Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Отворено писмо на Асоциацията на българските сдружения в Чехия до БГ институции

2021.07.29 Няма коментари
Spread the love

.

Асоциацията на българските сдружения в Чешката република е изпратила Отворено писмо до президента на Р България, министър-председателя, министъра на външните работи и министъра на културата. Писмото е свързано с казуса за Българския дом в Прага, за който нашето издание е писало неведнъж.

Припомняме, че съдебното дело за Българския дом на ул. “Америцка” 28 в Прага, което Министерството на външните работи на Р България чрез Посолството в Прага води срещу български организации, обитаващи дома и имащи седалище там, се води от пролетта на 2015 г. насам. То стигна до чешкия Върховен съд, върнато бе на първа инстания и наскоро, по инициатива на Асоциацията на българските сдружения в ЧР, бе отложено за неопределено време (вж. тук), като чешкият съд даде шанс за постигане на извънсъдебно споразумение между страните по делото.

След писмо на Асоциацията на българските сдружения в ЧР, чешкият съд реши да отложи насроченото за 25 август т.г. заседание по делото за Българския дом в Прага и даде шанс на страните по делото да постигнат извънсъдебно споразумение. Срокът за това е до 30 септември.

През всички тези над шест години ответниците по това дело, първият от които е Асоциацията на българските сдружения в ЧР, се опитваха и се опитват да търсят добра воля за решение на проблема чрез разговори и диалог с ищеца по делото, собственик на сградата, да търсят добрата воля на български дипломати, министри, управленци. Но българското Външно министерство, при различни кабинети, министри, посланици в Прага, отказваше да преосмисли подхода си към казуса “Български дом в Прага” и вече над шест години харчи парите на българските данъкопплатци, за да се съди с български организации в Прага и Чехия.

В България в последните месеци се усети някакъв вятър на промяната, свързан с действията на служебното правителство. Разбра се, че във висшите управленски нива на страната, в различни министерства и други държавни структури, са се случвали много безобразия. Дали този вятър на промяната няма да стигне все пак и до неведнъж “заминатания под килима” проблем с Българския дом в Прага? Дали няма да се намери най-сетне политическа воля в Министерството на външните работи, ако щете – и в други институции, за да се реши проблема така, както подобава да се решават подобни проблеми, вместо държавата майка, България, да се съди със сънародници зад граница?

В Отвореното писмо на Асоциацията на българските сдружения в ЧР се казва:

“Искаме да подчертаем, че всички опити от наша страна за комуникация със собственика на сградата – МВнР и други български институции в миналото и досега са завършвали с “дипломатически” отказ и фактически с неуспех, за уточняване правилата на ползване на „Българския дом“.
Не са ни известни мотивите за тези действия спрямо нас, но българите в Чехия се нуждаят от този дом.”

Следва целият текст на писмото.

Прага, 26.07.2021 г.

До

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

бул. „Ал. Дондуков“ 2, София 1123

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

бул. „Ал.Дондуков“ 1, София 1954

МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

ул. „Александър Жендов” 2, София 1113

МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

бул „Александър Стамболийски“ 17, София 1040

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪРПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ

РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

 

От името на Асоциацията на българските сдружения (АБС) в Чешката република /ЧР/, обединяваща 10 самостоятелни културно просветни клуба в ЧР, си позволяваме да се обърнем към Вас, за съдействие във връзка с разрешаване на възникналия казус със сграда, собственост на Българската държава, ползвана от българските културно-просветни организации на територията на Чешката република. Сградата, намираща се на адрес ул. “Америцка” № 28, Прага-2, ЧР, на основание на издаден от Посолството на Република България в тогавашна Чехословакия Протокол от 1972 г. за безвъзмездно ползване, е предоставена на единствената тогава Българска културно просветна организация /БКПО/ “Г. Димитров”, която е последовател на най-старата българска организация, създадена преди 136 години в Прага, с активното участие на чешкия историк и политик Константин Иречек.

Сградата е била закупена целево, т.е. да бъде предоставена за ползване от българската общност в Чехия, представлявана от БКПО. Тази организация продължава да съществува, функционира и се развива до днес, като е трансформирана през 2015 г. в съвремената Асоциация на българските сдружения (АБС) в ЧР. В Асоциацията до момента членуват 10 юридически самостоятелни български сдружения, с обща членска маса и съмишленици над 5000 души.

В сградата, през годините и към настоящия момент са регистрирани и си взаимодействат четири български сдружения, някои от които не са преки членове на АБС, но организират български граждани.

През изминалите години и до днес, този дом е средище на българи и техните семейства, живеещи на територията на ЧР – ученици, студенти, работници, пенсионери. В „Българския дом на Америцка“ се провеждат различни културни изяви, организирани от АБС и другите сдружения – литературни срещи, филмови прожекции, честване на официални и църковни празници, концертни изяви, репетиции на хора „Гласове от България“, детски празненства и т.н.

АБС, като официален приемник и последовател на Българската културно-просветна организация “Г. Димитров“, е инициатор и дарител – както в миналото, така и сега – на множество средства за оказване финансова помощ на Българското училище в Прага, български институции в ЧР и РБ, общини в България, засегнати от природни стихии, и др.  Всяка година през м. май АБС е организатор и координатор на традиционния Събор на българите край паметника на братята Св. Св. Кирил и Методий до с. Микулчице, посещаван от стотици българи от различни европейски държави и традиционни гости от чешката общественост.

Със своя авторитет и дейност АБС винаги се е стремяла да съхрани традициите и българското самосъзнание сред българската диаспора в ЧР, както и да защитава доброто име на България пред всички чешки държавни и обществени институции. АБС като най-стара организация на българите в ЧР е същественият фактор, допринесъл за официалното признаване през 200 2г. на българското землячество в Чехия като т.нар. национално малцинство, със свой официален представител в Парламента на ЧР.

В сградата на ул. “Америцка” 28 се помещава и редакцията на списание “Роден глас” – една от най-старите медии на българските общности в Европа. Списанието се издава вече 50 години, а последните години и с подкрепата на Министерство на културата на ЧР. В дома се намира библиотека, където се съхраняват и ползват над 1000 книги от български автори.

От 1972 г. до момента БКПО и нейният законен приемник АБС, със собствен доброволен труд и финансови средства поддържат предоставения им дом в качеството си на добър стопанин, съобразно законовите норми в ЧР и РБ .

На фона на всичко по-горе описано, през м. февруари 2015 г. ни бе връчено от тогавашния посланик на Република България в Чешката република г-н Лъчезар Петков официално искане с месечно предизвестие, да освободим, т.е. да напуснем 45 години ползваната и подържана от нас сграда на ул. “Америцка“ 28 в гр. Прага.

Отказвайки всякаква възможност за комуниция и преговори, посланик Петков, ангажирайки чуждестранни адвокати, инициира съдебно дело в чешкия съд срещу всички регистрирани организации на българите в сградата, за да напуснат „Българския дом“, което дело продължава и до днес.

От името на всички членове и съмишленици на най-старата и най-многочислена организация на българите в ЧР изразяваме своето недоумение и възмущение от това странно решение. Искаме да подчертаем, че всички опити от наша страна за комуникация със собственика на сградата – МВнР и други български институции в миналото и досега са завършвали с “дипломатически” отказ и фактически с неуспех, за уточняване правилата на ползване на „Българския дом“.

Не са ни известни мотивите за тези действия спрямо нас, но българите в Чехия се нуждаят от този дом. За голяма част от тях, живеещи постоянно в ЧР, той е бил и е олицетворение на една малка България. Без него не би било възможно осъществяването на изявите, за които вече споменахме, и ще бъде нарушено утвърденото с годините назад взаимодействие между отделните български сдружения в столицата и извън нея. От друга страна, отнемането на дома би довело до създаване на предпоставки за излишно напрежение сред сънародниците ни в ЧР и накърняване на името на българското малцинство сред чешките институции.

Вярваме и се надяваме на Вашето съдействие в разрешаването на този казус, който за нас е не само казус, а кауза в защита на българското малцинство в ЧР и съхраняването на неговата идентичност.

Молим настоятелно за преразглеждане на създалия се проблем, за спиране на съдебното дело и разрешаването на спора по справедлив и приемлив начин за двете страни, за определяне на правила на взаимодействие и да се запази достойнството на нашата страна и народ в очите на чешките граждани и институции.

 

С уважение,

Кирил Беровски,

Председател на АБС в ЧР

.

—————————————————————————————

* Още за сагата с Българския дом в Прага – вж. тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.