Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Среща в Чикаго, организирана от братя Вълневи и “Републиканци за България”

2021.01.17 8 коментара
Spread the love


На 15 и 16 януари 2021 г., в офиса на Америфрейт в Чикаго с адрес 1200 N Ellis St, Bensenville-IL, се състоя отдавна непровеждано в нашия град събитие.

Павел и Румен Вълневи бяха домакини на разговори с представители на бизнеса, на обществените организации и с изявени личности от Чикаго.

Поканите бяха отправени от членове на новосъздадената политическа партия “Републиканци за България”, сред които Любо Крулев, Станислав Станимиров, Иван Тодоров и др. В поканите бе записано: “Мотивът на срещата е беседа, не е агитация и всички са добре дошли, дори да симпатизират на други партии.”

И действително, срещата премина в непринудени разговори за това какво е нужно да се промени в политиката на българската държава към всички, които живеят извън България.

Изказани бяха най-разнообразни мнения, като основното бе – как да се чуе по-силно гласът на българите зад граница. Други повдигнати въпроси касаеха може ли се помогне на завръщащите се обратно в Родината и на малкия бизнес там, как да се подобрят консулските услуги тук и административните в България.

Силно впечатление у някои от присъстващите бе оставило неотдавнашното изказване на Валери Симеонов по една от националните телевизии и думите му: „Който толкова много държи на представително управление в България и иска да участва в избора на това управление – да си хване самолета и да дойде в България. Няма друго решение!”

Участващи в срещата предложиха да се напише протестно писмо и петиция.

От името на екипа на Еврочикаго, Петър Стаматов предложи новаторската идея за електронно-дистанционно гласуване с явен вот, за което преди дни бе изпратено писмо и до президентството (линк). На присъщващите представители на “Републиканци за България” за първи път бе разказано за идеята, която през следващата седмица ще бъде анонсирана и сред други партии, участници в предстоящите избори.

На срещата се повдигнаха въпроси и се проведоха разговори и за външната политика на България, и за сегашния модел на управление. Стана дума за ДАБЧ и за създаване на министерство на външните българи. Обсъдиха и други въпроси, като основен и най-съществен бе този за демографската криза.

Направени бяха предложения подобни разговори да станат регулярни, като някои от тях да се проведат и виртуално в Zoom.

Срещата завърши с богат коктейл, за който домакините добре се бяха подготвили.

.

8 коментара »

 • Софокъл said:

  Има много интелигентни и успели българи в чужбина, трябва да се обединят

 • Аспект said:

  Адмирации за инициативата, точно хора с подобен опит са нужни да се заемат с българската политика

 • Stan said:

  Мнозина си мислят, че българите зад граница няма нужда да се месят в делата на Отечеството. Това трябва да бъде променено и, според мен, е гласуване в нета. Така, не само “мнозината”, но и политиците ще се съобразяват с тях.

 • Чихи said:

  Браво и успех! Хората Ви харесват! Нека се гордеят с вас. Републиканците са точните хора!

 • Борис said:

  Продължавайте само така! Успех!

 • Борил said:

  Продължавайте само така! Успех!

 • Kaiser Souze said:

  Чудесна инициатива. Само с подобна активност може, хора като Симеонов и Борисов, да бъдат принудени да променят начина на гласуване за българите, живеещи в чужбина. Успех!

 • Борко said:

  Успех!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.