Home » Е-Списание

Анкета: Българите в чужбина и участието им в изборите в България?

2010.06.10 14 коментара
Spread the love

Анкетата приключи – резултати

Според вас, правилно ли е българите с двойно гражданство да гласуват в български избори? А да се кандидатират и да бъдат избирани?

706 човека дадоха своя глас на двойката въпроси по следния начин:
* ДА –и да гласуват и да бъдат избирани. (44%, 313 Votes)
* НЕ–да не гласуват и да не бъдат избирани (37%, 260 Votes)
* ДА гласуват, но да НЕ бъдат избирани. (16%, 114 Votes)
* Това не е моя работа. (3%, 20 Votes)

Cтартирала на 2010-06-10 Завършила: 2010-12-15 Total Voters: 706
Подобна анкета във в-к Капитал: http://www.capital.bg/interaktiv/anketi/?guid=1630

—————–=——————–

А ето как стартирахме анкетата:
Според конституцията (член 26.1) всички български граждани имат равни права и задължения. Въпреки това родината ни е единствената европейска държава, която няма институционална връзка със своята диаспора. Нещо повече, дори българските граждани с двойно гражданство живеещи в България, не могат да бъдат избирани за народни представители.

Участвайте в нашата анонимна анкета, в която ви питаме:

Според вас, правилно ли е българите с двойно гражданство и живеещите в чужбина да гласуват в български избори? А да се кандидатират и да бъдат избирани?

* НЕ– да не гласуват и да не бъдат избирани
* ДА– и да гласуват и да бъдат избирани.
* ДА гласуват, но да НЕ бъдат избирани.
* Това не е моя работа.

Очакваме вашия отговор като коментар тук или като гласувате в анкетата ни, която се намира в дясната колонка (на снимката е показана със стрелките)
Anketa

Четете по темата още:

Божидар Димитров: Подкрепям искането диаспората да избира свои представители в парламента, но решението ще е на НС.

Според нас това е първото официално заявление на представител от такъв ранг в държавата, в което се подкрепя искането за обособяване на нов многомандатен избирателен район – ЧУЖБИНА, в който българите зад граница ще гласуват за свои кандидати за Народното събрание.

14 коментара »

 • Петър Балтов said:

  Според мен българите, живеещи в чужбина, както и тези, които имат и друго гражданство, трябва да могат и да гласуват, и да могат да се кандидатират на избори в България. Далновидността на такова решение виждаме в историята ни – Третото българско царство. След Съединението Царство България е силно изостанало спрямо европейските страни. С лоша инфраструктура, неграмотно население, без университети, без политическа класа, без обществени организации, без гражданско самосъзнание на населението. За да се придвижи държавата напред и да преодолее изоставането е било наложително да се използва опита на по-напредналите. И това е направено, като освен поканването на чужденци, се е ползвал опита на българите от чужбина. Нещо повече, тенденциозно във водещите европейски държави са изпращани младежи за да учат там, да придобият знания и способности, които след това да приложат у нас. Успешността на тази политика виждаме от колосалния напредък, който осъществява страната ни. За период от около 40 години, въпреки войните (две от които губим с всички произтичащи от това последици), въпреки политическите кризи и преврати и въпреки опитите на Русия да ни подчини, България достига средноевропейско ниво към 1939 г.
  Днес, когато се намираме в подобно положение – отново да догонваме другите, поради комунистическото безвремие, следва да използваме същите средства, помогнали на предшествениците ни. Много от българите по света биха подкрепили и работили за България. Те впрочем го правят и сега, подкрепяки свои близки и приятели у нас, облекчавайки по този начин държавата, която би трябвало да свърши тази работа.
  Дотук изтъкнах само някои от аргументите в подкрепа на участието на диаспората ни в управлението на страната.

 • Петър Томож said:

  Българите в чужбина имат абсолютно същите конституционни права, както българите в България. Въпросът е зададен неправилно. Според мене би трябвало да се постави под въпрос досегашното съботиране и пренебрегване на правата на българите в чужбина. Срамно е за властите в България да нямат дори точна информация за броя на българите, които живеят по света. Правителствените бюрократи и всички управляващи през последните 20 години са показвали пренебрежение и дори враждебност към българите в чужбина, които продължават да са лишени от едно от най-важните си конституционни права – да участват в изборите за хародни представители. Българите в чужбина са споменавани с добро само по един повод – най-голямата пряка инвестиция в българската икономика – изпращаните в България годишно над 2,5 милирад долара. Крайно време е българските управници да разберат, че демокрацията е за всички граждани на държавата, а не само за тези, които живеят в границите и!

 • аби said:

  Абсолютно съм за това. Но първо трябва да се регламентира избирателното право за необразованите и неграмотни малцинства, живеещи в БГ. Т.е. – задължителен образователен ценз (8 год.) и владеене на бълг. език.
  А да не забравяме и българо – турските исселници в ТР., които гласуват под строй – не в полза на България !?
  Нещата трябва да започнат от вътре на вън.

 • Balgarche said:

  A vie platihte li si danaka v BG ta da vi izbirame?

 • Kалина said:

  Много хора са ми задавали твоя въпрос и на всичките съм отговаряла, че аз избягах от България по икономически причини, защото моите родители които цял живот си бяха плащали данъка останаха с едни пенсии, които през зимата не им стигаха само за парното.
  Е за какво и аз да плащам, за да влезат в джобовете на бандитите и мошениците разорили държавата? В САЩ, без да е работила дори ден, моята майка получава пенсия и ако иска ще гласува и никой няма да и каже: Каква си ти, плати ли си данъка.
  В България си ги избирате все едни същи и всичките свързани с ДС – искаме закон за лустрация и тогава и данъци мога да почна да плащам.

 • аби said:

  Към \"Българче\".

  С удоволствие бих си ги плащала в БГ, ако виждам, че отиват по предназначение. А вие доволен/а ли сте от образованието, здравеопазването и лич. си сигурност в БГ ?
  Аз – не, а и вие.
  Не е нужно да ни избирате, ние сами ще се изберем.
  И тук е голямата Грешка, че се делим на Ние и Вие. Не сме си взели поука от старото/ ново правило: \"Разделяй и владей\". Не подценявайте българите в чужбина! Между тях има мн. образовани и будни хора. Единственното, което ни липсва е Обединението !!!
  Надявам се, че сте ме разбрали правилно !

 • Мариана said:

  Разчитам на интелигентните мислещи и можещи българи, живеещи в чужбина. Между тях срещам много повече единомишленици отколкото в страната. Настоявам да се спазва член 26.1 на Конституцията!

 • баба Яга said:

  Българче,защо не пишеш на родния език?
  Разбира се че всички български граждани независимо къде живеят плащат дължимите данъци в България.И щом можем да плащаме данъците си по електронен път защо да не е възможно и да гласуваме по същия начин?

 • Божидар Чеков said:

  Кратка препоръка, за всички които се чустват засегнати от отказа на българските управляващи да допуснат депутати-емигранти в парламента. Най-често срещания аргумент на разни патриоти в къси панталонки е: “Ама ТЕ не плащат данъци!”
  1. Съществува международна спогодба между всички демократични държави, която предпазва работещите в чужбина граждани от двойно облагане. Французите, които работят в България плащат данъци в България, а българите които работят във Франция плащат във Франция.
  2. 35% от американците и 55-60% от французите са освободени от пряки данъци. Кой нормален политик в САЩ или във Франция би посмял да предложи отнемане на избирателните права, на тези които не плащат данъци?!
  3. Българските емигранти пращат в Родината над 3 милиарда евро годишно, за издръжка на близки и роднини. От няколко години, това е най-големия приток на пари, много по-голям от доходите от приватизацията. Много по-сигурен от всякакви бюкселски “траншове” и много по-пряк до нуждите на нашите родители.

 • AMBUR said:

  RAZBIRA SE CHE PLASHTAME DANUTSI,NO KUDE OTIVAT??????ZASHTO SE POLUCHAVA TAKA CHE 1/3 OT BULGARSKATA IKONOMIKA SE KREPI NA EMIGRANTITE?PODITELITE MI SA PENSIONERI S 40GOD. STAJ A PENSIITE NE I STIGAT ZA LEKARSTVA.AMI AKO JIVEEX V BULGARIA I POLUCHAVAX NISKA ZAPLATA KOI DA I POMOGNE?SOTSIALNOTO MINISTERSTVO????EMIGRANTITE PRAVIM NAI ZDRAVATA SOTSIALNA POLITIKA ,ZASHTO TOGAVBA DA NE MOJEM DA BUDEM IZBIRANI!!!!!!???????

 • Anonymus said:

  Do zayadlivoto “Bulgarche” – platihme si i si plashtame redovno danucite i v Bulgaria. Raport daden!

 • Iren Yamami said:

  Мерна ми се едно заглавие, че българските имигранти ще задълбочат кризата?!? Истината е, че имигрантите, които така или иначе имат голям принос към държавния бюджет под формата на издръжки и данъци, е по-вероятно със световния си опит да помогнат на България да излезе от кризта.Лошото е, че ще създадат нова криза за всички мутри, бивши и разни местни “величия”, които наистина живеят в България, но банковите им сметки са в Швейцарските банки.Как винаги се получава така, че в България щом се засегне важен въпрос,отдавна вече разрешен в демократичните държави, веднага се отваря “говорилнята” и се започва едно безкрайно преливане от пусто в празно докато се разводни темата или съвсем се изгуби?Не мога да разбера са какво са тези дебати и обсъждания, за които вече има идеално отработени модели и в Европа и извън нея?За всички е до болка ясно, че гласовете от чужбина ще объркат сметките на много желаещи да се докопат до кокъла, но именно в това е нашата сила – живеещите в чужбина нямат подобни намерения, а с болка в сърцето желаят Българя да стъпи на краката си и да заеме достойно място в ЕС.

 • Pesho said:

  На 20 юни 2011г. и омбудсманът стартира подобна анкета:

  https://www.eurochicago.com/2011/06/vazhna-anketa-kasaeshta-balgarite-v-tchuzhbina/

 • RoujkaBG said:

  Разбира се, че всеки български гражданин, който има собственост в България си плаща данък собственост, както и данък смет, без да е ползвал услугите на фирмите за чистота, по причина, че не живее в България. За сведение на неинформираните, задаващи нелепи въпроси ще добавя, че дори плащам и такса “Мощност” на Топлофикация, заради преминаващите тръби през имота ми, без да ползвам парно и топла вода, пак по същата причина, че не живея в имотът си…Поради дълбоко несправедливият закон за енергетиката, участвам в дяловото разпределение и плащам, заради отоплението на българите в България без реално да съм абонат, клиент, потребител!!!Неплащащите данъци са в България, а не в чужбина. За тях четете ежедневно в бг медии. Мислете с главите си и не пледирайте глупости.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.