Home » Авторски страници, българи зад граница

Развитие по казуса с Българския дом в Прага

2021.07.27 Няма коментари
Spread the love

 

Адвокатът, представляващ първия ответник по делото за Българския дом в Прага – Асоциацията на българските сдружения в Чешката република, което дело се води вече над шест години, е изпратил писмо с молба до съда (вж. тук – žádost o odročení), с която е поискано то да бъде отсрочено. След това писмо, съдът е решил делото, за което беше насрочено заседание на 25 август, да бъде отложено за неопределено време. Най-късно до 30 септември чешкият Върховен съд трябва да бъде информиран от адвоката на Асоциацията на българските сдружение в Чешката република дали е постигнато споразумение между страните по делото и с какъв резултат е то.

В показания по-горе документ от съда (в оригинал тук – priloha), в превод на български, се казва:

“Вашето искане за отлагане на устното изслушване, разпоредено на 25 август 2021 г., по делото на жалбоподателя

Посолство на Република България срещу

1) Асоциация на българските асоциации в Чешката република
2) Съюз на българите в Европа
3) Българска православна общност в Чешката република

относно oсвобождаването на недвижими имоти.

Информирам Ви, че разпореденото за 25 август 2021 г. дело ще бъде отложено, засега за неопределено време, с предоставяне от адвоката на ответник 1 ), в срок до 30 септември 2021 г., информиране на Върховния съд дали преговорите вече са се състояли или е в ход извънсъдебно решение, и с какъв предварителен резултат, т.е. дали поне може да се очаква, че делото би могло да бъде решено по мирен път.”

Дай Боже, такова извънсъдебно споразумение по делото за Българския дом в Прага, чрез разговори между представители на Българското посолство в Прага и българските организации, с които българската държава се съди в Чехия (на различни съдебни инстанции, от пролетта на 2015 г. насам, когато се възприе този подход за гонене и съдебни дела), да се случи. Надяваме се, че Министерството на външните работи на Р България най-после ще преосмисли подхода си към казуса с Българския дом в Прага.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.