Home » Авторски страници

Стефан Личев: ЗНС винаги е защитавал равните права на всички български граждани

2010.07.29 3 коментара
Spread the love

Редовните читатели на www.Eurochicago.com знаят, че преди почти 2 седмици се се обърнахме към българските партии с 5 еднакви въпроса.  Вече Ви запознахме с позициите на политическите партии: ВМРО , “Движение Гергьовден”, НДСВ,  “Зелените” и “Другата България” (линк). Вчера обявихме, че изчакваме всички парламентарни партии да ни изплатят отговорите си и временно прекратяваме публикациите. Съвсем скоро след това получихме мнение по темата от Стефан Личев, председател на ПП “Земеделски народен съюз”. Считаме, че становището на г-н Личев заслужава внимание и го публикуваме.

ZNS_logo
Стефан Личев: Земеделският съюз винаги е защитавал равните права на всички български граждани, независимо от техния етнос, религия и местоживеене

В момента се подготвя ново изборно законодателство – изборен кодекс. Българите живеещи в чужбина от години настояват за възможността да избират народни представители, еднакво със сънародниците си в страната – право, което се гарантира и от член 26.(1) на Конституцията. Подкрепяте ли възможността да се регистрират избирателни листи и независими кандидати в 32-ри многомандатен избирателен район “чужбина”, както в районите в страната?

Българите в чужбина имат основание да търсят и свое представителство в българския парламент, тъй като са равноправни граждани на РБългария.
Тук изниква въпросът, който се поставя от националистическите организации в България: по този начин щяло да се увеличи броят на депутатите турци с българско гражданство?!
Въпросът може да бъде решен, така че да има равнопоставеност на всички български граждани по света, като се направи един многомандатен избирателен район или се осигури възможността да се избира един депутат от българите, живеещи зад граница в страни-членки на Европейския съюз, и депутат от континента Америка, където живеят най-много българи.
Не смятам за основателен страха, че така в Турция ще бъдат избирани само турци, тъй като тези турски граждани, с български произход и българско гражданство, гласуват и в момента и помагат да се изберат за депутати 2-3 членове на ДПС в България. Дали те ще гласуват за членове на ДПС, живеещи в България, или в Турция, броят ще бъде един и същ. Това не е основание да се лишават от конституционни права нашите братя и сестри, които живеят в чужбина. Това е недопустимо.
Земеделски народен съюз и общо земеделското движение, като е една традиционна 110-годишна организация, винаги е защитавала равните права на българите и българските граждани, независимо от техните етнос и религия или от това, къде живеят по света.

Подкрепяте ли въвеждането на гласуване по интернет в страната и в чужбина, подобно на други европейски държави (Швейцария, Испания, Франция, Португалия, Австрия, Естония и пр.)?

Категорично подкрепяме гласуването по интернет – в страната и в чужбина. Считаме, че това е една възможност, която все повече ще се налага и ще се утвърди като основен начин за гласуване в бъдеще.

На последните парламентарни избори, избирателната активност на българите по света и по-специално в страните от Европейския съюз, нарасна 4 пъти. Подкрепя ли Вашата партия предложението да се забрани възможността за сформиране на избирателни секции извън дипломатическите представителства?

Забраната на възможността за сформиране на избирателни секции извън дипломатически представителства отново е проява на някаква дискриминация на отделен етнос. Ясно се вижда, че досега тя не ограничава турския етнос, напротив, повече го мобилизира да гласува и да сме свидетели наистина на етнически вот.
Смятам, че националистическите идеи от 20-години на ХХ век, които катастрофираха по време на Втората световна война, не трябва да бъдат водещи през ХХІ век. Във време, когато светът е много по-мобилен, подобни забрани звучат твърде ретроградно.
Такава е била позиция на Земеделския съюз през всичките година на неговото съществуване.

Законът за българите живеещи извън Р. България, обнародван в ДВ, бр. 30 / 11.04.2000 предвижда (чл. 17) създаването на Национален съвет за българите в чужбина, състоящ се от 9 човека, 5 от които са представители на българите зад граница и имащ законодателна инициатива. 10 години и 4 правителства по-късно, Националният Съвет така и не е сформиран. Не са създадени и консултативните обществени съвети към дипломатическите представителства на страната, предвидени в същия закон (чл. 5 ал.3). Каква е Вашата позиция? Kаква трябва да бъде държавната политика към българите, живеещи извън страната?

Буди недоумение и съжаление фактът, че толкова години след промяната все още не е създаден Национален съвет за българите в чужбина. Като че ли 10 ноември още не е дошъл в отношението на българската държава към сънародниците, живеещи в чужбина. Всичко продължава да се мери с мерките от комунистическото ни минало. Факт е, че всички, които досега са се занимавали и се занимават с въпросите на българите в чужбина, са агенти на ДС и имат принадлежност към ДС. Това важи в голяма степен и за лидерите на т.нар. националисти. Сегашният ресорен министър е ярко доказателство за това.
Очевидно българската държава още не се е отърсила от своето комунистическо минало и може би българите в чужбина трябва да бъдат много по-настоятелни, за да могат наистина да се преборят за една официална структура в българската държава, която истински да ги защитава, а не повече да ги плаши, както беше в миналото. Земеделски народен съюз категорично застава на страната на нашите сънародници, живеещи зад граница.

Българското законодателство, единствено в Европейския Съюз, ограничава пасивното избирателно право като не дава възможност на български граждани, имащи и друго гражданство, да бъдат избирани за народни представители. Същевременно, след приемането на страната ни в ЕС, чужди граждани, непритежаващи българско гражданство, могат да са кметове в България и дори български евродепутати. Бихте ли подкрепили промяна на чл.65.(1) от Конституцията “За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство”?

Пасивното избирателно право е свързано с една малко по-тежка процедура с промяна на Конституцията. Този въпрос може да се реши със свикването на Велико народно събрание, което не е актуално или наложително сега, но би трябвало да се проведе сериозна дискусия по този въпрос.

Ще добавите ли нещо по темата свързано с Вашата партия?

Земеделският съюз винаги е подкрепял българите, живеещи в чужбина. Като се започне от преврата през 1923 година и особено след установяването на комунистическата диктатура в България, изключително голям е броят на земеделците-емигранти. Те са създавали емигрантски дружества по целия свят. Тук само ще припомним създадената главно от земеделци рота в НАТО. На 20 октомври 1951 г., със заповед № 53 на началника на Главната квартира на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се сформира Българска национална доброволческа рота 4093 с постоянно местоположение в американския гарнизон в гр. Гемерсхайм, Германия. Вдъхновител на идеята е председателят на Българския национален комитет д-р Георги М. Димитров, главен секретар на БЗНС в изгнание. Военната единица е организирана по образец на американската пехотна рота в състав 200 войници-български доброволци, в четири взвода. Командири на ротата последователно са: лейтенант Стефан Бойдев, капитан Борислав Байчев и капитан Димитър Кръстев. Българската рота в НАТО изпълнява охранителни функции до разформироването й на 20 юни 1964 г. В своята прощална реч д-р Г.М. Димитров каза: “Независимо дали ние сме във военни униформи, или цивилно облекло, ние всички до един оставаме войници на свободата и независимостта!”
Българите-емигранти са ни особено близки, независимо от причините за тяхното напускане на страната ни – политически, икономически или др. Ще се радваме, ако можем да им помогнем и в наши дни, за да могат те да бъдат мотивирани да поддържат жива връзката си с Родината: България е безспорно една прекрасна страна, в която може да се живее не по-малко достойно, отколкото в другите развити демокрации по света.

———————————-
Б.Р. Следващата ни публикация (линк). Още материали по темата за гласуването на българите зад граница ще намерите в нашия обзор (линк).

3 коментара »

 • Stephan said:

  най-накрая едно наистина национално отговорно и сериозно изказване защитаващо демократичните принципи, гражданските права и същевременно модерно мислене и отношение към диапората в един глобализиран свят.
  не мога да не изкажа учудването си – мнението ми за земеделските партии никога не е било добро, а ето че от редица други партии, те се оказват с най-адекватна визия.

 • Росица said:

  аз за разлика от стефан съм имала добро мнение за хората най-близко до земята и написаното го потвърждава. само да не беше това роене!

 • ТРИБУН said:

  До уважаемите дами и господа, екип на ел.сайт”eurochicago.com”.
  ************************************************************
  С риск, че няма да се хареса от eurochicago.com това което ще кажа е,че ел.издание си е губило напразно времето за товаинтервю.Вече обяснил:ВМРО, „Движение Гергьовден“,НДСВ, “Зелените“,„Другата България“ и т.н.,никакви партии не са, а ООД-та и ЕООД-та. Това съм обяснил на: https://www.eurochicago.com/2010/07/pozitsiya-na-sds-otnosno-proekt-na-izbiratelen-kodeks/comment-page-1/#comment-18164 ,https://www.eurochicago.com/2010/07/pet-vaprosa-kam-polititcheskite-partii/comment-page-1/#comment-17967

  ************
  СТЕФАН ЛИЧЕВ
  ************
  Депутат от ОДС-през януари 1997 г.,той и неговата 75-годишната тогава майка купува хотелския комплекс край село Веселиново.Продавач е местна производителна кооперация към ОКС Ямбол.По тогавашния курс на долара, който е около 3000 лева,старицата заплаща по-малко от 7000 долара за целия комплекс.Според бюра за недвижими имоти в града това е цената на една гарсониера.Комплексът разполага с над 30 стаи, ресторант,бар, рибарник,хлораторно и всичко това на площ от 17 дка.По груби сметки хотелският комплекс край Веселиново струва не по-малко от 100 000 долара.Прокуратурата не се е заинтересувала за покупко-продажбата.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.