател в Университета на щата Охайо.

“Светът научава за зверствата в Батак първо от американския журналист Джанюариъс Макгахан. Кореспонденциите му в лондонския “Дейли мейл”, наречени “Писма от Ада”, за мен са най-доброто доказателство за силата на журналистиката. За истината, за правилните думи, дори да описваш нещо толкова ужасно като детски трупове…написа вчера Ваня Крамер, която пристигна от Чикаго за фестивала.

Събитието започна с церемония пред гроба на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън, където се подреди почетна стража.

Отец Владимир от българската църква в Акрон произнесе кратка реч пред гроба на Макгахан и отслужи панихида.

По-късно пред статуята на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън, създадена от проф. Любомир Далчев, прозвучаха последователно българският и американският национални химни, и бяха поднесени венци и цветя.

Българският посланик Тихомир Стойчев привества всички дошли на фестивала, пред паметника на Джанюариъс Макгахан в града. Той разказа накратко за ролята на Макгахан, наречен Освободител на България, и на Юджин Скайлър за осветляване на трагичните жертви на Априлското въстание. Макгахан е много тясно свързан с България, подчерта г-н Стойчев.

След това българският посланик обяви, че Джанюариъс Макгахан е отличен посмъртно с най-високото отличие на Министерството на външните работи – “Златна лаврова клонка”, за неговата подкрепа за Освобождението на България.

Решението на МВнР за удостояване на Макгахан с високото отличие беше прочетено от българския генерален консул в Чикаго Иван Анчев. Г-н Анчев прочете по-късно и поздравителен адрес от името на премиера Бойко Борисов.

“Златната лаврова клонка” на Макгахан бе връчена на Фредерик, негов праправнук, който живее в Калъмбъс, Охайо. Фредерик Макгахан каза, че за него е голяма чест да приеме наградата на Джанюариъс Макгахан, който може да служи за пример. Както и, че се радва да види всички, които с присъствието си показват уважение към именития му предшественик.

Фредерик Макгахан получава наградата на своя прапрадядо.

Със “Златна лаврова клонка” на Министерството на външните работи на Р. България бе отличен посмъртно и Юджийн Скайлър.

Със същото отличие, “Златна лаврова клонка”, бяха удостоени и Барбара Мууни и Карма Джийн Рауш, които в продължение на 40 години организират фестивала в чест на Макгахан в Ню Лексингтън. Без решимостта на тези две всеотдайни жени такова събитие в Ню Лексингтън едва ли щеше да има.

Барбара Мууни и Карма Джийн Рауш от Фондацията на Макгахан са движещите сили на ежегодния фестивал. Посланик Стойчев изказа на г-жа Рауш и г-жа Мууни дълбока благодарност от името на българския народ.

Посланик Стойчев връчва отличието на Барбара Мууни

Карма Джийн Рауш, Тихомир Стойчев, Барбара Мууни, Фредерик Макгахан и Иван Анчев пред паметника на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън

Барбана Мууни и Карма Джийн Рауш бяха видимо развълнувани. Ето какво казаха те след награждаването им: 

Фестивалът продължи с официален обед и лекция на доц. Александър Петров от Университета на щата Охайо, за мястото и ролята на Джанюариъс Макгахан в българската история.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.