Home » Авторски страници

Божидар Димитров: Подкрепям искането диаспората да избира свои представители в парламента, но решението ще е на НС

2010.06.10 Един коментар
Spread the love

Министър Б. Димитров отговарящ за българите зад граница заяви пред www.Eurochicago.com, че планува скоро да посети Чикаго

Бяхме предвидили среща с министъра за българите в чужбина Божидар Димитров в средата на месец май на Шестия световен форум на българските медии. За съжаление, в последният момент министърът без портфейл бе възпрепятстван да пристигне във Виена.
След края на форума от редакцията на www.Eurochicago.com му изпратихме писмо с някои въпроси, които вълнуват емигрантите в Чикаго, а вероятно и много от българите по света.
Министър Димитров бе любезен да ни отговори – предлагаме ви нашето интервю, което ще продължим при гостуването му в града ни.

Еврочикаго: Колко са българите по света, как са разпределени, от къде се черпят данните?

снимка:Frognews.bg

снимка:Frognews.bg

Министър Б. Димитров: Според стастистиката броят на българите по света е между 3 и 4 млн. Те могат да бъдат разделени на две основни групи. Едната е на български граждани, които са напуснали страната в последните 100 години. Те живеят и работят по цял свят, като най-значими са общностите в ЕС, САЩ, Канада, Южна Африка. Тази група по различни оценки наброява 1 – 1,5 млн. души. Цифрата не случайно е в толкова широки граници, защото е трудно да се каже колко българи са се установили трайно да живеят в чужбина и колко са заминали да работят само временно. Втората голяма група българи са останалите на чужди територии сънародници, вследствие на териториални загуби на страната след войните през 20в. или вследствие на масови преселвания в периода на 17 – 19 век. Това са българските групи в Турция, Гърция, Македония, Албания, Косово, Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна,Казахстан и т.н
Данните за броя на българите в чужбина могат да бъдат намерени в сайта на Държавна Агенция за Българите в Чужбина – www.aba.government.bg, но и там не са пълни, тъй като не малко наши сънародници вече са загубили българското си гражданство и не се отчитат в статистиките на дипломатическите ни представителства в чужбина.
Приблизителните данни за броят на българите в чужбина се определя от Национален Статистически Институт.

Еврочикаго: В Закона за българите, живеещи извън Република България (от 2000 г.) се предвижда създаване на Национален съвет за българите в чужбина, в който ще членуват и представители на диаспората, но такъв и до днес не е формиран. Сега се подготвя съвсем нов проекто-закон. Кога се очаква неговото обнародване и какви ще бъдат възможностите на българите зад граница да си кажем мнението по него? (От Българо-американската асоциация в Чикаго още през юни 2008 г. изпратихме предложения до ДАБЧ и още 7 държавни институции за възможност за съдействие по подготовката на закона.)

Министър Б. Димитров: В момента експертна междуведомствена група работи по Закона за българите и българските общности, живеещи Р България. Очаква се той да бъде внесен за гласуване в Народното събрание през октомври месец. Самият законопроект ще бъде качен през септември месец на сайта на ДАБЧ – www.aba.government.bg и на новия сайт www.mba.government.bg, който е в процес на обработка и ще бъде отворен до края на месец юни.
Вие можете да дадете ваши предложения по Закона на е-mail [email protected], факс: 0035929879618 и на имейла на Държавна Агенция за Българите в Чужбина – [email protected]

Еврочикаго: Българската диаспора от години настоява за възможността да избира директно собствени народни представители в Народното събрание – право, което се гарантира и от член 26 (1) на Българската конституция. Наскоро фондация “Гласуване без граници” подкрепи експертно педложение за промяна в този смисъл на Изборния закон. Това предложение (“Избирателна система 8/32“) е внесено във Временната комисия за изработване на избирателен кодекс. Бихте ли подкрепили искането за обособяване на нов многомандатен избирателен район – ЧУЖБИНА, в който диаспората да избира свои представители в Народното събрание?

Министър Б. Димитров: Лично аз подкрепям това искане, но решението ще се вземе от Народното събрание. Във връзка със законопроекта за избор на народни представители от българските общности в чужбина, нашият екип ще даде своето становище след като бъде разгледан и обсъден не само в Правната комисия на 41 НС, но и в по-широк обществен кръг, където гражданските организации да имат възможността да изразят своите позиции и предложения.

Еврочикаго: Може ли да ни кажете ориентировъчно, колко време ще отнеме процедурата чужденец да получи българско гражданство ако сега подаде документи?

Министър Б. Димитров: Според измененията в Закона за българското гражданство, които бяха внесени в НС от мен и бяха одобрени в средата на април месец 2010, срокът за получаване на положителен или отрицателен отговор на подадена молба за българско гражданство е една година. Поради натрупаните преписки (около 60 000) през последните години в резултат на недобре организирана работа, сега се работи с ускорено темпо за да бъдат отхвърлени тези натрупани преписки до края на тази година. За 10 месеца работа 25 000 преписки вече са приключили. А от началото на тази година, т.е. за 5 месеца – 8 551 българи получиха гражданство. Само за сравнение ще ви дам – за цялата 2008 г. гражданство са получили 7 113 души. Сами можете да направите оценката … Остават още 35 000 молби да бъдат обработени, за да започнат молбите по новия закон. Сами разбирате, че това натрупване забавя процеса, но съм уверен, че през 2011г. сроковете ще се спазват и работата ще върви в норми..

Еврочикаго: Планирате ли посещение в Чикаго, за да развалите традицията, политици и правителство да се сещат за нас обикновено само преди избори? Ние ви очакваме.

Министър Б. Димитров: Да, планувам посещение в САЩ и по-конкретно в Чикаго, защото там се намира най-голямата българска общност в Америка и искрено се надявам то да се осъществи скоро.

——————
От редакцията:
Според нас това е първото официално заявление на представител от такъв ранг в държавата, в което се подкрепя искането за обособяване на нов многомандатен избирателен район – ЧУЖБИНА. Всичко по темата е събрано в нашия обзор – линк.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.