Home » Авторски страници, българи зад граница

Временните ОС пишат до депутатите в България

2015.02.13 5 коментара
Spread the love

Временните обществени съвети на българите в чужбина (ВОС)* изпратиха на 13 февруари 2015 г. официално писмо до председателката на Народното събрание Цецка Цачева и до председателите на парламентарно представените партии.

.

ns_20150212

Таблото с гласуването в НС

Писмото е изпратено във връзка с новосъздадената Комисия по политика за българите в чужбина. Предложението бе гласувано от депутатите (вж. снимката в ляво) с приемането на промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и има за цел да се обвърже парламента с проблемите на българите в чужбина.

Припомняме, че на 22.11.2014 г. Временните обществени съвети на българите в чужбина изпратиха официално писмо до Народното събрание и партиите в него – вж. тук.

 

В писмото се предлагаше създаване на такава комисия. Ето какво още пишеше в него:

„Очакваме 43-то Народно събрание да разгледа и приеме промени в Закона за българите, живеещи извън Република България (приет 2000 г.) – създаване на изборен Национален съвет на българите в чужбина, създаването на изборни Обществени съвети на българите в чужбина, като консултативни органи към дипломатическите и консулски представителства на Р. България в Изборния кодекс – създаване на пълноценен избирателен район – Чужбина.“

Във връзка с това в писмото от ноември се настояваше: „…докато не бъдат приети тези законодателни промени, се обръщаме към вас със следните предложения, които да залегнат в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание:
​- всяка от парламентарните групи определя най-малко по един свой член (например някой от зам.-председателите) като народен представител за контакт по въпросите за българите от чужбина. По-големите парламентарни групи (над 50 члена) излъчват най-малко двама народни представители;
​- да се сформира подкомисия по въпросите на българите извън страната към комисията по Външни работи или към Правна комисия.

В самия край на 2014 година БСП Лява България първа откликна на предложеното от ВОС и взе инициативата в свои ръце предлагайки изменения в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, които да отразяват необходимостта от участието на законодателната власт във формирането, провеждането и контрола на политиката за българите в чужбина.

Внесеният проект на решение за допълнение на правилника на НС предвиждаше създаването не на подкомисия, както предлагаха сънародниците ни от чужбина, а на постоянна комисия. Помощен орган, който да съдейства и да подпомага на опазването на българското етнокултурно пространство и културно-историческо наследство в чужбина, да оказва помощ при защита правата на българите зад граница и да стимулира изграждането и организирането на българско лоби, което да подпомага постигането на целите на развитие на родината. След единодушното гласуване в НС, комисията е вече факт.

Текстът на писмото на ВОС до новосъздадената комисия  се намира тук (линк). 

———————————————————————————————————

*Допълнителна информация за ВОС

Временните обществени съвети на българите в чужбина (ВОС) са гражданска инициатива, възникнала през 2009 г. като реакция на опитите за ограничаване на активното избирателно право на българските граждани извън страната.

Защо са необходими ОС на българите в чужбина?

Така, както българите в България си имат и местно самоуправление – в лицето на общински съветници, и национално представителство – в лицето на народни депутати, така и за българите зад граница е необходимо същото. Обществен съвет може да се формира към всяко българско дипломатическо или консулско представителство. Те са независими изборни органи, предвиден по член 5 ал. 3 от Закона за българите, живеещи извън Република България, обн. ДВ бр. 30/11.04.2000 г.

Повече за тях може да намерите на уебстраницата на ВОС: www.globalbulgaria.org

Вече създадените Временни обществени съвети функционират само до провеждането на предвидените в „Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света“ (НСБГИБОС) избoри за постоянни Oбществени съвети (ОС).

До легитимните избори основните цели на ВОС са:

– да защитават политическите права на българите извън страната, на първо място избирателните им права;

– да работят за обединението и да защитават интересите на българските общности в чужбина;

– да работят по подготовката и провеждането на избoри за ОС на българите в чужбина, които легитимно да представляват българите зад граница пред националните институции.

Ето какво е записано в Националната стратегия (НСБГИБОС) за основните оперативни функции на ОС:

– да подпомагат дейността на дипломатическите и консулските представителства по отношение на българите – български граждани и/или лица от български произход, в съответната държава;

– да представят интересите на българите – български граждани и/или лица от български произход, временно или постоянно пребиваващи зад граница, в съответния консулски окръг пред дипломатическите и консулските представителства на Република България;

– да подпомага дейността на обществените сдружения на българите – български граждани и/или лица от български произход, временно или постоянно пребиваващи зад граница – за съхраняване на българската национална идентичност, самосъзнание, образование и култура сред българите;

– да предоставят информация по въпроси, представляващи интерес за българите – български граждани и/или лица от български произход, в съответната държава.

Какво не е Общественият съвет?

– Общественият съвет не е асоциация, в него не се членува, той е изборен орган.

– Обществените съветници не получават възнаграждение, те работят доброволно и безвъзмездно.

– Общественият съвет не получава инструкции от държавни организации.

Инициативата Временни обществени съвети на българите в чужбина се разви през последните 5 години, като натрупа значителен експертен капацитет в областта на теорията и практиката на политическото и институционално представителство на диаспорите по света, вот зад граница – юридически и организационно-технически аспекти, избирателни системи, изборни методики, изборна математика, електронен (интернет) вот, организация и работа на изборната администрация, съдебен контрол в изборния процес, гражданско участие в изборния процес, НПО и наблюдатели.

Представители на ВОС са автори на редица публикации в специализирани издания, експертни доклади и становища, медийни изяви. (Най-пълна информация за последните може да получите от интернет портала www.Eurochicago.com , който подкрепя инициативата от първия й ден.)

ВОС участват и в работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори към Министерския съвет.

Част от изборните правила за гласуването в чужбина, залегнали в действащия Изборен кодекс, възпроизвеждат в голяма степен текстове, предложени от експертите на ВОС.

Националната стратегия за българските граждани извън страната, приета през 2014 г., включва предложенията на ВОС относно институционалното представителство на живеещите извън страната.

Временни обществени съветници работят на пет континента в различни страни, сред които са: Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Канада, САЩ, Франция, Швейцария и др. (подредени по азбучен ред).


Линк към страницата на Обществените съвети на българите в чужбина – GlobalBulgaria.Org

5 коментара »

 • ... said:

  Добре е това писмо да бъде изпратено и до българските депутати в Европейския парламент, както и до Костадинка Кунева – българката евродепутат от Гърция.

 • Пламен Павлов said:

  Костадинка Кунева е и българска гражданка, българка в чужбина, което е още една причина да бъде запозната с исканията на Обществените съвети.

 • Любо said:

  Костадинка Кунева е избрана от гръцките избиратели, и се отчита пред тях. Нашето послание е към българските народни редставители, на които народа предоставя пълномощия да променят (или не) законите. Не Костандинка, Меглена трябва да прочете това писмо.

 • Пламен Павлов said:

  Познавам Костадинка – честен и почтен човек, избрана за “Българка на годината” /българка от чужбина, носител на наградата “Св. Злата Мъгленска”/ през 2010-та… Защо да не е наясно с всичко това? Но няма да споря, Ваша воля, в крайна сметка…

 • Мариана said:

  Аз лично не виждам лошо в това Костадинка Кунева да бъде запозната с исканията на Обществените съвети. Да, вярно, тя е избрана от гръцки граждани за евродепутат в общия Европейския парламент, но след и тя, като мнозина, има и българско, и друго гражданство, и след като е един доблестен и почтен човек – в което едва ли някой се съмнява, защо да не бъде запозната. Макар че разбира се тя няма никакви правомощия да определя това какво коват българските депутати в националния парламент. Това е тяхна грижа и отговорност пред избирателите, за което са оправомощени.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.