Home » Авторски страници, политика

Следизборни размисли

2019.05.27 Няма коментари
Spread the love

Предизборните ми размисли може да намеруте тук (линк).

Човек се отличава с качеството си, че анализира случващото се с него и около него, а истински умният може да го познаете по прогнозите, които той прави въз основа на анализите си.

Минаха изборите за Европарламента и е редно да се замислим поне за кратко, дори да сме аполитични, за резутатите от тях и да си направим някакви изводи.

И така – ето Ви няколко въпроса:

Какво чувство изпитвате сега след поредните избори? Смятате ли, че нещо се е променило след тях?

Смятате ли, че са имали смисъл? Пропорционални ли са хвърлените от Вас и обществото усилия, средства и време около изборите? Подведе ли Ви някой в тези избори? Кой може да е доволен след тях?

По написаното във Фейсбук виждам, че разочарованите са мнозинство, а победители и удовлетворени се чувстват съвсем малко.

За успокоение ще кажа, че всеки може да загуби и пораженията не са страшни, ако знаеш да си направиш изводи от тях. Не е случайна фразата на Томас Едисън, който след поредния неуспешен опит да създаде дългосветеща електрическа крушка, казал: „Не се отчайвам. Сега поне зная най-малко осем хиляди неща, които не работят!“.

Но нека да видим заедно коментарите на тези, които не се чувстват щастливи от вчерашните резултати – следват автентични и без корекции цитати, а моите заключения са под тях:

*****

„Ние се изложихме, но за ГЕРБ не е ли разгром при 1 300 000 на предишните избори, сега само 500 000 и то с циганските и администрацията. Срам и позор!“ (Диана Иванова)

*****

„Да си изгубил 11 поредни избори от ГЕРБ, Бойко да те е сравнил с пачавра през това време, а в твое лице и партията, която оглавяваш, да си спечелил случайно и да предложиш Пеевски за шеф на ДАНС, само заради обещанието да арестува Бойко.
Това да е провалило правителството ти с огромни щети за партията ти…
Новата ти половинка да прави бизнес с Бойко.
И с Хохегер.
И сега да нахалстваш, че друг е виновен за загубата на изборите, без да си даваш сметката, че това се дължи на деструктивната ти роля… и това, че се натресе в листата, което отблъсна периферията на БСП.
Да се правиш на шменти капели, че загубата не е заради теб?!
И да искаш оставка?!
Няма по-голяма евро песоглавска наглост.“ (Богомил Бонев)

*****

„Това беше погром!
Не просто поражение, крах и крушение, а катастрофа.
Това беше разгром на една Партия, която в миналото бе легендарна!
Гласували за БСП днес – 416 612.
Гласували за Румен Радев чрез „БСП Лява България“ – 2 063 032 (тогава битката също беше ГЕРБ срещу БСП).
Нинова изгуби 1 646 420 гласоподаватели!!!
Това е най-ниският резултат в историята на Партията от 30 години.
Нинова влезе в историята – почти напълно унищожи Партията!
Днешният разгром на Нинова е зловещ ТРИУМФ на некадърността!
Доказателство за почти величавата посредственост на приватизаторката!
Горчива възхвала на бездарността на седесарщината в БСП!
Срам, обида и оскърбление за Лявото е това, което сътвори Нинова!
На това опустошение и приватизация на Лявото ще бъде сложен край!
ОСТАВКА, Нинова !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Веднага!
Махалото тръгва в обратна посока – към „Новата Лява България“, която ще измете всички десни мушмороци.“
(Петя Иванова от движение „Че Гевара“)

*****

„Ниската активност показва абсолютното недоверие към партиите на статуквато и не са победа за ГЕРБ, както ще чуете от Борисов след малко. Гласувала е администрацията, която си пази местата и фирмите на хранилката на партията. За БСП това е абсолютният максимум, който постигнаха, заради активиране на опозицията на Нинова, която гласува, за да подкрепи Станишев. Ясно е, че хората не ги припознават като опозиция. Ясно е, че в България има нужда от нова социалдемократическа партия и от консолидация на център-дясното. ДПС губи и ще продължава да стопява подкрепата си, защото младите в нейния потенциален електорат няма да гласуват повече като овце. Единствено националистите задържат подкрепата си, заради антибежанския и най-вече антициганския вот. Нищо неочаквано, промяната предстои.“ (Венелина Попова)

*****

„Хората във Франция, Испания, Италия… говореха каква Европа искат. Тук – едни апартаменти – колко струват, как са ги купили. В същото време, успоредно с апартаментите – едни 100 милиона от джобовете на хората отидоха за касови апарати. До есента от джобовете на хората ще бъдат извадени над половин милиард за нов софтуер за вътрешнофирмена дейност, пряко лицензиран от държавата. Някоя от партиите да говори по въпроса? Опозицията да го повдига?“ (Здравко Ангелов)

*****

„Изобщо изводите са много интересни и, както казах – в тези избори няма победители. Запомнете това.
ГЕРБ могат да печелят избори, но не могат да управляват, поне не управление, които да прави реформи и да дърпа България напред.
Предстоят серия от „катастрофи“.
Действително срив в подкрепата за всички партии. Основният извод е, че народът обърна гръб на модела, на статуквото.“ (Илиян Василев)

*****

„Около 70% от българите не обърнаха внимание на журналистите, социолозите, политиците.
Герб успя да победи БСП, доста убедително, което все пак е добре. Не гласувах за Герб, защото подло се опитаха да вкарат тук Истанбулската конвенция, която е натъпкана с грозен културен марксизъм. Мнозинството от българите, обаче, я отхвърлиха, и дано Герб да си научиха урока. Културно-марксисткият отвратителен урок.
„Десните” с големите кавички – Демократична България успяха да вкарат, на косъм, един депутат в ЕП. Този депутат несъмнено ще подкрепя ислямо-левичарите, културните марксисти, ще гласува за политкоректните мракобеси, които искат да забранят християнската, западна култура.
Не знам какви са резултатите в Европа – доколкото разбирам, в ислямо-левичарската Германия зелените са втората партия след левичарската партия на Меркел. Т.е. в първата икономика в Европа левичарите победиха. Но, доколкото разбирам, във Франция, крайната десница сякаш побеждава левичарската партия на президента Макрон. И то при избирателна активност от 54%, най-високата от десетилетия. Във Великобритания дясната партия „Брекзит” изглежда категорично побеждава. Ще видим.
НАЙ-ВАЖНОТО – около 70% от българите се изсмяха и не обърнаха никакво внимание на говорещите глави /наблюдателите, социолозите, журналистите/, които сега яростно се пенявят пред камерите. Не знам дали говорещите глави разбират колко са смешни – те ожесточено анализират нещо, което всъщност почти не се е случило. Все едно да коментираш поведението на насекомите, които се раждат сутринта, умират вечерта и живеят само един ден. Така и мислите на говорещите глави ще живеят само един ден. Около 70% от българите се изсмяха над ЦЯЛАТА политическа класа и я запратиха в калта. Не казвам, че там й е мястото, но около 70% от българите именно там я пратиха – в калта.
Не знам дали „победителите” в тези избори разбират, че „победата” им е изцяло ОБЕЗЦЕНЕНА. Не знам дали „победителите” разбират колко е голям позорът на журналистите, медиите, анализаторите, политиците, които постоянно призоваваха българите да гласуват, но около 70% от тях ги направиха за смях. Не знам дали говорещите умници знаят как те с трясък и срам се ПРОВАЛИХА.“ (Огнян Даскарев)

*****

„Вижте, ние живеем в „демократичен“ комунизъм – една партия, едни пари + европрограми + колосален държавен апарат. И ще кажа само едно нещо – никога, ама абсолютно никога не съм виждала при пусната обява за работа в моята фирма, а колегите ми декларират същото, да подаде молба за работа държавен служител. (Т.е. държавните служители са доволни от местоработата си – б.р.) Това за мен изчерпва темата, и тенденциите, и бъдещето.“ (Мая Бабанска)

*****

„Харесвам смелостта на независимите кандидати. Признавам, че някои от тях имат дори разумни идеи.
И все пак, аз мисля, че явяването им на тези избори е голям подарък за политическото дебелокожие. Защото практически легитимират избирателната система.
А тя в момента е абсолютно несправедлива към независимите кандидати. Пълна перверзия е да трябва един човек да се състезава с партийния апарат. С машината, която имат зад гърба си партийните листи.
Това няма нищо общо с демокрацията. Ни-щи-чко. Има страни, където няма такова животно като „бариера“ за влизането в Еврипейски парламент. Не знам дали това е добър вариант за България.
Но при всички случаи „конкуренцията“ на независими кандидати с партии е измама. Обикновена лъжа. И трябва ясно да бъде казана.“ (Мирослав Иванов)

*****

И последен цитат:

„Съгласно т. нар. политически мениджмънт, както класическият, така и модерният колониализъм се основават и градят върху ТИХОТО БЕЗСИЛИЕ на робите, при което изборите са детска залъгалка за наличие на Сила.
Инстинктивният и преднамереният БОЙКОТ на изборите е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ ИНСТИНКТИВНИЯ И ПРЕДНАМЕРЕНИЯ БУНТ.“ (проф. Янко Янков)

Край на цитатите и сега следват няколко реда и от мен.

Както виждате, грамотни хора са писали по-горе (не съм поправял правописни грешки).
Но, какво забелязвам – с изключение на последния коментар, никой от писалите не предлага истински изход от положението. И вероятната за мен причина е, че те не се виждат победители и не вярват, че системата може да бъде променена. Или пък, макар и сега недоволни, те все пак се надяват някога и техните хора да влязат във властта. Или пък имат някаква изгода от подобни безсмислени, според мен, избори. Само като си помисля, колко милиони и излишна енергия се хвърля в това да се проведе нещо без реални последствия. Оставете партиите, но си помислете колко журналисти и анализатори живеят от избор до избор, а ЦИК и Информационните там системи, и пр.?

Кой, освен луд или дете, ще извика, че «Царят е гол!»?

А изход има и той е измислен и тестван от векове.

Измислен е от най-мъдрите древногръцки философи. Колко души от нас днес могат да изчислят разстоянието до Луната без всякакви прибори, както те са го правели преди хилядолетия? А защо си мислим, че сме по умни в политическата наука от хора, които са мислили над тези въпроси през целия си живот, а не като нас – само след избори и между две бири?

Ако искате реална смяна на ситемата, то рецептата ми е следната:

Започнете с това видео (линк). Добавете към видяното във видеото – тестове за политици, гражданско образование и изкуствен интелект (линк). Намерете измежду хилядите неща, които Ви различават, поне 2-3 неща, които да Ви обединят с останалите свестни хора. И разбира се е необходима щипка вяра, че е възможна победа над статуквото. След това действайте до получаване на желания резултат.

Петър Стаматов
 

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.