2024-04-29

2 thoughts on “Защо положението в България е такова, каквото е?

  1. Копирано от Меssenger:
    “Всеки прави ОГРОМНАТА ГРЕШКА да нарича икономическата система ПРЕДИ 1989 „СОЦИАЛИЗЪМ“. Значи и на него номенклатурата и после нейната наследница (олигархията) са му ПРОМИЛИ МОЗЪКА, че имало някъде социализъм. НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЕ Е ИМАЛО и СЕГА НЯМА СОЦИАЛИЗЪМ, нито комунизъм. Това, че са слагали и слагат ЕТИКЕТ върху нещо, не значи, че ЕТИКЕТЪТ отговаря на съдържанието.

    Дали земята и/или която и да било производствена мощност е държавна, не е от първостепенно значение. Защото, вие знаете, преди 1989 почти 99% от производствените предприятия (промишлени и селскостопански) бяха държавни (национализирани) и ВЪПРЕКИ ТОВА у нас и в целия така наречен „соц лагер“ имаше КАПИТАЛИЗЪМ, по ФОРМА – ДЪРЖАВЕН капитализъм (с други имена: номенклатурен, бюрократически или партиен капитализъм по името на управляващата клика). За да има ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (социализъм), първо трябва да има РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ СПОРЕД ТРУДА плюс ЙЕРАРХИЯ СПОРЕД СПОСОБНОСТИТЕ И КОМПЕТЕНТНОСТТА (никога не е съществувала – първите две изисквания за пряка демокрация (социализъм), но третото изискване, което премълчават или се правят на завлечени и което никога не е съществувало, е ПРОИЗВОДСТВЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ или демокрация на работното място. Тя се изразява в простото изискване:

    ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ВЛАДЕЯТ СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО, същите определят целите на производството и кои ще бъдат ръководители и изпълнители, те контролират и РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО според труда, както и на кои пазари ще продават (реализират, обменят) продуктите от труда. Производителите (творците) управляват, а не собственици на производства, не ПАРТИЙНАТА НОМЕНКЛАТУРА, банки, земи и природни богатства. Произвеждащата КЛАСА преди 1989 БЕ ЛИШЕНА ОТ СОБСТВЕНОСТ върху средствата за производство и произвеждаше ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ (кражба на труд – ОСНОВЕН ПРИЗНАК ЗА КАПИТАЛИЗЪМ) за номенклатурата.

    Ленин първи в света направи ПРОИЗВОДСТВЕНА демокрация (войнишки и работнически депутати), макар и несъвършена, като ИЗБОРИТЕ идваха отдолу нагоре ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО – според способностите да произвеждаш, твориш и реализираш, а не както по Тошово време и сега – според районирането, при кето НИКОЙ НЕ ПОЗНАВА СПОСОБНОСТИТЕ на симпатягите с обещанията.

    За да функционира подобна ПРОИЗВОДСТВЕНА (а не партийна както преди 1989) ДЕМОКРАЦИЯ, е необходима КОЛОСАЛНА икономическа НАУКА, която съществува, но е пренебрегната, за да не пречи на крадците на труд. И още купища други науки, които също имаме в изобилие.

    Разбира се, че ДЪРЖАВНИЯТ капитализъм е по-прогресивен (под)строй от частния (като сегашния) капитализъм, защото икономиката се КОНЦЕНТРИРА в една единна държавна структура, за разлика от частните, които се конкурират излишно, „ритайки се по глезените“. Концентрацията на икономическо управление поражда и КОНЦЕНТРАЦИЯ на държавна (номенклатурна) власт и ако държавните глави са нормални, тогава следва неизбежен просперитет, какъвто имаше. Но понеже липсваше ДЕМОКРАЦИЯ В ПРОИЗВОДСТВОТО, затова то бе овладяно от номенклатурата в началото на 70-те, после назначена от американския империализъм. Ако имаше ПРОИЗВОДСТВЕНА ДЕМОКРАЦИЯ (социализъм), държавата преди 1989 нямаше да се гърчи от неизпълнени планове, партийни бъркочи и бе пред фалит. Както ВСЕКИ капитализъм, и ДЪРЖАВНИЯТ капитализъм беше призван да разруши държавата и я разруши, довеждайки държавния преврат срещу Живков и неговите хора. Ако имаше нормален социализъм, такъв преврат беше НЕВЪЗМОЖЕН!

    И още:
    СЪПРОТИВАТА е вид ОТБРАНА. А всеки знае, че „НАЙ-ДОБРАТА ОТБРАНА Е НАПАДЕНИЕТО“ (всеки футболен запалянко го знае, но ние постоянно го забравяме). Трябва ни НАПАДЕНИЕ.

  2. Защото такова трябва да бъде в резултат на това което е.
    Но няма как да остане така, скоро ще има промяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *