Home » Е-Списание

Чикаго се готви за срещата на НАТО, а българите в града – за среща с президента Плевнелиев

2012.05.18 Един коментар
Spread the love

Двадесет и петата среща на върха на НАТО ще се проведе на 20 и 21 май 2012 г. в Чикаго

В предстоящите няколко дни в града ще пристигнат високи гости и представители от близо 70 страни. Но чикагци приемат срещата с раздвоени чувства. От една страна те я приветстват, а от друга са против нея, защото тя ще им принесе само неудобства и притеснения.

Тук още цари съжаление от пропусната възможност за организиране на олимпийските игри през 2016 г. и много от жителите на града не мислят, че предстоящата среща ще окаже силно влияние върху световния имиж на Чикаго. Работещите в многобройните офиси на фирми в центъра получиха още в понеделник указания за промени в транспорта, за затворени улици, а на някои даже им беше разрешено да не се обличат официално, за да не стават мишена на протестиращите, които се очакват да се съберат и да пречат на срещата. На много места са отменени: костюмите, вратовръзките и дрехите с корпоративни лога. Някои бизнеси са затворени и служителите няма да отидат на работа днес, в събота и неделя. Основни атракции, сред които планетариумът, аквариумът и музеят Фийлд, няма да отворят врати в неделя. Дори банки обявиха, че затварят клоновете си в центъра от петък до понеделник. Така например базираната в Чикаго “Харис банк” ще закрие три от своите 30 клона в центъра, а PNC Bank ще закрие един. Първите страници на всички вестници се посветени на събитието.

Полицията от целия район на щата е концентрирана в чикагския даунтаун, който е като залят от синя вълна от униформите им. По радиото се чуват интервюта със собственици на ресторанти и други заведения, които се оплакват, че ще понесат загуби, понеже хората ще избягват посещенията в центъра през уикенда. Все пак се появиха и съобщения, че някои ресторанти в очакване на гостите на срещата са превели менютата на 10 езика.

НАТО се очаква да доведе 10 000 посетители в Чикаго, в това число много от световните медии. Броят на журналистите, присъстващи на събитието, ще бъде около 2500. От България до сега са пристигнали най-малко 20 човека. (Бел.ред: Aкредитиран е и екип на Eurochicago.com). Изчислено бе, че само постъпленията от хотели и храна ще възлязат на 128 милиона, а от данъци в хазната ще постъпят над 3 милиона.

В същото време се припомня, че Националното изложение на ресторантите (National Restaurant Show), което заради НАТО премести годишното си изложение в третата седмица на май, привлича 58 000 посетители на града.

Независимо, че срещата на върха на НАТО се събира без “Голямата осмица” – Г8, в Чикаго се очакват много силни протести. От всички краища на Илинойс (плюс контингент от съседни щати) се събират хора, за да изявят своето несъгласие със случващото се в света. Протестиращите са планирали изявите си за срещата на върха в продължение на месеци чрез интернет, за да се координират пътуванията и настаняванията в града.

В същото време дори ВВС с изтребители F-16, ще бъдат в бойна готовност. След няколко часа днес, 18 май, изтребителите с други военни самолети и хеликоптери на бреговата охрана (Dolphin HH-65) ще кръжат в небето над Чикаго, като част от подготовката за осигуряване на срещата на НАТО.

От 12 часа на обяд в събота до 21 май понеделник ще бъдат затворени всички основни магистрали и железопътни линии, минаващи в близост до McCormick Place, където е срещата на НАТО. За повече информация вижте линка Security Restrictions and Transportation Plan for the 2012 NATO Summit тук.

Българите от Чикаго ще се срещнат с президента Плевнелиев за първи път

Докато в центъра придвижването е затруднено, нашето Генерално консулство прави всичко възможно за предстоящата среща на българското общност с държавния ни глава на 19 май 2012 г. от 12 часа в Ботаническа градина в Гленко. Осигурен е безплатен транспорт от Метрата, а за автомобилистите – безплатен паркинг. Единственият проблем, който може да попречи всички желаещи да се видят с държавния глава, е друга важна среща. Тя обаче е на футболния терен – точно по това време в Европа започва финалният двубой между Байерн– Мюнхен и Челси от шампионската лига, което ще накара много от запалянковците да останат пред телевизорите.

Още веднъж повтаряме адреса на срещата с президента.

Chicago Botanic Garden, с адрес:  1000 Lake Cook Rd, Glencoe, IL 60022.

Тя ще се състои в Научната лаборатория и цветната градина пред нея, откъдето започва мостът Трелис (The Trellis Bridge).

До края на същия ден Росен Плевнелиев ще посети двете български православни църкви и тържеството послучай 10-годишния юбилей на училище “Джон Атанасов”.

Еврочикаго ще разкаже за главните срещи на президента в Чикаго. Oчакваме и вашите въпроси към него – линк.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.