Home » Авторски страници

Пет въпроса към българските парламентарни партии (продължение)

2010.08.13 2 коментара
Spread the love

По данни на официалните иниституции, в чужбина живеят между 3 и 4 милиона българи, от които над 1 милион са напуснали страната след 1989 г. По повод на предстоящото изработване на нов Изборен кодекс, който по думите на проф. Михаил Константинов «безспорно е най-важният български политически закон» и ще засегне всички граждани и у нас и зад граница, www.Eurochicago.com се обърна към българските партии с 5 еднакви въпроси, вълнуващи диаспората. Първи на нашите въпроси отговориха непарламентарните партии – списък с линкове към тях:

*  К.Костадинов (ВМРО): Държавната политика към българите зад граница се изразява с липсата на държавна политика
*  Д-р Петър Стоянович (Движение Гергьовден): Гласът на българите зад граница трябва да се чува
*  Хр.Христова (НДСВ): Създадохме инфраструктурата за електронното гласуване още в периода 2001 – 2005 г.
*  ПП „Зелените“: Елекронното гласуване няма алтернатива в бъдеще
*  Б.Томалевски (ПП „Другата България“): Стига разединение, нека работим заедно за интересите на българите зад граница
*  Стефан Личев (Земеделски народен съюз): ЗНС винаги е защитавал равните права на всички български граждани

Сега, месец преди да бъде внесен новия Кодекс за разглеждане в НС (планувано за 11 септември) използваме ваканцията на депутатите и по-бедния поток от новини, за да ви запознаем със становищата на тези, от които зависи какъв закон ще имаме още дълги години напред.
От  следващия понеделник, 16 август, всеки ден ще публикуваме последователно отговорите на:
ДСБ – Екатерина Михайлова (Заместник-председател на Демократи за силна България, Заместник-председател на 41 ОНС)
СДС- Петър Славов (Секретар по Правни и конституционни въпроси на СДС)
РЗС – Яне Янев (Председател на партията)
ДПС- Янко Янков  (Член на Централното оперативно бюро на партията и член на Временната комисия за изработване на Изборен кодекс)
БСП –Мая Манолова (Секретар на ПГ Коалиция за България)
ГЕРБ – Искра Фидосова (Член на изпълнителната комисия на партията, председател на Временната комисия за изработване на Изборен кодекс)
До днес нямаме мнението на ПП «Атака» независимо, че сме се постарали запитването ни да достигне до Волен Сидеров. Ако те не ни отговорят до следващата седмица, за нас, а и за всеки мислещ избирател това ще е красноречив знак, за отношението им по важната тема. Още веднъж подчертаваме, че въпросите са само 5, принципни са и за политици, които над половин година са получавали народна пара да работят по новия Кодекс, не би трябвало да представляват някаква трудност, още повече, че други партии ни върнаха анкетата след по-малко от 24 часа.

————–
Б.Р. Надяваме се, че повдигнатата от нас и нашите читатели тема ще намери място и в други медии. За да използвате публикуваното НЕ е нужно да ни бъде искано разрешение, достатъчно е да цитирате източника. Още материали засягащи гласуването на българите зад граница и новия Изборен кодекс ще намерите в нашия обзор (линк).

Избори в Чикаго 2009 - към час висене на опашка в жегата

2 коментара »

 • Mila said:

  Чакам с интерес да разгледам това, с което още не съм се запознала!

  Дотука едно ми е ясно като обобщение – (пробно) електронно гласуване се очертава да има, но колкото по другите пунктове…… е пълна мътилка и посръчкване в ребрата “Вдигни ръка ти, аз днеска не съм учил…”.

 • Георги Младеновъ said:

  политиката на Р.България ще трябва да бѫде много ясна.Сдружението Радко отъ Вардарска Македония и МПО Любенъ Димитровъ отъ Торонто исказаха своето мнение предъ сѫветницитѣ на Гнъ.Б.Димитровъ¸а това е че ¸отъ сега нататъкъ България да иска отъ днешната Югославска Република Македония да даде а бълагритѣ тамъ които сѫ болшинството сѫщитѣ права които имаха по време на Отоманската нимперия.Ако България не иска отъ днешната Югославска репубилка Македония да отворятъ българскитѣ училища и черкви които беха затворени отъ сърбитѣ следъ окопацията на Македония презъ 1913година ако то0в а не стане България е безословно капитолирала предъ сърбо-македонизма на сърбитѣ. Ние българитѣ които сме по чужбина ще трябва да имаме сѫщитѣ права каквито иматъ и останалитѣ българи.
  Вички заедно ние ще можемъ да обеденимъ българитѣ на Балканскиятъ Полу-островъ въ една българска държава.Ще трябва да се учимъ и отъ Еврейтѣ които сѫ по цялъ святъ и не сѫ\\ са загубили!
  Толкова за сега \"г.Младеновъ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.