Home » Избрано

СИМЕОН ДЯНКОВ С ОТМЕНЕНО ПОСЕЩЕНИЕ В ЧИКАГО

2011.03.30 11 коментара
Spread the love

Съобщение на Генералното консулство на Република България в Чикаго


Уважаеми Дами и Господа,

Бих искала да Ви информирам, че днес 31.03.2011г. беше получено съобщение от Министерство на финансите на Република България, че поради спешни и неотложни ангажименти в страната отпада посещението на Министър Дянков в Чикаго.

Това съобщение отменя предишното, което е по-долу.

С уважение,
Лила Георгиева
Консул

————————

Уважаеми дами и господа,

Моля за Вашето любезно съдействие за разпространяване чрез медиите и контактите, с които разполагате, на Покана към всички наши сънародници за среща с Вицепремиера и Министър на финансите на Република България, г-н Симеон Дянков, която ще се състои в неделя, 3 април 2011 г. от 17.00 часа в залата при Българската православна църква “Света София”.
Каним и всички журналисти на пресконференция от 16.30 часа в БПЦ “Света София”.

Благодаря Ви предварително!

С уважение,
Лила Георгиева
Консул

11 коментара »

 • Еврочикаго said:

  Както обикновено в такива случай, редакцията на Еврочикаго ще събере въпросите на своите читатели и ще ги представи писмено на министър Дянков. Може да задавате въпросите си тук като коментар (дори анонимно) или да ни ги изпратите на редакционния имейл – линк.
  Искаме да припомним, че при гостуването в радио “Отзвук” във Флорида той отговори на някои ваши питания, но други останаха без отговор (надяваме се единствено поради липса на време).

  Ето къде събирахме въпросите до г-н Дянков преди посещението му в радиото:
  https://www.eurochicago.com/2011/03/simeon-dyankov-v-studioto-na-radio-otzvuk/
  А във втората част на тази статия ще видите на кои въпроси отговори министъра:
  https://www.eurochicago.com/2011/03/virtualna-sreshta-ministar-dyankov-s-balgari/

 • Nik said:

  Господин Министър,

  Във връзка с Вашето предстоящо посещение в Чикаго, при възможност, молим да отговорите по избран от Вас метод, на следните въпроси:

  1. Бихте ли подкрепили (морално и финансово) проект на тема „Предизвикателства пред петия период на българската имиграция в САЩ (1989 – 2011 и т. н.)”?

  2. Какво е отношението Ви към „Българския ДНК проект” на Family Tree DNA, ръководен от Евгени Делев от Франция?

  3. Бихте ли подкрепили (морално и финансово) един национален проект на тема „Комплексен българският генотип”?

  4. Господин министър, Вие от кои хаплогрупи сте?

  Благодарим Ви,

  Български научен център – Чикаго

 • Pesho said:

  За улеснение извадих неотговорените при посещението в радиото въпроси:

  2. Смятате ли, че правилно българите в чужбина да имат свое представителство в Парламента (32 МИР Чужбина), което да е пропорционално на обществената им тежест и ролята им за съхраняване на социалния мир чрез несекващите трансфери от милиарди лева? Изборният Кодекс не предвижа избирателен район в чужбина. Българите в чужбина няма да гласуват за кандидатски листи (нито пък с преференции). В този смисъл, те нямат свои избрани депутати, които да ги представят в Народното Събрание, в противоречие с Конституцията. Бихте ли се ангажирали с решаването на проблема за институционалното представяне на над един милион българи в чужбина, пред органите на държавната власт?

  4. Въпрос за здравните осигуровки на българите в чужбина. Г-н Дянков сам попадна в тази нелепа ситуация да дължи осигуровки за годините прекарани в САЩ. Той можа да изчисти дълга си благодарение на закон прокаран под натиска от българите в чужбина през 2007 г. Това обаче беше частично решение и дълговете отново са се натрупали. Има готов законопроект на Синята коалиция и е достатъчно той да лобира за него, ако иска реално да помогне. Би ли подържал министър Дянков този законопроект?

  8.Законът за българите живеещи извън Република България (Обн. ДВ. бр.30 от 11 Април 2000г) предвижда създаване на Национален съвет на българите в чужбина.

  (а) Съгласно член 19 (1) на горния закон един от министрите определен от Минситерския съвет е член на този съвет . Бихте ли приели Вие да станете негов член?

  (б) Бихте ли предприели стъпки, Закона за българите в чужбина да заработи?

  (в) Съгласно член 5(3) на горния Закон:
  Към дипломатическите представителства на Република България в държавите, в които има български общности или български национални малцинства, могат да се създават консултативни органи на българите, живеещи в съответната държава, които се състоят от представители, излъчени от българите в чужбина.

  Как разбирате думата „излъчени“? Става дума за „назначени“ или „избрани“ членове? В английския превод на Закона за Венецианската комисия, думата е преведена като „elected“. На какво се дължи според вас очевидната нееднозначност на използваната дума „излъчени“?

  (г) Използваме случая да ви съобщя, че към дипломатическите представителства на следните държави Бразилия, Канада, Франция, Испания, Германия, Гърция и Австралия, вече има създадени Временни обществени съвети на българите в чужбина. Тези съвети желаят да организират избори за Постоянни Обществени съвети по член 5 ал 3 на горния Закон. Бихте ли ни съдействали?

 • Nik said:

  Пешо,
  Министър Дянков не отговори и на въпросите на Български научен център – Чикаго. Затова ги поставяме за втори път.
  Всички добро до 3 април 2011 в БПЦ „Света София“.
  .

 • verdji said:

  БНЦ защо не разкаже малко повече за простосмъртните – какъв е този Български ДНК проект, че за първи път чувам 🙂 ама все пак ми е простено аз живея в България ние сме със сто години назад и 20 в дясно:) Къде може да се прочете повече? че ми стана любопитно?
  Защо в България никой не е говорил за такива неща?

 • BAA (author) said:

  Привет,
  Много богата информация естествено ще намерите в http://www.EuroChicago

  Препоръчваме Ви:

  1. Преместете се горе в дясно на EuroChicago
  2. Намeрете Search the archive
  3. Напишете ДНК
  4. Натиснете „лупата”
  5. Наслаждавайте се на богата информация
  6. Благодарете на EuroChicago
  7. Посетете отново EuroChicago

 • Павел said:

  Аз искам да знам защо в повечето български посолства по света вече не се приемат заявления за български паспорти. Нямало скенери за отпечатъци, е “обяснението”, но това не ми обяснява защо няма такива скенери – много са скъпи, или правителството е решило че на българите в чужбина не им трябват документи?

 • Камелия said:

  Правителството е решило, че не му трябват българи в чужбина! След като си позволява да даде най-много 100 лева на дете в чужбина за да учи български, значи желае това дете да не остава българин!

 • Pesho said:

  Други въпроси пристигнали на редакционния имейл:

  1. На 30 март 2011, в МС на Р България са одобрени 9 национални програми за средното образование. Сред тях е и програма «Роден език и култура зад граница», с одобрен бюджет от 2 150 000 лева.
  Предишното правителство отпусна през 2009 г. 5 милиона лева, за които кандидатстваха 50 училища. През 2010 г. бяха отпуснати 3 милиона лева, въпреки Вашите твърдения, че във време на криза се инвестира в образование. Тези пари бяха и допълнително съкратени, макар бенефициентите да нараснаха на 100 училища. През 2011 г. могат да се очакват над 150 училища, а сумата продължава да намалява.
  Министър Игнатов заяви на 9 март пред учители в Лондон, включително и пред говорителя на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), че програма «Роден език и култура зад граница» е станала 5 милиона. Как така, няколко дни след това, се оказват по-малко от половината на съобщената сума?
  Г-н Дянков, защо средствата за образователни програми в чужбина не се увеличават, а намаляват? Каква е логиката и къде е политическата воля за провеждане на образователна политика, като инвестиция в бъдещото българско поколение?
  2. Г-н Дянков, като министър отговарящ за българите в чужбина, имате ли приблизителна оценка за броя на учениците в задължителна училищна възраст в чужбина и какви са потребностите им за обучение по български език?

  По занижени неофициални данни на МВнР (предоставени на народните представители), българските граждани живеещи постоянно в чужбина (без Турция) са над един милион. Можем да очакваме, че децата в задължителна училищна възраст в чужбина са над 200 000.
  В момента пари по програма «Роден език и култура зад граница» достигат до 10 000 деца, като първата година (2010) бяха 3000. Можем да очакваме, а и да се надяваме, че догодина програма «Роден език и култура зад граница» ще достигне до поне 20 000 деца, което означава средно по 100 лева на дете. А ако се позволи на големите образователни центрове да проведат крайно наложителното вече дистанционно обучение с желание да се обхванат максимум деца, цифрата допълнително ще спадне вероятно до 20 лева на дете. За каква помощ се говори в такъв случай, когато националният бюджет осигурява на всяко българско дете над 1000 лева за образование?
  По време на проведения мониторинг по програмата «Роден език и култура зад граница», а и извън него, висши държавни служители изискват обучението да се провежда при възможно най-качествените условия. Насърчава се наемането на подходящи помещения (тъй като посолствата не могат да осигурят такива!), както и назначаването на квалифицирани учители. Осъзнава ли се обаче, че това струва пари или се подминава този факт, тъй като тези средства се плащат от родителите… само от онези, които желаят и могат?
  Как ще се обхванат децата с тези 20 или в най-добрия случай 100 лева? Осъзнава ли се, че с това на практика държавата абдикира от изпълнението на свои конституционни задължения?
  3. Според Конституцията на Р България
  Чл. 26. (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
  Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.

  Г-н Дянков, горните разпоредби вече 20 години не се спазват, вследствие на което България загуби вече цяло поколение българско население. Какво възнамерявате да направите Вие и правителството, за да гарантирате приложението им в бъдещия закон за училищно образование?

  Други въпроси:
  от името на Френско-български форум -Любомир Гаврилов:
  1) В последните дни много българи в чужбина бяха озадачени от факта че ДАБЧ е асоциирана с преброяване на българите в чужбина, организирано от извън-парламентарната партия “Другата България”. Смятате ли, че това е нормално? Ако не, смятате ли да санкционирате отговорните лица?
  2) Кога ще бъде публикуван за обществено обсъждане проекта на Закон за българите в чужбина? Давате ли си някакъв краен срок за това?

  —–=-
  Pitaite go za nezakonnoto prebroyavane na moshenika Bojo Tomaleti i za zdravnite osigurovki kak si gi e opravil i koga shte vnesat zakonoproekt da se likvidira problemut.

 • Георги - българин said:

  Молим ориентирайте ни – трябва ли Дянков да се извини на българската общност в САЩ за отмененото си посищение?

 • Rayna Nedyalkova said:

  По повод посещението на министър Дянков в Чикаго, аз положих усилия, за да осигуря собственото си присъствие на тази среща, тъй като считах, че е важно. След отменянето на срещата в последния момент – аз настоявам за конкретно обяснение и извинение – защо тази среща е отменена – може би целта на срещата не е била толкова приоритетна? Разпространеното в медиите обяснение не ме задоволява. Действията и отговорностите на всеки от нас са точно толкова важни, колкото и действията и отговорностите на един министър. В този смисъл, ако правителството наистина има нужда от нашата подкрепа – каквото и да означава това, би трябвало да проявява малко повече уважение.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.