Home » Авторски страници, политика

Предизборна анкета на Еврочикаго: Отговорите на Патриотичен фронт

2014.09.30 6 коментара
Spread the love

Традиционно преди избори Еврочикаго се обръща с въпроси към партиите и коалициите, участници в тях. И преди тези предсрочни избори за български парламент се обърнахме с Анкета към участниците в политическата надпревара. Тя съдържа 12 задължителни и 6 допълнителни въпроса. На първите може да се отговори само с „ДА“ или „НЕ“. Отговорите на допълнителните въпроси е по желание.

Отговорите на партиите и коалициите ще бъдат публикувани по реда на тяхното получаване. Тази публикация съдържа отговорите, получени от Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО.

NFSB_VMRO_logo.

1. Според Вас, активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?

– Да, но не достатъчно.

2. Временните Обществени съвети на българите в чужбина излязоха с обръщение към политическите партии и коалиции, участници в изборите на 5 октомври, и към кандидатите за народни представители. В обръщението се призовава партиите да направят конкретни послания към българските граждани и избиратели зад граница. Вие запознахте ли се с това обръщение?

– Ние от Патриотичен фронт отправихме възвание до българите в чужбина и е изпратено на близо 700 организации, църкви, читалища и училища.

3. Смятате ли, че направихте достатъчно, за да вдигнете избирателната активност на българските граждани зад граница?

– Успяхме да мобилизираме български граждани основно в съседните на България държави, които да упражнят правото си на глас. Знаем, че това не е достатъчно.

4. Смятате ли, че естественият прираст сред диаспората, т.е. броят на родените в чужбина българчета, подобрява демографската картина в България?

– Да. Ние сме единствените, които години наред изследваме, информираме и предлагаме мерки за решение на този огромен проблем за българската нация.

5. Смятате ли, че паричните преводи на българите в чужбина към България, изчислявани на стойност между 1 и 2 млрд., са жизнено важни за българската икономика?

– Да. Много от държавите, които са били в лошо икономическо положение като нас, са напреднали благодарение именно на техните общности зад граница, които редовно финансират по този начин местните икономики.

6. Запознати ли сте с Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, която бе обсъдена с представители на диаспората и бе приета от правителството преди няколко месеца?

– Да. Единствената политическа сила в България, която помага на историческите български общности зад граница през последните 25 години, сме ние. И включително сме предлагали българска национална доктрина в Народното събрание, която да е обща за всички политически партии и правителства, но за съжаление не беше приета.

7. Ще работите и гласувате ли за създаване на нов, адекватен на съвременните условия Закон за българите в чужбина, въз основа на тази Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света?

– Да. Категорично ще работим в тази насока и това сме доказали с работата си през тези 25 години преход.

8. В Националната стратегия, а и в Закона за българите в чужбина от 2000 г., са предвидени представителни органи на българите извън страната, които да изразяват легитимно техния глас на институционално ниво. В тази връзка, съгласни ли сте в следващите общонационални избори да бъдат проведени и избори за Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и за Национален съвет на българите в чужбина?

– Да. За нас тези органи трябва да бъдат надпартийни, реално представляващи българите зад граница, а не фиктивно да бъде отчетена дейност.

9. Избирателите в чужбина са лишени от опцията „преференция“ в кандидатски листи, а също така те не могат да гласуват за независими кандидати, както избирателите в страната. Справедливо ли е това според Вас?

– Не. За нас това е дискриминация и лишаване на българите от избирателни права.

10. При последните обсъждания на изборния закон от ГЕРБ предложиха на гласуване идеята за създаване на МИР “Чужбина”, която остана неприета. Ако бъдете избрани за депутати, ще гласувате ли в Народното събрание за създаване самостоятелен избирателен район, в който да се събира вотът на избирателите зад граница, за да знаят те за кого отиват техните гласове?

– Да. Сред приоритетите ни, описани във възванието до българите в чужбина, бе включено и създаването на отделен избирателен район зад граница. Условието е да не бъде включвана република Турция в такъв район по следните причини:

– В Турция през всичките тези години, когато е имало избирателни секции, се е намесвала турската държава, което за нас е недопустимо и това бе доказано и от българския съд.
– Изборният процес там е в голяма степен фалшифициран и манипулиран.
– Гласовете от секциите в Турция променят вота на българите от другите държави поради факта, че там се гласува на 99% за една партия.

11. Бихте ли подкрепили отпадането на забраната българските граждани, имащи и друго гражданство, да се кандидатират за народни представители? (Постановена в чл. 65 ал. 1 от Конституцията на Р. България.)

– Това трябва да е решение за всяка отделна държава. Ние сме категорично против хора с турско и българско гражданство да участват в българската политика и съдбини.

12. Необходима ли е нова Конституция?

Трябва да има промени в определени насоки.

 

Допълнителни въпроси:

1. В анкетата първият въпрос бе: “Активни ли са българските граждани зад граница в националния живот?”. Аргументирайте се. Независимо дали смятате, че са активни или, че не са, кажете какви са причините за това.

– Стават все по-активни. Отчита се мобилизация на нашите сънародници в Западна Европа и Америка в организацията на предстоящите избори. Също така не останаха незабелязани и акциите в подкрепа на протестите у нас през последната година. В момента пък в гражданския борд за изборите при служебното правителство се появяват постоянно становища на съветите на българите зад граница. Наши сънародници от Република Македония негодуваха заради малкия брой секции в страната. Това са само примери от последните месеци.
Постепенно българските общности по света ще започват да играят все по-важна роля – защото броят на външните българи натежава във все по-голяма степен на фона на тежките демографски процеси в страната. България все повече ще бъде принудена да полага грижа за своите общности зад граница, защото те стават не просто основен икономически и демографски резерв, а въобще – да го кажем така – основна форма на съществуване на българската нация.

2. Потенциалните избиратели извън страната надхвърлят 600 000 души. Какви конкретни ангажименти, които да отговорят на проблемите и очакванията на диаспората, можете да предложите?

– Едно от нашите предложения от години е в България действително да започне да работи министерство на външните българи. Също така трябва да се създаде възможност българите в чужбина да участват изключително лесно в изборите.
Колкото до нашите сънародници в близките до България страни – ние не спираме да работим с техните културно-просветни организации. Държим на връзките с народа на Република Македония и можете постоянно да откриете в медиите примери за сътрудничество, за защита на правата на българите там, за общи чествания на общата ни история и т.н.
Винаги сме били и принципни поддръжници на въвеждането на избирателен район „Чужбина”, който обаче да не включва гласовете от Турция. Готови сме да приемем и обсъдим всякакво предложение и ще сме ви благодарни, ако ни пишете.

3. По какви пътища стигате към своите избиратели, така че те да се мобилизират и да Ви подкрепят?

– Постоянно сме „на терен“, работим и в социалните мрежи, разработваме и собствени медии – информационни агенции, вестници, телевизии. И разчитаме на свои структури в цялата страна.
Колкото до българите в чужбина, ние поддържаме естествени връзки с българите от околните страни. По исторически причини, както вече стана дума, особено активни са тези връзки с българите от Македония, Западните покрайнини, Албания, Бесарабия и Румъния.
Знаете, че ВМРО е организация, която започва своята история именно сред останали извън България българи. Така че тази тема е особено чувствителна за нас, дори основна. Постепенно, обаче, разширяваме мрежата си за контакт с българите в чужбина. Преди дни изпратихме възвание към тях. Записахме и видеообръщение.
Винаги можем да свършим повече и не се задоволяваме с постигнатото. Знаем, че всички политици у нас са длъжници на българите в чужбина – и на новите емигранти (напуснали страната по политически, а после и по икономически причини), и на онези българи, които са останали извън пределите на Родината по силата на несправедливи граници.

4. Според Вас, как ДПС успява да получи много избирателни гласове не само в Турция, а и на други места – имаме примерите на Ленкница (Полша) и на още много секции в Западна Европа?

– Със съжаление трябва да отбележим, че ДПС работи педантично и постига резултати на базата на срастването със сенчест бизнес, схеми за покровителство и откровено купуване на гласове.
ДПС работи с част от новата българска емиграция и успява да се превърне в нещо като „синдикат“ на тези хора зад граница – особено сред онези с турски произход.
Затова икономически активните българи, съвестните граждани, от българската диаспора по света трябва да са много активни. Това е единственият начин да се преодолее монополът на ДПС върху големи групи наши съграждани зад граница.

5. Отделили ли сте средства за политическа реклама в българските медии зад граница, и ако да, от какъв порядък са тези средства, в сравнение със средствата за медийната Ви кампания в България?

– Не е възможно да се изчисли точно какъв е размерът на средствата поради факта, че българските медии и интернет пропагандата достига и сред българите в чужбина.

6. Вашето кратко послание към българите в чужбина.

Ще цитираме своето възвание към българите в чужбина:

Уважаеми сънародници, номер 24 в бюлетината е номерът на обединените патриоти. Надяваме се в изборния ден вие да сте пред урните, за да не позволим контролиран и купен вот да направи България още по-непривлекателна. А повече от всичко ние искаме нашата България да бъде привлекателна за вас, да ви кара да бъдете горди с произхода си, да ви защитава, а защо не – и да ви даде възможност един ден да заживеете отново в нея.
Ние не делим българите на такива в страната и такива в чужбина. Знаем, че светът днес става все по-глобализиран, знаем, че вие сте полезни там, където сте. И искаме вие да знаете, че за нас България е там, където има и един българин.
България над всичко!

.

—————————————————————————————————————–

Бел.ред.:  За повече информация за изборите в чужбина вж. сборна тема Парламентарни избори ’2014 

 

6 коментара »

 • Стеф said:

  мдаааа…. обещания много. вкл. за MИР чужбина.

  на кое ли обаче да вярваме?
  защото паметта на читателите не е къса – ето:

  2010г : подготовка на нов Изборен кодекс (на Фидосова)
  Отговорите на Костадин Костадинов зам-председател на ВMРО
  https://www.eurochicago.com/2010/07/vmro-kostadinov/

  В момента се подготвя ново изборно законодателство – изборен кодекс. Българите живеещи в чужбина от години настояват за възможността да избират народни представители, еднакво със сънародниците си в страната – право, което се гарантира и от член 26.(1) на Конституцията. Подкрепяте ли възможността да се регистрират избирателни листи и независими кандидати в 32-ри многомандатен избирателен район „чужбина“, както в районите в страната?

  Въпросът се състои от две части – българите, живеещи в чужбина, и сега могат да избират свои народни представители по силата на правото, дадено им от чл. 26 на Конституцията. За съжаление обаче към настоящия момент не съществува възможност за избиране на депутати от допълнителен многомандатен избирателен район, условно наречен „Чужбина”. На фона на напусналите българската държава през последните 20 години средно милион активни български граждани с избирателни права, ние от ВМРО считаме това за сериозен пропуск в изборното ни законодателство. Също така считаме обаче, че за съжаление към настоящия момент въвеждането на един такъв допълнителен район вместо да даде възможност на нашите сънародници да избират свои депутати от своите среди, ще ги ограничи още повече. За съжаление сред българските граждани с избирателни права в чужбина попадат и повече от 300 хиляди граждани на Република Турция. Тяхната избирателна активност по знайни и незнайни механизми се покачва все повече от избори на избори, за да достигне числото 80 000 на последните парламентарни избори. Съобразно действащото сега изборно законодателство, а дори и съобразно действащото старо изборно законодателство, това ще означава, че практически всички депутати в 32-ия многомандатен район „Чужбина” ще бъдат избрани от Турция. Няма какво да се лъжем, това е един от най-сериозните проблеми на съвременната ни парламентарна демокрация.

  2011г. – президентски избори, интервю с кандидата за президент на ВMРО и председател на ВMРО Красимир Каракачанов
  https://www.eurochicago.com/2011/09/krasimir-karakatchanov-otgovori/

  Бихте ли подкрепили обособяването на избирателен район „Чужбина“, в който да се регистрират партийни кандидатски листи и независими кандидати както в районите в страната?

  Да, но при други обстоятелства. За съжаление, при настоящата активност на избирателите в Турция, подобен район само би дал на етническите политически играчи възможност да вкарат още няколко турски депутати, а дори и да спечелят всичките места в подобен район „Чужбина”. Това в още по-голяма степен би изкривило картината на представителството – представителството въобще и самото представителство на българите в чужбина.
  Съзнаваме, че подобно становище може да прозвучи стряскащо и дано то не се чете като недоверие във възможностите на нашите сънародници зад граница да се мобилизират и обезсмислят с гласовете си етническия вот в Турция. Но ние просто разсъждаваме от гледната точка на практическото приложение – дори преди година, отново във Вашето издание, моят заместник Костадин Костадинов също изложи тази гледна точка и тя предизвика дискусия

 • Стефан said:

  “България все повече ще бъде принудена да полага грижа за своите общности зад граница, защото те стават не просто основен икономически и демографски резерв, а въобще – да го кажем така – основна форма на съществуване на българската нация”

  Това е интересен поглед. Не го бях чувал преди от политическа сила.
  Жалко, че го носи коалиция от две партии с ксенофобски акценти в риториката, начело на които стоят доказани донсници на ДС.

 • Mila said:

  “4. Смятате ли, че естественият прираст сред диаспората, т.е. броят на родените в чужбина българчета, ПОДОБРЯВА демографската картина в България?
  – ДА. Ние сме единствените, които години наред изследваме, информираме и предлагаме мерки за решение на този ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ за българската нация.”

  Но комент.

  ………….

  “- Гласовете от секциите в Турция променят вота на българите от другите държави поради факта, че там се гласува на 99% за една партия.”

  Нонсенс. Вотът на емиграцията извън Турция НЕ Е еднопартиен, та да го промени една-единствена диаспора. Друг е въпросът, че ДПС няма ни грам проникване извън Европа. Вашето е ясно, че е на върха на иглата:
  избори 2013 – http://results.cik.bg/pi2013/rezultati/32.html – 0.97% за ВМРО самостоятелно
  евроизбори 2013 – http://results.cik.bg/ep2014/rezultati/32.html – 8.36% в калабалъка като сателитка на демагога Бареков

  ………….

  “Колкото до нашите сънародници в близките до България страни – ние не спираме да работим с техните културно-просветни организации.”

  С организирана културно-масова дейност ли се занимават? С класова борба с дребнобуржоазните навици на враговете на пролетариата? Сценични изяви на вокално-инструментални родолюбиви ансамбли, какво има там? Ех, тва пусто десарско влияние! 😀

  ………….

  Съвет за подобряване имиджа в соц. мрежи: наемайте не толкова изтрещяли и с откачено реле тролове… или поне почнете да плащате на самосиндикалистите-патриотари. 😀

 • Mila said:

  Апропо, в цивилизационно-ценностно отношение сте толкова далеч от адекватните трендове на съвременното про-глобално мислене, че вече спирам да се почудвам защо българомохамеданите продължават да са здраво прикачени към отдушника ДПС. С такива нефелни патриотарски националистически организации, с “непродаваемата” им шаблоназирана и митологемна реторика, напълно непродаваема пред диаспорите с “променени манталитети” (привзети от правово-организирания свят), ДПС ще продължат да са бастион на една сериозна част от днешния БГ-демопрофил. Нишата ви е губеща и навитаци да чопкат от нея дебнат отвсякъде. Работете спокойно “немили-недраги” от Скопие и Букурещ кат едни същи възрожденци и успех в културно-масовите мероприятия! 😀

 • Виктор said:

  Освен типичното за националистите празно самохвалство тук се вижда най-вече заинтересуваност от хората с българско самосъзнание на балканите. Останалото са празни приказки.

 • koмитa said:

  А-а-а-а, парите на българите не отиват само при чешките и австрийските пенсионери! Баш ДС-крадците викат силно “Дръжте крадеца”! ДС-агент Дончо Кънев Каракачанов (баща на ДС-агент “Иван” Каракачанов) е основен съдружник и управител на търг. д-во “БулЕнерджи” – ООД, със седалище и адрес на управление гр.Своге, ул. Староселска 4 (ДВ бр.27 / 26.03.1999г.), имайки участие в няколко парка за възобновяеми източници на енергия! Така че айде не на нас тая енергийна циганска демагогия на ДС-побългарените влашки мангасари Каракачанови и палето им от пернишката маала Джамбазе-менгян Конекрадски с клоунадите-“протести” и референдумите за руските енергийни интереси в Б-ия!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.