Home » Авторски страници

На чия страна е истината в случая с използване на “Новичок” в Англия?

2018.09.07 2 коментара
Spread the love

Автор: П. Стаматов

(Вместо право на отговор*)

Вчера британският министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс обвини в прав текст руския президент Владимир Путин, че е отговорен за нападението с “Новичок”, извършено през март срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря в Англия (на снимката долу са Сергей и Юлия Скрипал, няколко часа преди да бъдат намерени отровени с химическото съединение “Новичок”).

“В крайна сметка, разбира се, той е отговорен, той е ръководителят на държавата” – каза Уолъс в ефира на “Би Би Си радио 4”.

Ден по-рано Тереза Мей обвини руското военно разузнаване (ГРУ), че стои зад покушението. Според Лондон, атаката е дело на двама агенти на ГРУ, идентифицирани от британската полиция като руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов**. Полицията смята тези имена за псевдоними. Издадена е заповед за арест на двамата.

По този случай Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно. На заседанието САЩ, Франция, Германия и Канада обявиха, че подкрепят Лондон за това, че Русия стои зад атаката. Москва категорично отхвърля нападките.

«Има прекалено много несъответствия в предоставените от Лондон нови “улики” по случая Скрипал», заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

“На Лондон тази история му е нужна само с една цел – за развихряне на отвратителна антируска истерия и включването на други страни в нея. При тези нови британски “улики” има огромен брой несъответствия и отворени въпроси”, каза Небензя на заседанието на Съвета за сигурност.

Как Василий Небензя защити интереса на Русия може да видите на видеото долу, а под него Ви предлагаме и мнението за случая на главния редактор на радиостанция “Ехото на Москва” – Алексей Венедиктов. Сами решете на чия страна е истината в спора между Лондон и Кремъл.

Извадки от интервюто с Алексей Венедиктов. Цялото може да го чуете тук – линк.

«Нека се опитаме да подберем фактите, които знаем…» – казва Венедиктов и продължава така:

«Официалните данни сочат, че Руслан Боширов и Александър Петров излитат на 2 март 2018 г. (петък) от Шереметиево до Лондонското летище “Гетуик”, заедно с още 148 пътници, регистрирани за полета на Aeroflot SU2588. (Бел.ред. Според рускоезичната медия «Фонтанка» заподозрените за покушението с Новичок са купили билети с чуждестранни паспорти от една и съща серия серията “65”, а номерата на документите се различават само по последната цифра: … 1297 и … 1294.)

След като пристигат в Гетуик в 15 часа, те заедно преминават паспортен контрол, като са снимани в един и същи момент да преминават линията за проверка. От летището те вземат влака до гара “Виктория” в централен Лондон и с обществен транспорт пристигат в малък хотел към 19:00 ч. Хотелът, в който отсядат – City Stay Hotel, е един от най-евтините хотели в града – 150 паунда (около 200 долара) за една стая. Те пристигат и цяла вечер остават в него. Не се разхождат и не разглеждат Лондон. От 19:00 часа, чак до другата сутрин, са в хотела. Вечерят и си лягат. На сутринта на следващия ден – събота, 3 март, се насочват и от гара “Ватерло” в 11:45 ч. взимат влак до Солсбъри, където живее Скрипал. Очевидно те не са използвали директен влак, защото тяхното пристигане е след 2 ч. и 30 минути. А прекият влак върви за около 1 час 45 мин. Те идват в Солсбъри, фиксирани от секюрити камерите в 14:25, а след час и половина отпътуват обратно от Солсбъри. (Снимките по хода на тяхното движение може да намерите на сайта на радио “Свобода” – линк: https://www.svoboda.org/a/29473591.html).

Руснаците прекарват в Солсбъри час и половина. Те несъмнено са руснаци, защото са с руски международни паспорти и визи, издадени в Москва.

Връщат се директно до хотела в Лондон. Отново не разглеждат нищо в града. Вечерят и лягат. А в 8 часа на сутринта в неделя те излизат от хотела. В 11:50 ч. камерите отново ги фиксират в Солсбъри. Засичат ги и до къщата на Скрипал. В 13:50 са на гарата обратно за Лондон, в който пристигат около 17 часа, а в 19:30 ч. са вече на летището и хващат полета за Москва в 22:30. (Бел.ред.: Според друга руска медия, Баширов и Петров са имали за връщане места в два последователни полети от Хийтроу до Шереметиево – вечерта на 4 март и на 5-ти, но заподозрените са използвали по-ранния полет.)

Това означава, че те не са правили нищо в Лондон. Единствено са ходили два пъти в Солсбъри. Градът е голям туристически център на Великобритания, и най-важното – там се намира катедралата, където се пази Magna Carta. Те отидоха в Салсбъри, но не отидоха в катедралата? А какво видяха там два пъти? –  задава въпрос Венедиктов и продължава:

Дотук е едната част от разказа – фактологическата. Но има и политическа.

От Англия казват – Имената, по някаква причина, не са истински. Това е важен сигнал към Русия.

Паспортите са автентични, разбира се. И визите са истински, както каза правилно Мария Захарова. Но имената по някаква причина, не са истински. И това е сигнал от тяхна страна.

Политическото изявление на Тереза Мей е покана за танц към Путин, който все още може да се измъкне, че използването на “Новичок” е без негово знание. Всъщност те казват: “Момчета, ние знаем повече, отколкото говорим. Знаем, момчета. Признайте си, защото иначе ще посочим и идентификационните им номера!”

А като обяснение за тези двама руски «туристи» има две версии – или от ГРУ толкова си могат и остават явни следи, поради некадърност (или за сплашване – бел.ред.) или двамата са някакви платени статисти, натопени в случая специално. Това означава, че има друга двойка. Тази известна вече двойка Боширов/Петров създава външния вид, че това са търсените. Само за всеки случай. А всъщност, има други професионално ангажирани в опита за убийство. Всичко това би могло да бъде и операция за покриване. Такива случаи са описани и в художествената литература.

Но несъмнено британската криминална полиция знае имената на професионалистите, а английските политици показват, че търпението им е на изчерпване.” – завършва Венедиктов.

Сами решете на чия страна е истината и не е ли руска ръката тровила Скрипал в Англия.

————————————————————————————————————–

* Основателят на Еврочикаго Петър Стаматов бе обвинен във Фейсбук, че прекалено се доверява на английските служби за сигурност, и че Русия всъщност е жертва на заговор, а не нападател при случая с използването на “Новичок” в Англия. Това негово мннение е вместо право на отговор.

** На видеото долу  –  двамата заподозряни в Лондон.

.

2 коментара »

 • Пендо said:

  Петър Стаматове е прав да отговори за критиката срещу него.

  Има много дълъг списък на отричане на истината от Москва. Някога за дълго време атентата в Света Неделя в София имаше рекорда за най много жертви от тероризъм. И се отричаше усилено. Но Георги Димитров лично се похвали, че е учасрвал в организирането му. Подобна история бе с масовите гробове на полската армия в Катин с хилядите трупове и още и още.

  Редовна доставка за всеки, който кажеше истината и очебийните факти, бе: “Ти лъжеш!”. Сега се опитват да го кажат за Стаматов, както винаги са го правили. А полезни глупаци колкото щеш.

 • Юлия Латынина said:

  Мы смогли проникнуться и вживую увидеть, а не на экране телевизора, не на экране пропагандистского фильма, как, на самом деле, живут российские шпионы, выполняющие свой долг видать тяжелый по защите родины. Выясняется, что в отличие от Джеймса Бонда они вовсе не разъезжают на Мазератти, они разъезжают на поездах и на автобусах, а живут они вдвоем в бюджетных номерах по 48 фунтов. Это я не знаю, что это такое. Это ночлежка какая-то.

  Вот, я лично считаю, что это как-то странно, ребят. У нас там у Пенсионного фонда главы дворец (ну, частный, маленький, в квартире). У нас там, как выясняется, даже национальной гвардии поставляют какие-то золотые помидоры и платиновую картошку (ну, по расследованию Алексея Навального). А, вот, люди, которые, можно сказать, приехали выполнять ответственное, тяжелое и трудное задание… Ну уж тогда под мостом их просто поселите. Чего уж там 48 фунтов-то на двоих?

  Ю.Латынина: Профессионализм операции был таков, что они попросту не знали, что Юлия Скрипаль приехала к отцу
  QТвитнуть
  Ну, собственно, после обнародования английскими властями данных рубль рухнул. Он, собственно, первый раз рухнул, когда санкции ввели против нас США в связи с применением химоружия, то есть того же самого «Новичка». И, соответственно, если так прикинуть, ну, кто-то 2% заработка потерял, кто-то 5%, кто-то 10% в зависимости от того, сколько у него было в рублях относительно евро. И возникает вопрос: а вот это так и было задумано?

  И, собственно, замечательно в английском расследовании то, что мы теперь можем ответить на вопрос, было ли это задумано, потому что, если вы помните, еще в самом начале всей этой истории я высказала предположение, что Юлию Скрипаль, скорее всего, не планировали травить.

  И вот сейчас я объясню, почему это подтверждается тем, что обнародовали британские власти, и не буду для начала касаться моральной стороны дела, а буду касаться только технической стороны.

  Потому что вот эти вот низкобюджетные киллеры, как их называют британские следователи, Петров и Боширов – они прилетели в Гатвик рейсом Аэрофлота в пятницу 2-го марта. Заселились они в тот самый 48-фунтовый отель, а на следующий день они поехали на разведку. Поехали на разведку они в 11 утра, они отель покинули в 11 утра. Без 15-ти 12 они погрузились на вокзале Ватерлоо в поезд. В Солсбери они приехали в 2:25 (видимо, они ехали с пересадкой), и через полтора часа в 4:10 они из Солсбери уехали.

  Англичане, соответственно, считают, что это была разведывательная поездка, они не считают, что была какая-то вторая группа, которая следила за домом Скрипаля. То есть вот так вот рекогносцировка и на следующий день удар.

  На следующий день они снова отправились в Солсбери – там они как раз попали в поле зрения CCTV. Там они, видимо, нанесли «Новичок». Вот, CCTV запечатлели 2 замечательные картинки, которые сейчас везде растиражированы, и глядят на нас 2 этих радостных лица с первой полосы каждой газеты. Они улыбаются. В другом месте есть запись («Daily Mail» ее продемонстрировала), как они сразу после исполнения приказа Родины, долга перед Родиной что-то там смотрят в окне магазина, что-то обсуждают.

  Это, надо сказать, мне напомнило… Помните, как попались 2 человека, которые замочили Яндарбиева в Катаре? Там они с теми же самыми паспортами поехали на рынок шмотки закупать, как объясняют неофициально. И там-то их и взяли. А, и еще те, которые были в Катаре, они были, извините, беленькие. Ну, вот, не нашлось у нас восточной внешности двух агентов послать в Катар. Так что они там торчали как, вот, палец посреди ровной степи.

  Так вот на этот раз не была повторена та самая ошибка, которая в Катаре, потому что граждане уехали сразу, буквально в тот же самый день. И обратите внимание, я возвращаюсь к рекогносцировке их. Они приехали в Солсбери поездом в 2:25, уехали поездом в 4:10, пробыли в Солсбери 1:35 минут. Железнодорожный вокзал, если посмотреть на Google Map, находится в 2,5 километрах от дома, где жил Скрипаль – это полчаса пешком или, согласно тому же самому Google Maps, 14 минут на автобусе, который ходит каждые 10 минут. То есть, опять же, они во время своей рекогносцировки особенно возле дома Скрипаля не задерживались.

  А теперь, собственно, сравним с передвижениями Юлии Скрипаль, которая в 14:40 в этот день прилетела в Хитроу. До Солсбери ей было 110 километров – это 2,5 часа на поезде и 1,5 на машине. Плюс паспортный контроль, плюс багаж. Ну, очень хорошо, если она вышла из Хитроу в 3 часа дня. Раньше половины 5-го домой она никак не могла попасть, а, соответственно, Петров и Боширов уехали поездом в 4:10. А от дома Скрипаля они ушли еще раньше.

  То есть профессионализм этой операции был таков (я уже помолчу про гостиницу за 48 фунтов), что они попросту не знали, что Юлия Скрипаль приехала к своему отцу.

  Соответственно, можно заключить, что замышлялось не громкое двойное убийство, тихая ликвидация, потому что, ну, Скрипаль, полагалось, будет дома один. Ну, 67 лет, он пожилой человек, симптомы «Новичка» малоотличимы от инфаркта. Ну, куда он там один выйдет? В супермаркет и обратно. То есть если бы Юлия Скрипаль не приехала к отцу, его, скорее всего, через несколько дней нашли бы мертвыми, врачи бы пожали плечами и сказали «Ну, 67 лет. Что хотите? Инфаркт». Даже в людном месте если бы он скончался, очень малы были бы шансы на правильный диагноз, потому что, что подвело в данном случае россиян, ровно потому что Сергей и Юлия – 2 человека разного возраста с разным состоянием здоровья, сидят на скамейке и демонстрируют одни и те же симптомы.

  То есть организаторы акции предполагали, что все потенциальные предатели испугаются, британские власти утрутся, сделать ничего не смогут. Как они не смогли ничего сделать после подозрительной смерти Александра Перепеличного. Тем самым Кремль еще раз продемонстрирует бессилие Европы перед российским альфа-самцом и выйдет сухим из воды. То есть хотели как лучше, а получилось как всегда. То есть это была операция, вот, из той же серии, как наша МКС, которую просверлили изнутри сверлом.

  Вот, еще раз. Сейчас мораль за скобками оставляем. Вот профессионализм. Когда 3-го марта разведали, а на следующий день пошли и намазали, и не обратили внимания, что за это время там подвернулся второй человек. Что, собственно, ставило всю операцию просто, ну, ее убивало.

  Как это вообще возможно, что люди, которые, ну, типа, контролируют в России всё? Они же… Юлия Скрипаль летела-то не из Тимбукту, она летела из той же самой России. Как можно было (я сейчас с точки зрения профессионализма) не отследить, что она летит?

  Ну и, конечно, есть еще 2 замечательные истории. Первая, что они летели без багажа. То есть они этот флакончик с собой везли в самолете. Представляете, если бы кто-нибудь раздавил его задницей? Да? Вот, в российском самолете Аэрофлота. Никто из вас, мои слушатели, не летел тем рейсом? Вот, представьте себе, каково бы это было в салоне загерметизированном?

  Ну и вторая история, что флакон с ядом они выкинули даже не в мусор, они его выкинули в ящик для сбора благотворительных вещей и там его, собственно, и нашел тот английский наркоман, который на нем подорвался.

  То есть вот эта вся та же самая дырка в космической станции, а потом мы хлопаем крыльями и говорим, что дырку просверлили враги.

  Ю.Латынина: Юлия Скрипаль летела не из Тимбукту, а из России. Как можно было не отследить, что она летит?
  QТвитнуть
  И, вот, когда на это смотришь, думаешь «Как это?..» Вот, с одной стороны, речь идет о вещах серьезных. Ну, жуть берет, да? Кровь убивается по-взрослому. А при этом это какая-то клоунада. Ну, 48 фунтов в стране, в которой воруют в 5 «концов», да? В которой мать Володина живет в королевских апартаментах, в которой там на картошечке на Росгвардии там в 2 «конца» навариваются.

  А наши бедные Джеймсы Бонды за 48 фунтов снимают вдвоем. Нет у этих Джеймсов Бондов Мазератти. И это к вопросу. Ребят, ну, хорошо, есть такие вещи… Хорошо, допустим, вам там Скрипаль страшно мешал. А дочку-то зачем? Убедиться же надо?

  И вообще насчет того же самого Скрипаля. Ну, если он такой подонок, такой негодяй, ну, не меняйте его. Вы же его поменяли! Вы сначала его поменяли, а потом вы его убиваете. Вам не кажется, что это беспредел?

  Вот, помните, как в 90-х годах были сначала воры, потом были бандиты, а потом были беспредельщики, у которых вообще правил не было? А когда правил вообще нет, это очень, как бы, тяжелая система для существования всех – и своих, и чужих.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.